HDL-kolesterol

Denna analys mäter HDL-kolesterol i blodet. Följande ingår i HDL-kolesterol testet:

  • 1 analys av hemoglobin
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

Vad är HDL-kolesterol?

Kolesterol är en lipid, vilket innebär att den utgör ett fettaktigt ämne. Det är även en av flera delar som utgör cellernas skal och är väsentlig för att cellernas väggmembran ska få den stabilitet och viskositet som de behöver. Kolesterol förekommer till viss del i livsmedel, men den största andelen kolesterol som du har i kroppen syntetiseras av olika organ och olika celler, bland annat i levern.

När kolesterol ska färdas genom kroppen måste de paketeras med lipoproteiner. När överskott av kolesterol ska tas från kroppens vävnad in till levern transporteras den av HDL, High-density lipoprotein. Här packas det överflödiga kolesterolet tätt och eftersom paketet ska tas till levern för att komma ut från kroppen anses detta vara ”det goda kolesterolet”. Om det finns för mycket kolesterol i blodet kan detta leda till att ämnet istället fastnar på ådrornas väggar. Ju mer kolesterol som fastnar, desto stelare blir kärlväggarna vilket i sin tur kan leda till många olika besvär.

Varför behövs analysen?

Genom att mäta HDL-värdet kan man se hur stor risk det finns att man drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Höga värden innebär att mer överflödigt kolesterol kan transporteras bort. En analys av HDL utgör oftast bara en del av ett större testspektrum som tillsammans ger en bild av hur kolesterolnivån i blodet ser ut och hur stor risken för sjukdomar är. HDL-värdet ska tas i proportion till kroppens totalkolesterolvärde samt till LDL, vilket är det dåliga kolesterolet.

Följande ingår i HDL-kolesterol testet

Analysgrupp Analys
Hjärta/kärl

HDL-kolesterol

Frågor och svar om HDL-kolesterol

Vad innebär ett högt värde av HDL-kolesterol?

Ett högt värde är bra. De flesta kvinnor har ett högt värde och personer som tränar ofta och mycket har också oftast ett högt värde. Hur mycket HDL du har i kroppen kan även vara ärftligt, påverkas av östrogen samt tillfälligt öka vid förtäring av alkohol.

Vad innebär ett lågt värde av HDL-kolesterol?

Ett lågt HDL-värde tillsammans med höga LDL- och totalkolesterolvärden betyder att man ligger i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar. Låga värden kan vara ärftliga eller bero på att du lider av någon sjukdom.

Beställ HDL-kolesterol - 175 kr

Så fungerar Min Journal