HDL-kolesterol test – det “goda” kolesterolet
HDL-kolesterol testet mäter HDL-kolesterol nivåerna i blodet. Följande ingår i testet:
- Analys av HDL-kolesterol. P-HDL kolesterol (plasma) analyseras av Karolinska och Unilabs, och S-HDL kolesterol (serum) av SYNLAB. Nivåerna i plasma och serum är i princip identiska.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.
Vad är HDL-kolesterol?
Kolesterol är en lipid, vilket innebär att det är ett fettaktigt ämne som behövs för cellernas uppbyggnad och för produktion av viktiga ämnen i kroppen.
Eftersom kolesterol är fettlösligt, och blodet är vattenbaserat, behöver kolesterol förpackas innan det kan färdas genom kroppen. Denna förpackning sker med så kallade lipoproteiner. När överskott av kolesterol tas från kroppens vävnad till levern transporteras det av HDL eller högdensitetslipoprotein (High-density lipoprotein). Högdensitet innebär att det överflödiga kolesterolet packas tätt och eftersom paketet transporteras till levern i syfte att utsöndras kallas HDL ”det goda kolesterolet”.
Vad är P-HDL-kolesterol och S-HDL-kolesterol?
P-HDL-kolesterol mäter värden i blodplasma, den vätska som återstår när blodcellerna har avlägsnats, men som fortfarande innehåller koagulationsfaktorer. P-HDL-kolesterol används för att utvärdera HDL-kolesterolnivåer på Unilabs och Karolinskas laboratorium.
S-HDL-kolesterol avser värden i serum, vilket är plasma där koagulationsfaktorerna har avlägsnats genom blodets koagulation. S-HDL-kolesterol används för att utvärdera HDL-kolesterolnivåer på SYNLABs laboratorium.
Nivåerna i serum och plasma är i princip identiska, och skillnaden ligger i provhanteringen. Båda metoderna används för att analysera blodfettsnivåer och bedöma risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Varför behövs analysen?
Genom att mäta HDL-värdet kan man får en blid av hur stor risken är att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Höga värden av HDL innebär att mer överflödigt kolesterol kan transporteras bort vilket ger en lägre risk för hjärt- och kärlsjukdom. HDL provtas även vid misstanke om rubbad lipoproteinomsättning.
Analys av HDL utgör oftast bara en del av en större lipidpanel som tillsammans ger en bild av hur kolesterolnivån i blodet ser ut och hur stor risken för sjukdomar är. HDL-värdet ska tas i proportion till kroppens totalkolesterolvärde samt till LDL, vilket är det dåliga kolesterolet.