Sköldkörteltest Stor
Sköldkörteltest Stor är framtagen i samarbete med Sköldkörtelförbundet och riktar sig till dig som vill få en omfattande analys av blodvärden kopplade till sköldkörtelns funktion. Testet ger en bredare bild av hormonbalans, näringsstatus och eventuella brister som kan påverka sköldkörtelns hälsa. Följande ingår i provet:
- 10 st blodmarkörer inkl. ferritin, d-vitamin, B-12 (kobalamin), B-9 (folat), homocystein, zink, TSH, T3 (fritt), T4 (fritt) och TPO-antikroppar.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: För att få en korrekt bedömning av sköldkörtelvärden vid Levaxinbehandling bör blodprovet tas på morgonen innan dagens dos intas. Om behandlingen nyligen har påbörjats eller om dosen har ändrats, rekommenderas kontroll av TSH och fritt T4 tidigast efter sex veckor, eftersom det tar tid för TSH-nivåerna att anpassa sig till den nya doseringen.
Biotin, som används vid vissa neurologiska behandlingar eller som tillskott, kan påverka analysresultaten. För att undvika felaktiga provsvar bör blodprovet tas tidigast 24 timmar efter senaste biotindosen, om det dagliga intaget överstiger 5 mg. Rådfråga dock alltid din läkare innan du ändrar eller avslutar en behandling.
Vad är sköldkörteln och vad innebär sköldkörtelrubbning?
Sköldkörteln är en liten fjärilsformad körtel som sitter på halsens framsida och spelar en viktig roll i kroppens ämnesomsättning. Den producerar hormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3), som påverkar energinivåer, temperaturreglering och flera viktiga funktioner i kroppen. Sköldkörtelns aktivitet styrs av hypofysen genom hormonet TSH (tyreoideastimulerande hormon), som signalerar när mer eller mindre sköldkörtelhormon behövs.
Sköldkörtelrubbningar kan uppstå när körteln producerar för mycket (hypertyreos) eller för lite (hypotyreos) hormoner. Dessa tillstånd kan leda till symtom som trötthet, viktförändringar, nedstämdhet, hjärtklappning, frusenhet eller värmekänsla, koncentrationssvårigheter och muskelsvaghet. Autoimmuna sjukdomar som Hashimotos tyreoidit eller Graves sjukdom, är vanliga orsaker till sköldkörtelproblem och kan påverka hormonproduktionen över tid.
Blodmarkörer kopplade till sköldkörteln
För att få en helhetsbild av sköldkörtelns funktion och dess påverkan på kroppen analyseras flera blodmarkörer:
- TSH (tyreoideastimulerande hormon) reglerar sköldkörtelns aktivitet och används för att upptäcka både över- och underfunktion.
- Fritt T4 och fritt T3 mäter mängden cirkulerande sköldkörtelhormon i blodet och ger en mer detaljerad bild av sköldkörtelns funktion.
- TPO-antikroppar kan påvisa en autoimmun reaktion mot sköldkörteln, vilket kan leda till tillstånd som Hashimotos eller Graves sjukdom.
- Ferritin är ett lagringsprotein för järn, och låga nivåer kan påverka energiproduktion och sköldkörtelns funktion.
- D-vitamin är viktigt för immunförsvaret och kan påverka sköldkörtelsjukdomar, särskilt autoimmuna tillstånd.
- B12 (kobalamin) är nödvändigt för energiomsättning och nervfunktion, och brist kan förvärra symtom vid hypotyreos.
- B9 (folat) samarbetar med B12 för blodbildning och nervfunktion, och låga nivåer kan bidra till trötthet och nedsatt metabolism.
- Homocystein är en markör som kan påverkas av B-vitaminbrister och är kopplad till hjärt-kärlhälsa samt sköldkörtelfunktion.
- Zink är en mineral som behövs för sköldkörtelhormonernas omvandling och immunförsvar.
Genom att analysera dessa blodmarkörer går det att få en mer komplett bild av sköldkörtelns hälsa och andra faktorer som kan påverka dess funktion.
Samarbete med Sköldkörtelförbundet
Denna hälsokontroll är framtagen i samarbete med Sköldkörtelförbundet för att öka kunskapen om sköldkörtelsjukdomar och hur de kan utredas.