Järnbristtest

Järnbristtestet är för dig som vill förstå om järnbrist påverkar din livskvalitet. Följande ingår i järnbristestet:

  • 9 st analyser inkl. järn, ferritin och blodstatus
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (du behöver inte boka tid)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Varför ska du beställa järnbristtestet?

Järnbrist är en av de vanligaste folksjukdomarna och särskilt vanligt förekommande i samband med graviditet och vissa sjukdomar som hjärtsvikt eller inflammatoriska sjukdomar.  Att vara trött och deppig eller orkeslös kan bero på järnbrist.

Följande blodmarkörer ingår i Järnbristtestet

Analysgrupp Analys
Mineraler

Järn

Ferritin

Blodstatus

Hemoglobin (Hb)

Leukocyter (LPK)

Trombocyter (TPK)

MCH

Erytrocyter (EPK)

Hematokrit (EVF)

Medel cell volym (MCV)

Beställ järnbristtest redan idag

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning på valt provtagningsställe när dig drop-in. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB Medilab. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och svar om Järnbristtestet

Om provet

För vilka passar testet?

Järnbristtestet passar för dig som vill få information om dina järnvärden och större förståelse för om dessa nivåer påverkar ditt allmänna mående. Det är exempelvis vanligt med trötthet och orkeslöshet vid järnbrist.

Vad är tecken på järnbrist?

De vanligaste symtomen vid järnbrist är orkeslöshet, yrsel, hjärtklappningar, ont i huvudet och öronsus. Med andra ord en allmän trötthetskänsla. Symtomen är däremot individuella.

Vad är orsaker till järnbrist?

Järnbrist uppstår framförallt hos personer som förlorat blod. Det kan exempelvis vara kraftig menstruation eller sjukdom i magsäck eller tarm. En annan orsak är att kroppen inte får i sig tillräckligt med järn via födan.

Om provtagningen

Behöver jag tänka på något inför provtagning?

Testet bör utföras på fastande mage. Det innebär att du inte ska ha ätit något minst 10 timmar innan provtagning sker. Vatten kan däremot drickas. Ta med ID-kort/körkort till provtagning. Någon remiss behöver inte tas med då den skickas automatiskt till provtagningsstället vid beställning från Medisera.

I vilka städer kan provtagning genomföras?

Medisera samarbetar med provtagningsställen från Umeå i norr till Malmö i söder. Med vår sökfunktion går det enkelt att se närmast belägna provtagningsställe. Du hittar alla provtagningsställen i Stockholm här.

Hur länge är en remiss aktiv?

När en provtagning beställs via Medisera.se skickas automatiskt en digital remiss till det valda provtagningsstället. Denna är sedan giltig i 3 månader. Inom denna tid behöver alltså provtagning ske.

Om resultatet

Vad ska jag göra vid blodbrist?

Om analyssvaret anger gravt avvikande värden bör en tid bokas på vårdcentral. En läkare kommer då att genomföra en bredare undersökning, genomföra provtagningar och därefter ställa diagnos. Medisera kan inte ställa diagnos enbart baserat på provsvar.

Hur kan nivån av järn påverkas?

Genom att lägga om kosten kan järnvärden ofta påverkas. Järn finns framförallt i kött, fisk och ägg men även i vissa vegetariska produkter som spenat, bönor, linser och potatis. Dessutom bör konsumtion av kaffe, te samt mjölk minimeras i samband med intag av de ovan nämnda livsmedlen. Detta utifrån att de minskar kroppens upptag av järn. Vid blodbrist behövs däremot läkemedel. Det räcker i dessa fall varken med annan kost eller kosttillskott.

Går det att följa nivåerna över tid?

Ja, samtliga analyssvar sparas under ”Min Journal”. Du kan därmed när som helst logga in, via Medisera.se, för att se tidigare resultat. Därmed är det lätt att se om ändrad kost, eller kosttillskott, har gjort någon skillnad på nivåerna över tid.

Beställ Järnbristtest - 495 kr

Så fungerar Min Journal