eGFR (Krea) relativ
eGFR står för uppskattad eller estimerad glomerulär filtrationshastighet och är ett mått på hur effektiva njurarna är, det vill säga hur mycket blod som passerar njurarnas glomeruli per minut. Måttet räknas ut med en formel där man utgår från resultatet av blodanalys avseende kreatinin.
Vad är eGFR (Krea) relativ?
eGFR (Krea) rel där ”Krea” står för kreatinin och ”rel” för relativ baseras på resultatet av blodanalys för kreatinin, och är en uppskattning av hur mycket blod som passerar njurarnas glomeruli per minut. Glomeruli är njurarnas beståndsdelar där omkring en miljon små glomeruli arbetar tillsammans för att filtrera blodet och producera urin som avfallsprodukt.
eGFR är inte ett absolut mått på den glomerulära filtrationshastigheten (GFR), utan ett uppskattat mått på njurens funktionsnivå och anger det relativa värdet, där ”relativ” betyder att värdet är justerat för en standardiserad kroppsyta på 1,73 m², vilket motsvarar den genomsnittliga kroppsstorleken hos en vuxen. Justeringen gör det möjligt att jämföra njurfunktionen mellan olika individer, oavsett deras faktiska kroppsstorlek. För personer med en betydligt större eller en betydligt mindre kroppsyta än normalt kan dock denna justering vara missvisande, och absolut GFR (utan justering för en standardiserad kroppsyta) kan vara mer lämpligt att använda. Läs mer om absolut GFR nedan.
eGFR (Krea) rel beräkningen baseras på kreatininnivåerna som i sin tur kan påverkas av faktorer som muskelmassa, konsumtion av kokt kött, njurarnas tubulära utsöndring samt obehandlade tillstånd av hypertyreos eller hypotyreos.
Varför är eGFR (Krea) relativ viktigt?
eGFR är ett användbart och relativt enkelt sätt att uppskatta hur väl njurarna fungerar, och det relativa måttet gör att man kan ha samma referensintervall för individer av olika storlek vilket utgör en enhetlig grund för bedömning. Analysen ger en indikation på eventuell funktionsnedsättning i njurarna som kan ligga till grund för klassificering och vidare undersökning. Analysen kan även vara till hjälp för att kontrollera njurfunktionen vid sjukdom eller sviktande funktion.
Varför tas blodprov för analys av eGFR (Krea) relativ?
Blodprov för eGFR (Krea) rel hjälper till att upptäcka tidiga tecken på njursvikt eller njurskador innan symtom blir märkbara. Eftersom kreatininnivåerna vanligtvis är stabila även vid initiala stadier av njurskador, kan eGFR ge en indikation på nedsatt njurfunktion.
eGFR (Krea) rel ingår bland annat i njurprovet och hälsokontroll stor och kan beställas som en del av kreatinintestet.
Klassificering av njurskada och insufficiens
Njurskada och njurinsufficiens klassificeras enligt den glomerulära filtrationshastigheten (GFR) och delas in i fem stadier:
- Njurskada utan nedsatt njurfunktion: GFR > 90 mL/min/1,73 m²
- Njurskada med lätt nedsättning av njurfunktionen: GFR 60 till 89 mL/min/1,73 m²
- Måttlig njurinsufficiens – asymptomatisk: GFR 30 till 59 mL/min/1,73 m²
- Avancerad njurinsufficiens – symptomatisk uremi: GFR 15 till 29 mL/min/1,73 m²
- Njursvikt – terminal njurinsufficiens: GFR mindre än 15 mL/min/1,73 m²
Denna indelning används för att diagnostisera och övervaka graden av njurskada samt för att anpassa behandling.
Begränsningar och osäkerhet
eGFR (Krea) rel ger en uppskattning av njurfunktionen med vissa begränsningar. eGFR är inte användbart vid snabba och akuta förändringar i njurfunktionen, under graviditet eller för personer som genomgår dialys.
eGFR kan beräknas baserat på blodprov för kreatinin och cystatin c. Vid större skillnader mellan eGFR baserat på kreatinin och cystatin C bör möjliga felkällor övervägas. För kreatinin kan faktorer som muskelmassa, intag av kokt kött, tubulär utsöndring och obehandlade tillstånd som tyreotoxikos eller hypotyreos påverka resultatet. För Cystatin C kan höga doser kortikosteroider, graviditet och obehandlade hormonella rubbningar, som tyreotoxikos eller hypotyreos, bidra till avvikelser. I vissa fall kan dock orsaken till skillnaderna inte identifieras.
Om resultaten från kreatinin- och Cystatin C-baserad eGFR skiljer sig markant eller om en mer exakt mätning av GFR krävs, rekommenderas en undersökning med Pt-Iohexolclearance.
Medelvärdet mest tillförlitligt
Den mest tillförlitliga bedömningen av njurfunktionen hos vuxna över 18 år fås genom att ta medelvärdet av eGFR beräknat från både kreatinin och Cystatin C. Vid beräkning av eGFR medel, relativt från dessa två metoder, är det viktigt att skillnaden mellan de enskilda resultaten inte överstiger 40%.
eGFR (medel) rel ingår i njurtestet.
Skillnaden mellan relativ och absolut GFR
Relativt GFR och absolut GFR är två olika mått som används för att bedöma njurfunktionen. Relativt GFR justeras till en standardkroppsyta på 1,73 m² och används för att jämföra en individs njurfunktion med ett referensintervall. Denna justering gör att kroppsstorleken påverkar resultatet mindre, vilket ger ett mer enhetligt referensintervall.
Absolut GFR beräknas för att ge en mer exakt uppskattning av njurarnas verkliga filtrationskapacitet, särskilt i situationer som kräver individanpassad information. Till skillnad från relativt GFR, som justeras till en standardkroppsyta, tar absolut GFR hänsyn till personens faktiska kroppsyta vilket är viktigt vid dosering av läkemedel som utsöndras via njurarna, samt hos personer med avvikande kroppsstorlek som barn, äldre eller överviktiga individer. Absolut GFR är också värdefullt vid utvärdering av personer med kronisk njursvikt eller efter njurtransplantation. Absolut GFR kan beräknas från kropps-yte-normaliserat GFR med hjälp av en omräkningsmotor genom att ange relativt GFR samt längd och vikt.
Skillnaden mellan dessa två mått blir viktigare hos individer vars kroppsyta avviker mycket från standarden 1,73 m². För barn, som har en mindre kroppsyta, och storvuxna personer, kan förväxling mellan relativt och absolut GFR leda till missvisande slutsatser om njurfunktionen.
Vad är Pt-eGFR (krea) relativ?
Pt-eGFR (krea) relativ är en plasmabaserad beräkning av njurarnas filtrationsförmåga, där eGFR uppskattas utifrån kreatininnivån i plasma. Eftersom plasma innehåller de lösta ämnen som transporteras i blodet, ger analysen en tillförlitlig uppskattning av hur effektivt njurarna filtrerar blodet. Pt-eGFR (krea) relativ är normaliserat till en kroppsyta på 1,73 m², vilket gör det möjligt att jämföra värden mellan individer.
Vad är referensintervallet för eGFR (Krea) relativ?
Karolinskas referensintervall för eGFR (krea) relativ är över 80 mL/min/1,73 m2 för personer mellan 18 och 50 år, och över 60 mL/min/1,73 m2 för personer 51 år eller äldre. Värden över dessa gränsvärden talar således för att njurarna fungerar som de ska.
Referensintervallet för personer över 65 år är dåligt underbyggda, men ett eGFR under 60 mL/min/1,73 m² kroppsyta talar för njursjukdom.
Unilabs och SYNLAB anger samma refernsintervall som Karolinska.
Vid högt värde
Ett högt värde av eGFR (Krea) relativ indikerar att njurarnas filtrationshastighet är normal eller snabbare än normalt vilket är ett tecken på att njurarna fungerar som de ska.
Ett värde som indikerar att filtrationshastigheten är snabbare än normalt är vanligtvis inte ett tecken på sjukdom, utan kan bero på fysiologiska faktorer som ung ålder, graviditet eller ökad hjärtminutvolym, vilka kan leda till en tillfälligt högre filtrationskapacitet.
I vissa fall kan ett högt värde bero på faktorer som påverkar kreatininnivåerna i blodet, till exempel låg muskelmassa, vilket sänker kreatininnivåerna i blodet och leder till en falskt förhöjd eGFR. Detta är vanligt hos äldre, undernärda personer eller individer med sjukdomar som orsakar muskelatrofi. Konsumtion av mycket vätska kan också späda ut kreatininnivåerna och ge ett falskt högt eGFR. Dessutom kan tillstånd som hypertyreos, där ämnesomsättningen är ökad, leda till lägre kreatininnivåer och därmed ett högt eGFR. Kreatininvärden och eGFR kan också påverkas av läkemedel som fenindion och paracetamol (vid toxiska nivåer), vilket kan ge falskt låga kreatininvärden och för högt eGFR.
Vid utvärdering av höga värden är det viktigt att ta hänsyn till personens helhetssituation, inklusive andra parametrar för njurfunktionen och eventuell påverkan av medicinska behandlingar eller fysiologiska tillstånd.
Noggrannheten hos eGFR minskar när resultaten ligger över 90 mL/min/1,73 m². I dessa fall bör värdet tolkas med försiktighet, eftersom osäkerheten ökar.
Vid lågt värde
Ett lågt värde av eGFR (Krea) relativ innebär att njurarnas filtrationshastighet är reducerad, vilket kan vara ett tecken på nedsatt njurfunktion som kan bero på kronisk njursjukdom, akut njurskada, minskat blodflöde till njurarna (till exempel vid hjärtsvikt eller uttorkning) eller blockeringar i urinvägarna. Tillstånd som hypotyreos kan också öka kreatininnivåerna och sänka eGFR.
Låga värden kan också påverkas av tillfälliga faktorer som hög muskelmassa eller intag av kokt kött, vilket ökar kreatininnivåerna i blodet och ger en falskt låg eGFR. För att tolka ett lågt värde korrekt behöver man ta hänsyn till andra markörer för njurfunktionen, personens medicinska historia och eventuella samtidiga sjukdomar. Ett kontinuerligt lågt värde bör alltid utredas vidare för att identifiera underliggande orsak.
Noggrannheten hos eGFR minskar när resultaten ligger under 20 mL/min/1,73 m². I dessa fall bör värdet tolkas med försiktighet, eftersom osäkerheten ökar.