Blodpanel – Eatit

Eatit´s blodpanel är för dig som vill undersöka blodanalyser i samband med kontakt hos eatit. Eatit är specialister på att hjälpa personer med övervikt att ändra sin livsstil. Följande ingår:

  • 15 st analyser inkl. markörer för blodfetter, blodsocker, njurar, ämnesomsättning och lever
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Du behöver fasta minst 12 timmar innan provtagning. Drick gärna vatten, då det förenklar blodprovstagningen. Du kan även dricka kaffe eller te, men då utan mjölk, socker eller sötningsmedel. Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

Följande blodmarkörer ingår

Analysgrupp Analys
Hjärta/kärl - blodfetter

Triglycerider

Kolesterol - Total

HDL - kolesterol

LDL - kolesterol

LDL/HDL Kvot

Non-HDL - kolesterol

Blodsocker

HbA1c

Glukos

Njurar

Natrium

Kalium

Kreatinin

Ämnesomsättning/sköldkörtel

TSH

T3 (fritt)

T4 (fritt)

Lever

ALAT

Frågor och svar om blodfetter

Vad är blodfetter?

Blodfetter, även kallat lipider, är fetter som cirkulerar i blodet. De omfattar olika typer av molekyler, inklusive kolesterol och triglycerider. Dessa lipider fungerar som energikällor, byggstenar för cellmembran och hjälper till vid hormonproduktion.

Vad är kolesterol?

Kolesterol är avgörande för att bygga cellmembran, producera steroidhormoner och hjälper kroppen att sätta samman vitamin D. Det finns två huvudtyper av kolesterol: HDL (high-density lipoprotein) kolesterol, ibland kallad “bra” kolesterol, och LDL (low-density lipoprotein) kolesterol, ibland kallad “dåligt” kolesterol. Höga nivåer av LDL-kolesterol kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Vad är triglycerider?

Dessa är en annan form av fett som finns i blodet. De flesta av kroppens fettreserver finns i form av triglycerider. De används som en energikälla och är särskilt viktiga för att lagra och transportera energi från maten vi äter. Höga nivåer av triglycerider kan också öka risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Beställ eatit´s blodpanel

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning drop-in. Tidsbokning på ett fåtal orter. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Om provet

För vem passar blodprovet?

Eatit är specialister på att hjälpa personer med övervikt att ändra sin livsstil.

– Individer med riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar, såsom högt blodtryck, diabetes, rökning, övervikt eller ärftlig predisposition.
– Äldre då ålder är en faktor som kan öka risken för höga blodfetter.
– Individer med tidigare hjärt- och kärlsjukdomar.
– Individer med familjehistoria av höga blodfetter.
– Individer med metaboliska sjukdomar, t.ex. diabetes.
– Individer med högt BMI (Body Mass Index) då övervikt och fetma kan vara kopplat till höga blodfetter.

Här kan du läsa mer om övervikt och blodprover.

Vilka är i riskgrupp?

De livsstilsfaktorer som främst påverkar risken att få hjärt- och kärlsjukdomar är:

– Dålig kost
– Fysisk inaktivitet
– Rökning
– Riskbruk av alkohol
– Negativ stress

Risken ökar även med åldern.

Att upprätthålla en balanserad nivå av blodfetter är viktigt för att främja god hälsa. Överdriven konsumtion av mättat fett och transfetter, brist på fysisk aktivitet, rökning och vissa genetiska faktorer kan alla påverka nivåerna av blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdomar. Att äta en hälsosam kost, regelbunden motion och undvika rökning kan bidra till att upprätthålla optimala nivåer av blodfetter. För vissa personer kan läkemedel också ordineras för att hjälpa till att kontrollera nivåerna av fett i blodet.

Om provtagningen

Var och när kan provtagning ske?

Vid beställning av blodprovet väljs i vilken stad, samt på vilket provtagningsställe, som blodprovet önskas genomföras. Se vår sökfunktion för att hitta närmaste provtagningsställe. De flesta provtagningsställen har drop-in tider fem dagar i veckan.

Vad måste jag ha med mig vid provtagning?

Du behöver ha med dig giltig ID-handling. En digital remiss skickas till valt provtagningsställe direkt när en beställning är genomförd. Det innebär att provtagning kan ske ett par minuter efter det att provet är beställt, förutsatt att provtagningsstället erbjuder drop-in.

Kan flera tester genomföras samtidigt?

Har du beställt flera blodprover från Medisera är det bra om du uppmärksammar sköterskan på detta så hen inte missar att ta blodprov för samtliga remisser.

Om resultatet

Kan resultatet påvisa specifika sjukdomar?

Nej, testet visar provresultatet i förhållande till referensvärden. Med andra ord om du har avvikande värden, Mediseras läkare kan inte ställa en diagnos.

Vad kan jag göra om testet visar förhöjd risk?

Ungefär 75 % av samtliga hjärt- och kärlsjukdomar kan förebyggas om rätt åtgärder vidtas. I de flesta fall handlar det om att ändra livsstilen. Dessutom kan medicinering användas för att påverka vissa värden. Eatit kan hjälpa dig vidare.

Går det att följa värden över tid?

Ja, samtliga provsvar går att nå via ”Min Journal” på Medisera.se.

Beställ Blodpanel - Eatit - 990 kr

Så fungerar Min Journal