Provtagning i Eskilstuna

Välj och beställ hälsokontroll
Välj och beställ hälsokontroll

Provtagning i Sörmland drop-in

I Eskilstuna går du drop-in under öppettiderna till Provtagningscentralen på Mälarsjukhuset som ligger på Kungsvägen 34 när du vill ta ditt blodprov.

Så fungerar det

1. Beställ provtagning online

Beställning och provsvar sker online. Det enda du behöver göra är att gå och ta blodprovet, följa de anvisningar du får inför blodprovstagningen samt ta med dig en giltig legitimation. Vår mest populära kontroll är Hälsokontroll Stor. Där ingår det analys av 35 markörer som är kopplade till hjärt-kärlfunktion, diabetes, funktion hos lever och njure, metabolstörning, eventuell brist på mineral eller vitamin, sjukdom i prostata, testosteronnivåer samt inflammation.

2. Att tänka på innan provtagning

Kontrollera när ditt provtagningsställe har öppet. Tänk på att öppettider kan vara ändrade i samband med röda dagar, storhelger och under semestertider från slutet av juni till början av augusti. Lämna helst blod innan klockan 10 på dagen och gör det på fastande mage. Detta på grund av att vissa blodanalyser riskerar att bli missvisande annars exempelvis glukos och blodfetter. ”På fastande mage” betyder att du inte skall äta någonting på minst 12 timmar innan blodprovet skall tas. Du kan dricka vatten, te, kaffe (utan socker eller mjölk). Tänk på att äta normalt dagen innan och på att undvika alkohol och fet mat. Äter du antibiotika bör du avvakta med blodprovstagning och ej heller direkt efter avslutad kur. Levaxin och/eller järnmedicin kan påverka blodanalysen. Ta med dig en giltig legitimation. Undvik att träna eller anstränga dig fysiskt innan provtagning. Vila på provtagningsstället 10–15 minuter innan provet tas.

3. Ta blodprovet

Gå till provtagningsstället på Mälarsjukhuset på Kungsvägen 34 i Eskilstuna och lämna blod.

4. Läs ditt provsvar online

När ditt blodprov är analyserat och resultatet kommit in i våra system analyseras och kommenteras det av Mediseras läkare. Du får besked via sms och e-post när du kan ta del av dina provsvar och kan då logga in i ”Min journal” med hjälp av ditt BankId för säker åtkomst.

Frågor och svar

Varför kan jag inte bara gå till min vårdcentral istället?

Det finns vårdcentraler som erbjuder förebyggande kontroller och ofta får du eller din arbetsgivare då betala för den. Vårdcentralerna brukar vara restriktiva med denna typ av provtagningar inom ramen för den vanliga patientavgiften och beställa blodprover först vid misstanke om sjukdom eller om du har symtom.

Jag vill ta blodprovet i Eskilstuna men är inte skriven här, kan jag det?

Ja, det kan du. Det du behöver är ett svenskt personnummer och en giltig legitimation samt BankId. Tänk på att du väljer just Eskilstuna som provtagningsställe vid beställning, annars riskerar e-remissen att hamna fel, då det på olika platser i landet är olika laboratorier som sköter analysen.

Vad kostar det?

Det kostar mellan 200 kr till 3200 kr beroende på vilken typ av undersökning du väljer, hur omfattande den är samt vilka analyser som ingår.

Har provtagningscentralen på Mälarsjukhuset drop-in, eller måste jag boka tid?

Det är drop-in under öppettiderna, du behöver inte boka tid i förväg.

Går det att beställa en omfattande kontroll i Eskilstuna?

Du kan beställa en Stor Hälsokontroll där 35 olika markörer analyseras. Den mest omfattande undersökningen via blodprov som vi erbjuder är Stora Prestationstestet. Den innehåller analys av 38 blodmarkörer.

Kan jag ta blodprovet på helgen?

Nej tyvärr, det är endast möjligt under öppettiderna på vardagar.

Kan jag göra en allmän provtagning hos Medisera?

Om du med allmän provtagning menar en undersökning av dina blodvärden så kan du det. Vi erbjuder inte hälsosamtal eller uppföljande konsultation efter det att du fått din läkarkommentar och provsvar.

Erbjuder ni provtagning för företag i Eskilstuna?

Är du företagare, arbetsgivare eller arbetstagare och intresserad av att få ett erbjudande är du välkommen att kontakta oss för ett förslag som passar just er. Läs mer här: företagshälsovård i Eskilstuna.

Hur fungerar det med den årliga provtagningen?

Medisera erbjuder Årlig Hälsokontroll Stor som innebär att du får rabatt samt en årlig kallelse. Du får också rabatt på eventuella uppföljande provtagningar.