MTHFR genotyp test
Blodprovet för MTHFR-genotyp analyserar genetiska varianter i MTHFR-genen (metylentetrahydrofolatreduktas), ett enzym som är viktigt för kroppens folatmetabolism och metyleringsprocesser. Testet identifierar två vanliga polymorfier: C677T och A1298C, vilka kan påverka enzymets funktion och därmed kroppens förmåga att omvandla folat till dess aktiva form. Analysen används främst vid utredning av förhöjda homocysteinnivåer, återkommande missfall, fertilitetsproblem eller vissa neurologiska och vaskulära tillstånd. Följande ingår i provet:
- Analys av MTHFR genotyp (C677T och A1298C). B- MTHFR genotyp (helblod) analyseras av Unilabs.
- Blodprovstagning på Unilabs drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande genvarianter
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Analysen utförs en gång per vecka varför svarstiden kan vara något längre än normalt.
Observera: För patienter som genomgått stamcellstransplantation krävs att genotypanalysen utförs på annat cellmaterial än blod, exempelvis munslemhinneceller via kindskrap. Medisera erbjuder enbart MTHFR genotypanalys baserat på blodprov.
Vad är MTHFR?
MTHFR står för metylentetrahydrofolatreduktas, ett enzym som spelar en viktig roll i kroppens folat- och homocysteinmetabolism. Detta enzym omvandlar 5,10-metylentetrahydrofolat till 5-metyl-tetrahydrofolat, den aktiva formen av folat som behövs för att omvandla homocystein till metionin. Denna process är viktig för DNA-syntes, reparation och metylering, samt för att upprätthålla normala nivåer av homocystein i blodet.
Genetiska variationer
Genetiska variationer (polymorfismer) i MTHFR-genen är vanliga och vissa varianter, särskilt C677T och A1298C, kan leda till en försämrad enzymfunktion. Personer med vissa genotyper, till exempel MTHFR 677 T/T eller kombinationen 677 C/T och 1298 A/C, har ett enzym som är känsligt för värme (termolabilt) och som fungerar sämre än normalt.
Försämrad funktion hos MTHFR-enzymet kan kopplas till en rad olika tillstånd som hjärt-kärlsjukdom, kognitiva besvär, vissa neuropsykiatriska symtom och medfödda missbildningar hos fostret. Genom att identifiera dessa genetiska varianter kan man i vissa fall anpassa behandling eller kostrekommendationer för att minska risken för komplikationer.
Varianter är relativt vanligt
Förekomsten av MTHFR-varianter är dock relativt vanligt i befolkningen och innebär inte nödvändigtvis en ökad sjukdomsrisk. Därför bör beslutet om att utföra testet baseras på väl underbyggd information.
När görs MTHFR-genanalys och varför?
Genetisk analys av MTHFR-genen kan bli aktuell vid:
- Misstanke om total MTHFR-brist, baserat på kliniska symtom och/eller avvikande värden avseende homocystein (förhöjt) och metionin (lågt).
- Vid ärftlighetsutredning inom familjer där en känd mutation i MTHFR-genen förekommer.
Vid total MTHFR-brist ses typiskt mycket höga nivåer av homocystein i blodet och låga nivåer av metionin. Därför bör patienter med misstänkt MTHFR-brist i första hand utredas med analys av homocystein och metionin. Sekvensering av MTHFR-genen bör övervägas om laboratorieprover visar mönster som starkt talar för MTHFR-brist.
Analys av MTHFR-genen kan vara aktuell vid utredning av ärftliga riskfaktorer för blodproppar (trombos) och åderförkalkning (ateroskleros), särskilt hos personer med förhöjda nivåer av homocystein i blodet. Testet kan också vara aktuellt i samband med graviditetskomplikationer, till exempel vid upprepade missfall eller när man misstänker neuralrörsdefekter hos fostret.