D-vitamin – vanliga frågor och svar

D-vitamin har flera viktiga uppgifter i kroppen. Vitaminet reglerar bland annat kalkbalansen, som gör att tänderna hålls starka och skelettet stabilt. Utan D-vitamin är kroppens immunförsvar ur balans, vilket kan orsaka sjukdomar och infektioner. Det finns två olika typer av D-vitamin, D3 och D2. Du kan få i dig vitaminet via maten du äter eller genom huden när du är ute i solen.

Vad är vitamin D3?

Vitamin D3 framställs i kroppen när huden exponeras för solljus. Du kan även få i dig D3 genom matintag, främst från fet fisk, ägg och och D-vitaminrika mejeriprodukter.

Vad är vitamin D2?

D2 finns i svampar, bland annat i karljohansvamp och kantareller. Vissa alger är berikade på D2. Bioaktiviteten av D2 är lite lägre än effekten av D3, vilket gör att du lättare får i dig D-vitamin via D3. Däremot har båda vitaminerna kvalifikation till att bidra med normala nivåer.

Hur tar kroppen bäst upp D-vitamin?

Kroppen tar upp D-vitamin lika bra oavsett om du får vitaminet via matintag eller kosttillskott. D-vitamin är en fettlöslig vitamin och tas vara på i kombination med fett, därför är det bra att äta mat i samband med D-vitamintillskott.

När ger solen D-vitamin i Sverige?

Solen ger tillräckligt med D-vitamin under månaderna maj till augusti i Sverige. Under perioder där huden inte exponeras för sol är det bra att kontrollera sitt D-vitaminvärde för att undvika brist.

D-vitaminbrist

Vad kan D-vitaminbrist bero på?

De mest förekommande faktorerna för D-vitaminbrist är för lite solexponering eller att kroppen inte fått i sig tillräckligt av vitaminet via maten. Andra faktorer, som exempelvis fetma, kan förhindra kroppen att ta upp D-vitamin. Då D-vitamin lagras i kroppsfettet kan det vara svårare att komma åt vitaminet vid övervikt.

Hur vet man att man har D-vitaminbrist?

Om du lider av D-vitaminbrist kan du uppleva symtom som kramper, trötthet och nedstämdhet. Via blodprov kan du få reda på om du har brist på vitamin D. Medisera erbjuder hälsokontroller som mäter bland annat D-vitamin nivån i blodet. Värdet av vitaminet kan variera med årstiden och intag av Biotin kan ge felaktiga provresultat.

D-vitamin via kosttillskott

Vad ska man äta tillsammans med D-vitamin?

Då D-vitamin tas upp bättre i kroppen med hjälp av fett, är det en god idé att äta mat i samband med intag av D-vitamintillskott. Maten behöver inte vara särskilt fet, en vanlig maträtt tillför tillräckligt med fett. I många fall behövs inte tillskott av D-vitamin, då den finns i många livsmedel. Fet fisk, mjölkprodukter, ägg och kött är exempel på mat som är rik på D-vitamin.

Kan man ta D-vitamin på kvällen?

Ja, det finns ingen tid på dygnet som gör att D-vitaminet inte tas upp i kroppen. Många föredrar däremot att ta D-vitamin via kosttillskott under morgon eller förmiddag då det kan upplevas som energigivande.

Varför tas blodprov för analys av D-vitamin?

Vid en analys av D-vitamin undersöker man om kroppen har lagom med D-vitamin. Både för högt eller för lågt värde är ohälsosamt. Eftersom D-vitaminbrist kan vara orsaken bakom flera sjukdomar, bland annat hjärtsjukdomar, diabetes och depression är detta ett vanligt test att utföra.

Vad innebär ett förhöjt värde av D-vitamin?

Det kan vara farligt att ha för mycket D-vitamin i kroppen. Höga värden kan ha flera orsaker, bland annat att man har fått i sig för mycket D-vitamin genom kosttillskott, att man lider av sarkoidos eller att man är gravid. Har man giftiga värden kan det leda till att kalciumvärdet i blodet ökar, något som kan leda till koma, psykos eller njursten.

Vad innebär ett lågt värde av D-vitamin?

Eftersom D-vitamin bland annat reglerar upptaget av kalcium och fosfat kan brist på dessa steroider innebära att man får ett skörare skelett. Även risk för infektionssjukdomar, värk och depressioner ökar. Läs om referensvärden för d-vitamin.

Läs om hälsokontroll för vitaminer och mineraler.

Beställ D-vitamintest

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.