MCH
MCH (Mean Corpuscular Hemoglobin), eller hemoglobinmassa på svenska, är ett värde som anger den genomsnittliga mängden hemoglobin i en röd blodkropp. Hemoglobin är proteinet som finns i de röda blodkropparna och som transporterar syre i blodet.
MCH används för att bedöma blodets syrebärande kapacitet och för att identifiera olika typer av anemier. Om mängden hemoglobin i de röda blodkropparna är för hög eller för låg kan det tyda på att det finns underliggande problem.
Vad är MCH?
MCH är ett mått som beskriver hur mycket hemoglobin som finns i genomsnitt i varje röd blodkropp. Det beräknas genom att dividera den totala hemoglobinmängden i blodet med antalet röda blodkroppar (erytrocyter). Resultatet uttrycks i pikogram (pg) per cell. MCH är en av flera parametrar som hjälper till att förstå blodets status.
Varför är MCH viktigt?
MCH är viktigt för att identifiera och klassificera olika typer av anemi där låga MCH-värden kan indikera järnbristanemi eller talassemi, där de röda blodkropparna innehåller mindre hemoglobin än normalt. Höga MCH-värden innebär att de röda blodkroppar innehåller mer hemoglobin än normalt, ofta orsakat av brist på vitamin B12 eller folsyra. Baserat på MCH kan en kategorisering göras utifrån mängden hemoglobin i de röda blodkropparna där:
- Hypokrom anemi kännetecknas av röda blodkroppar med låg hemoglobinhalt, vilket gör dem blekare än normalt vilket är en vanlig form av anemi vid järnbrist
- Normokrom anemi innebär att röda blodkroppar har en normal mängd hemoglobin, men att det totala antalet blodkroppar är reducerat
- Hyperkrom anemi förekommer när röda blodkroppar innehåller en högre hemoglobinhalt än normalt, något som kan ses vid makrocytära anemier där de röda blodcellerna också är större än normalt
Klassificeringen av anemier görs ofta tillsammans med MCV (medelcellvolym), eftersom dessa två parametrar kompletterar varandra och ger en bättre bild av de röda blodkropparnas egenskaper.
MCH och MCV
MCV eller medel cell volymen mäter den genomsnittliga storleken på de röda blodkropparna och klassificerar dem som mikrocytära (små), normocyträra (normala) eller makrocytära (stora). Ett onormalt MCV-värde kan peka på vilken typ av process som påverkar blodkropparna.
MCH är nära relaterat till klassificeringen av anemier som mikrocytära, normocytära eller makrocytära eftersom MCH reflekterar mängden hemoglobin i en enskild röd blodkropp.
Mikrocytär anemi (lågt MCH och lågt MCV)
Vid mikrocytär anemi är de röda blodkropparna mindre än normalt och innehåller mindre hemoglobin. Ett lågt MCH indikerar att hemoglobinkoncentrationen är otillräcklig. Vanliga orsaker är:
- Järnbrist med minskad tillgång på järn för hemoglobinsyntes
- Thalassemi som är en ärftlig sjukdom som påverkar hemoglobinsammansättningen
- Kroniska sjukdomar som kan påverka järnmetabolismen och hemoglobinsyntesen
Normocytär anemi (normalt MCH och normalt MCV)
Vid normocytär anemi har de röda blodkropparna en normal storlek och normalt hemoglobininnehåll, men det totala antalet röda blodkroppar är reducerat. Normalt MCH indikerar att mängden hemoglobin per blodkropp inte är förändrad. Vanliga orsaker är:
- Blodförlust vid akut eller kronisk blödning
- Kroniska sjukdomar som exempelvis njursjukdom eller inflammatoriska tillstånd
- Hemolytisk anemi som innebär ökad nedbrytning av röda blodkroppar
Makrocytär anemi (högt MCH och högt MCV)
Makrocytär anemi innebär att de röda blodkropparna är större än normalt och innehåller mer hemoglobin än normalt. Högt MCH indikerar att hemoglobininnehållet i varje cell är förhöjt. Vanliga orsaker är:
- Vitamin B12- eller folsyrabrist med försämrad DNA-syntes som följd som påverkar celldelningen, vilket leder till större celler
- Alkoholmissbruk som påverkar benmärgen och kan orsaka makrocytos
- Leversjukdomar som kan leda till förändringar i blodcellernas storlek och form
Varför tas blodprov för analys av MCH?
Ett blodprov för MCH tas ofta som en del av en blodstatuspanel för att utreda symtom som trötthet, blekhet, yrsel eller andra tecken på anemi. Analysen används för att:
- Klassificera anemier som hypokrom mikrocytär (lågt MCH), normokrom normocytär eller hyperkrom makrocytär (högt MCH)
- Identifiera järn-, B12- eller folsyrabrist
- Utvärdera behandlingen av blodsjukdomar och brister
Eftersom MCH är ett genomsnittligt värde för hemoglobin i en röd blodkropp ger det information om blodets förmåga att transportera syre effektivt.
MCH ingår i hälsokontroll stor och kan beställas som ett enskilt MCH-prov.
Vad är Erc B-MCH?
Erc B-MCH står för Erytrocyt Blod – Mean Corpuscular Hemoglobin, vilket betyder medelcellhemoglobin i de röda blodkropparna. Erc B-MCH är namnet på laboratoriemarkören som används för att mäta medelcellhemoglobin.
Olika laboratorium skriver ut Erc B-MCH på olika sätt. Karolinska skriver ut MCH, Erc(B), Unilabs skriver ut Erc(B)- MCH och SYNLAB skriver ut MCH (B-Erc-).
Erc B-MCH analyseras ofta tillsammans med till exempel Erc B-MCV (medelcellvolym).
Vad är referensintervallet för MCH?
Referensintervallet för MCH är enligt Unilabs mellan 27 och 33 pg för män och kvinnor 16 år eller äldre. Samma referensintervall gäller för Karolinska och SYNLAB, men då för män och kvinnor 18 år eller äldre.
pg står för pikogram.
Ett normalt MCH-värde indikerar att de röda blodkropparna innehåller en normal mängd hemoglobin och därmed är kapabla att effektivt transportera syre till kroppens vävnader. Det innebär också att det inte föreligger tydliga tecken på tillstånd som påverkar hemoglobinnivåerna i de röda blodkropparna.
Vid högt värde
Höga MCH-värden indikerar en högre mängd hemoglobin per röd blodkropp än normalt och är ofta förknippat med tillstånd som påverkar blodbildningen och kroppens förmåga att producera och underhålla friska röda blodkroppar.
Ett vanligt exempel är makrocytär anemi, där de röda blodkropparna är större än genomsnittet. Denna typ av anemi orsakas ofta av brist på vitamin B12 eller folat som behövs för att blodcellerna ska utvecklas och mogna normalt.
Höga MCH-värden kan också ses vid hypotyreos, ett tillstånd där sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner. Hormonbristen påverkar kroppens metabolism och kan leda till förändringar i blodets sammansättning, inklusive ökad mängd hemoglobin per röd blodkropp.
Leversjukdomar kan också leda till höga MCH-värden. Levern filtrerar och producera blodkomponenter som innebär att en dysfunktion kan störa balansen mellan röda blodkroppar och hemoglobin. I dessa fall kan de röda blodkropparna bli onormalt stora och innehålla mer hemoglobin än normalt.
Vid lågt värde
Låga MCH-värden indikerar att de röda blodkropparna innehåller mindre hemoglobin än normalt vilket påverkar förmågan att effektivt transportera syre i kroppen. Detta ses ofta vid järnbristanemi, som är den vanligaste typen av anemi. Järnbristanemi kan uppstå vid otillräckligt järnintag via kosten, blodförlust eller problem med kroppens förmåga att absorbera järn, vilket påverkar hemoglobinsyntesen negativt.
Låga MCH-värden kan också bero på talassemi som en ärftlig blodsjukdom som kännetecknas av defekter i hemoglobinproduktionen. Detta leder till mindre och ineffektiva röda blodkroppar som innehåller låga mängder hemoglobin. Talassemi kan variera i svårighetsgrad.
Kroniska sjukdomar kan också bidra till låga MCH-värden genom att störa järnomsättningen eller blodproduktionen. Inflammation och andra tillstånd kan påverka kroppens förmåga att utnyttja tillgängligt järn, vilket resulterar i mindre hemoglobin per röd blodkropp.