Östrogentest – östradiol, känslig

Östrogentestet för östradiol, känslig är för dig som vill få information om lägre värden av östradiol. Följande ingår:

  • Analys av blodmarkören östradiol med en metod som är känsligare än rutinmetoden
  • Blodprovstagning på Karolinska drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar dina blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagning och analys enligt metoden östradiol, känslig erbjuds i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, provtagning i Stor-Stockholm och Nynäshamn. Den analyseras först med rutinmetoden S-Östradiol. Resultat större än 300 pmol/L besvaras endast med S-Östradiol. Prover med resultat som är lika med eller lägre än 300 pmol/L analyseras vidare och besvaras som S-Östradiol, känslig. Metoden är främst avsedd för lägre nivåer < 200 pmol/L.

Analysen utförs en gång per vecka på laboratoriet varför provsvar kan dröja och leveranstiden bli något längre än 2-6 dagar.

Östrogen och östradiol

Det finns tre former av östrogen; östradiol, östron och östriol och när man mäter östrogen mäter man vanligtvis östradiol.

Östrogen är en grupp med steroidhormoner som finns hos bägge könen, men i högre koncentration hos kvinnor. Östrogen produceras av flera olika vävnader, inklusive vävnader i fett, muskler, hjärna och lever och tillverkas genom lång omvandling av kolesterol. Hormonet frisätts i blodet och transporteras till olika organ, där det verkar genom att interagera med receptorer.

Östradiol kallas även för estradiol och är viktigt för flera kroppsfunktioner, bland annat för skelettet och för kroppens sexuella funktioner. Östradiolet gör att kroppen tillverkar och behåller kvinnobröst, får en större bendensitet i skelettet och styr produktionen av sekret och slem i slidan. Även män bildar östradiol, men i mindre mängder.

Varför behövs analysen östradiol, känslig?

Östradiol, känslig är en alternativ analysmetod främst avsedd för att mäta låga östradiolkoncentrationer och rekommenderas för män samt till kvinnor som vill kontrollera lägre värden av östradiol. För kvinnor är rutinmetoden för östradiol ofta tillräcklig för att få den information man behöver. Här kan du läsa om östradiol, rutinmetod.

Vad är skillnaden mellan östradiol, rutinmetod och östradiol, känslig?

Rutinmetoden för blodprov gällande östradiol mäter inte lägre nivåer lika exakt som östradiol, känslig. Här kan du läsa mer om östrogentest för män. Här kan du läsa mer om östrogentest för kvinnor.

Följande blodmarkör ingår i östradiol, känslig:

Analysgrupp Analys
Hormon

Östradiol, känslig

Beställ Östrogen – östradiol, känslig

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning drop-in. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet.

Frågor och svar

Om provet

För vem passar provtagning av östradiol, känslig?

Östrogen är ett hormon som inte enbart förknippas med kvinnor, utan spelar en roll i hela kroppen hos både män och kvinnor. Testet passar för dig som vill undersöka lägre nivåer av östradiol i blodet. Anledningar till att välja denna metod istället för rutinmetoden S-Östradiol kan vara postmenopaus hos kvinnor, vissa sjukdomar, vid intag av östradiolsänkande läkemedel eller utredning av hypogonadism hos vuxna. Metoden östradiol, känslig rekommenderas för män, eftersom män naturligt har lägre nivåer av östrogen i blodet.

Hypogonadism – brist på könshormon

Hypogonadism innebär att kroppen producerar för lite eller inget könshormon. Män producerar könshormoner i testiklarna och kvinnor producerar könshormoner i äggstockarna.

Hypogonadism – brist på könshormon hos dig som man

För män är testosteron det viktigaste könshormonet, här kan du läsa mer. Om du som man vill undersöka dina värden av östradiol kan du välja östradiol, känslig. Detta på grund av att män naturligt har låga nivåer av östradiol och du får då en mer exakt siffra på ditt värde jämfört med rutinmetoden östradiol.

Hypogonadism – brist på könshormon hos dig som kvinna

För kvinnor är de viktigaste könshormonen östrogen och progesteron. Kvinnor i fertil ålder har generellt högre värden av östradiol än män. Om du som kvinna misstänker att du har låga nivåer eller vill undersöka frågor kopplade till klimakteriet får du ett lägre, mer exakt värde genom analysen östradiol, känslig. För kvinnor går det i de allra flesta fall bra att beställa rutinmetoden för östradiol för att få den information man behöver. Även testosteron spelar roll för dig som kvinna till exempel kan för höga värden göra det svårare att bli gravid.

Erbjuder ni även rutinmetoden för östradiol?

Ja, vi erbjuder rutinmetod för östradiol.

Finns det tester för både östrogen och progesteron?

Ja, välj i så fall progesteron- och östrogentestet. Vid exempelvis klimakteriebesvär sker ofta behandling med både östrogen och progesteron.

Är östrogen, östradiol, estradiol och oestradiol samma sak?

Det finns tre former av östrogen; östradiol, östron och östriol.

Estradiol och oestradiol är östradiol på engelska.

Hur påverkas östrogen under klimakteriet?

Under klimakteriet minskar kroppens produktion av östrogen. I vissa fall behövs därför läkemedel för att stabilisera nivån. Exempel på klimakteriebesvär är värmevallningar, snabba humörsvängningar, sömnproblem, urinvägsbesvär, torra slemhinnor och nedstämdhet. Symtom som i många fall kan minska med rätt läkemedel.

Vilka områden i kroppen påverkas av östrogen?

Östrogen har en effekt på många områden i kroppen, bl.a. motverkar östrogenet osteoporos (benskörhet), det
påverkar nervsystemets inlärning och minne och det har en skyddande effekt genom att påverka blodkärlen och blodflödet, vilket kan sänka blodtrycket. Blodets fett- och sockerbalans påverkas också då östrogen minskar triglycerid- och kolesterolnivåer samt ökar insulinets känslighet. Studier indikerar även att östrogen kan främja muskeltillväxt och muskelstyrka hos menstruerande kvinnor, samt skydda skelettmuskler från träningsskador. För kvinnor är östrogen särskilt viktigt för sexuell mognad, eftersom det styr tillväxten och utvecklingen av reproduktionssystemet.

Om provtagningen

Behöver jag tänka på något inför provtagning?

Kom i god tid så du kan sitta ner 10 till 15 minuter innan provtagning. Kom ihåg att ta med ID-kort/körkort. Om du äter p-piller, har hormonspiral eller äter läkemedel med hormoner kan detta påverka analysresultatet. Avbryt däremot aldrig en behandling med läkemedel utan att först konsultera läkare.

Hur länge gäller den digitala remissen?

Efter att en beställning genomförts på Medisera skickas en digital remiss till valt provtagningsställe. Den är sedan aktiv i 3 månader.

Går det att byta till annat prov?

Kontakta Mediseras kundtjänst vid frågor om byte.

Om resultatet

Finns det läkemedel för att påverka nivån av östrogen?

Ja, om en läkare fastställer att besvären beror på östrogenbrist kan läkemedel med östrogen skrivas ut. Det vanligaste är att denna behandling sker tillsammans med gulkroppshormon (progesteron).

Vilka besvär kan minska med läkemedel?

Läkemedel med östradiol påverkar hela kroppen. Bland annat kan svettningar och underlivsbesvär minskas samt sömnen förbättras.

Kan provsvaret påvisa sjukdom?

Nej, en diagnos kan aldrig ställas utifrån enbart ett blodprov. Däremot kan blodprovet påvisa avvikande värden av östrogen vilket kan ses som en förklaring på klimakteriebesvär.

Beställ Östrogentest - östradiol, känslig - 645 kr

Så fungerar Min Journal