T4 (fritt)
Fritt T4, eller tyroxin, är ett hormon som produceras av sköldkörteln och är viktig för ämnesomsättningen i kroppen. Det fungerar tillsammans med T3 (trijodtyronin) för att reglera många fysiologiska processer, inklusive energiproduktion och celltillväxt.
Vad är fritt T4?
T4 är den primära formen av sköldkörtelhormon som cirkulerar i blodet, men det finns i två former, bundet och fritt. Endast det fria T4 är biologiskt aktivt och kan påverka kroppens celler. Sköldkörteln producerar T4 som svar på stimulering av TSH eller tyreoideastimulerande hormon, från hypofysen.
Namnet tyroxin, eller T4, kommer av att hormonet innehåller fyra jodatomer. Det bildas i sköldkörteln genom att aminosyran tyrosin binds till fyra jodatomer. Det är den mest förekommande formen av sköldkörtelhormon i blodet och fungerar som en föregångare till T3, den mer biologiskt aktiva formen.
Varför är fritt T4 viktigt?
T4 är viktigt för att reglera hastigheten på ämnesomsättningen, vilket påverkar hur snabbt kroppen använder energi och bryter ner näringsämnen. Det bidrar till att upprätthålla kroppens temperatur genom att påverka energiproduktionen.
T4 är också viktigt för normal tillväxt och utveckling hos barn, inklusive utvecklingen av nervsystemet. Hormonet påverkar hjärtfrekvensen och blodtrycket, vilket är viktigt för hjärtats funktion.
T4 har dock en relativt svag direkt påverkan på kroppens celler, men det omvandlas till T3 i levern och andra vävnader genom att en jodatom avlägsnas. Denna omvandling behövs för att sköldkörtelhormonerna ska kunna utföra sina funktioner. Tyroxin har en längre halveringstid än T3, vilket gör att det fungerar som ett stabilt lager av sköldkörtelhormon som kroppen kan använda vid behov.
Varför tas blodprov för analys av T4 fritt?
Misstänker man att det finns problem med sköldkörteln analyserar man förekomsten av fritt T4 i blodet. Man undersöker också ofta fritt T3 och TSH. Vill man ha en ännu mer klar bild av hur det står till med sköldkörteln tar man ett prov direkt från organet. Misstänker man att det beror på sjukdom brukar man även kontrollera förekomsten av antikroppar i blodet.
Vid högt värde
Höga värden av tyroxin kan peka på hypertyreos. Vid hypertyreos ökar kroppens ämnesomsättning, vilket i princip får kroppen att gå på högvarv trots att du inte gör något som föranleder denna reaktion. Symptomen är inte alltid tydliga utan kan upplevas som darrningar, svettningar, hudproblem, håravfall eller rubbad menstruation.
Vid lågt värde
Lågt värde av T4 kan, men behöver inte, indikera hypotyreos. Detta betyder att det finns för lite tyroxin i kroppen. Låga värden av tyroxin gör att kroppens ämnesomsättning sjunker, vilket i sin tur kan leda till trötthet, svårigheter att komma ihåg saker, ont i muskler och leder samt infertilitet. Det finns även vissa mediciner som kan ge hypotyreos som en bieffekt. Under en graviditets sista trimester har kroppen vanligtvis låga värden av tyroxin.