Allergitest Nötter

Allergitestet för nötter är för dig som vill veta om du är allergisk mot en eller flera nötsorter. Följande ingår:

  • 5 st allergitest för jordnöt, hasselnöt, paranöt, mandel och kokosnöt
  • Blodprovstagning på Unilabs drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Om du är allergisk får du svar på vilket ämne du är allergisk mot.

Om panelen visar förhöjda värden jämfört med referensvärden genomförs ytterligare analyser för att se specifikt vilken eller vilka allergener du har antikroppar mot, dvs. som du har en förhöjd känslighet för. Om panelen däremot visar ett värde under referensvärdet betyder detta att du inte har allergener i blodet och en fördjupad analys ger ingen ytterligare information av kliniskt värde.

Nötallergi

Nötallergi är en av de vanligaste formerna av allergi. Det är en typ av allergi som följer med hela livet och som på många sätt styr ens livsstil. Om man är väldigt allergisk kan det bland annat bli svårt att äta på restaurang, sitta på ett flygplan eller överhuvudtaget vistas i en miljö där nötter eller spår av nötter kan förekomma.

Lindrig nötallergi

Lindrig allergi kan få ansiktet att svullna, i vissa fall olika delar av ansiktet, exempelvis läpparna, huden runt ögonen, näsan eller halsen. Det är inte ovanligt med klåda.

Allvarlig nötallergi

Allvarligare allergi kan leda till andningssvårigheter eller andra symtom som kräver omedelbar vård. I värsta fall kan kontakt eller förtäring av nötter leda till anafylaktisk chock, vilket innebär att den allergiska personen bland annat kan bli medvetslös, få ett kraftigt blodtrycksfall eller få hjärtstopp. Många nötallergiker måste bära med sig en adrenalinspruta som kan motverka allergin snabbt om något skulle hända.

Följande ingår i allergitestet för nötter

Analysgrupp Analys
Allergi nötter

Jordnöt IgE-antikroppar

Hasselnöt IgE-antikroppar

Paranöt IgE-antikroppar

Mandel IgE-antikroppar

Kokosnöt IgE-antikroppar

Beställ allergitest för nötter

Du kan ta blodprovet minuter efter beställning drop-in. Tidsbokning på ett fåtal orter. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och Svar om Allergitestet

Om provet

För vem passar Allergitest Nötter?

Testet passar för dig som vill få information om allergi mot jordnöt, hasselnöt, paranöt, mandel och/eller kokosnöt.

Vad är vanliga symtom på nötallergi?

Personer som är allergiska mot nötter brukar få symtom inom några minuter från att de ätit nötter eller livsmedel som innehåller nötter. Vanliga symtom är klåda i munnen samt att läppar, hals och näsa kan svullna. Andra symtom är nässelutslag och ont i magen.

Vilka andra allergitester finns det?

Via Medisera går det att genomföra följande allergitester: KvalsterPälsdjurFödoämnenGräspollenTrädpollen. Vissa väljer att genomföra flera allergitester på samma gång för att utesluta/påvisa allergi. Det största testet är Stora Allergitestet som omfattar 15 analyser för födoämne, pälsdjur och trädpollen.

Om provtagningen

Behöver jag tänka på något inför provtagning?

All information om provtagning (adress, öppettider för drop-in m.m.) för allergitesterna framgår i det mail som skickas från Medisera vid beställning. Kom ihåg att ta med giltig legitimation vid provtagning. Du behöver inte fasta inför blodprovet eller ta det en särskild tid på dygnet.

När kan provtagning ske?

Direkt när en beställning sker på Medisera.se skickas en digital remiss till provtagningsstället. Därmed kan provtagning för allergitesterna ske bara någon minut efter beställning. Remiss är sedan aktiv i 3 månader.

Hur fort får jag svar?

Mellan 2 och 6 arbetsdagar efter att provtagning genomförts kommer svaret på allergitestet tillsammans med läkarkommentar visas i ”Min Journal” som nås i menyn på Medisera.se.

Om resultatet

Kommer testet visa att jag har allergi?

Om du har allergi för de nötter som nämns ovan kommer testet att visa detta. För att få läkemedel utskrivet behöver dock en läkare genomföra en undersökning och fastställa allergi. Ta i detta fall kontakt med en vårdcentral.

Varför är pollenallergi vanlig hos nötallergiker?

Korsallergi innebär att du är allergisk mot ett ämne och överkänslig mot ett annat. 1177.se anger att ca 70% av de som är allergiska mot björkpollen även är överkänslig mot annat, ofta just nötter.

Vilken behandling finns vid nötallergi?

Beroende på symtomens karaktär och styrka kan olika behandlingar användas. Antihistamin är ett receptfritt läkemedel som kan dämpa milda besvär. Personer med svår allergi kan använda adrenalinpenna, och kortisontabletter. Detta utifrån en läkares rekommendationer.

Beställ Allergitest Nötter - 1590 kr

Så fungerar Min Journal