Prolaktintest

Prolaktintestet är för dig som vill undersöka ditt prolaktinvärde. Följande ingår:

  • 1 st analys av prolaktin
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Du bör ha varit uppgående minst 3 timmar, dvs. provtagning bör ske efter kl. 10.00 och inte för tidigt på morgonen. Det är viktigt att du ej stressar innan själva provtagningen då stress ökar prolaktin koncentrationen i kroppen. Resultatet kan visa ett högre värde på grund av: stress, vissa mediciner, p-piller, graviditet och amning, vissa sjukdomar samt direkt efter en måltid.

Vad är prolaktin?

Prolaktin är ett hormon som utsöndras av hypofysen, en liten körtel under hjärnan. Ett av hormonets syften att förbereda kvinnans bröst för amning. Det är även kopplat till många andra kroppsfunktioner, exempelvis ämnesomsättningen och immunförsvaret. Både män och kvinnor producerar och behöver prolaktin.

Varför ska du beställa Prolaktintestet?

Prolaktin är ett av flera hormoner som undersöks vid infertilitet eller svårighet att skaffa barn. Det utförs även när man misstänker att något är fel med hypofysen.

Följande blodmarkörer ingår i Prolaktintestet

Analysgrupp Analys
Hormon

Prolaktin

Beställ Prolaktintestet

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning på valt provtagningsställe nära dig drop-in. Tidsbokning på ett fåtal orter. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och svar om Prolaktin-testet

Om provet

För vem passar prolaktin-test?

Prolaktintestet passar för kvinnor som vill få en större förståelse för svårigheter med att få barn. Test av prolaktin genomförs även vid misstanke om fel på hypofysen. Det vanligaste är däremot att testet utförs vid fertilitetsfrågor.

Vad är symtom på prolaktinöverskott?

Symtom på prolaktinöverskott (hyperprolaktinemi) är exempelvis sänkt sexualdrift, impotens, infertilitet, oro, ängslan, dålig koncentration, svullnadskänsla, huvudvärk och synpåverkan.

Vad kan prolaktinbrist ge för symtom?

Kvinnor som har prolaktinbrist upplever ofta oförmåga att amma.

Provtagningsanvisning: prolaktin

För att undvika icke representativa falskt förhöjda nivåer bör provet tas på förmiddagen tidigast 3-4 timmar efter uppvaknandet och helst efter ca 20 minuters vila. Kom därför i god tid till provtagningen så du hinner vila innan. Provet bör inte tas inom två timmar efter måltid, eller i samband med stress, eller efter fysisk ansträngning.
Det enda som behöver tas med vid provtagning är ID-kort/körkort. Remissen skickas automatiskt efter att en beställning har genomförts på Medisera.

Vad innebär det att provtagning håller ”hög klinisk standard”?

De provtagningar som sker via Medisera håller samma standard som de provtagningar som sker på en vårdcentral.

Hur sker tidsbokning?

Du behöver boka tid på ett fåtal av de provtagningsställen vi samarbeta med. De flesta provtagningsställen erbjuder dock drop-in under öppettiderna.

Om resultatet

Varför kan resultaten variera över tid?

Prolaktinnivåerna påverkas av stress, men varierar även över dygnet. Dessutom påverkas dessa värden utifrån menstruationscykeln. Det kan innebära att en person får olika värden om flera provtagningar sker. Genom att sträva efter likartade förutsättningar blir det lättare att jämföra värden över tid.

Kan provsvar ange infertilitet eller impotens?

Nej, analys av prolaktin är en av flera analyser som sker vid utredning av infertilitet eller impotens. Däremot kan provsvaren ge in indikation på vilka ytterligare prover och undersökningar som behöver ske.

Vad ska jag göra om värdena är avvikande?

Svagt avvikande värden kan förekomma utan att det behöver betyda något speciellt. Vid gravt avvikande värden kommer en läkare att kontakta dig för att påtala vilka åtgärder som behöver ske. Oavsett om du har avvikande värden eller ej bör alltid läkaren kontaktas vid sjukdomssymtom.

Beställ Prolaktintest - 480 kr

Så fungerar Min Journal