Prolaktin test – PRL

Blodprovet för prolaktin analyserar nivån av detta hormon i blodet, som är viktigt för bland annat mjölkproduktion, reproduktiv hälsa och hormonbalans. Testet kan ge information om prolaktinets roll i kroppen och eventuella hormonella avvikelser. Följande ingår i testet:

  • Analys av prolaktin (PRL). S-PRL (serum) analyseras av Karolinska, Unilabs och SYNLAB.
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Du bör ha varit uppgående minst 3 timmar, dvs. provtagning bör ske efter kl. 10.00 och inte för tidigt på morgonen. Det är viktigt att du ej stressar innan själva provtagningen då stress ökar prolaktin koncentrationen i kroppen. Resultatet kan visa ett högre värde på grund av: stress, vissa mediciner, p-piller, graviditet och amning, vissa sjukdomar samt direkt efter en måltid.

Vad är prolaktin?

Prolaktin är ett hormon som produceras av hypofysen, en liten körtel belägen vid hjärnans bas. Hormonets främsta funktion är att förbereda och stimulera kvinnans bröst för amning, men det har även en viktig roll i andra kroppsliga processer som ämnesomsättning, immunförsvar och reproduktiv hälsa. Prolaktin förekommer hos både män och kvinnor och är nödvändigt för flera biologiska funktioner.

Varför ska du beställa prolaktintestet?

Ett prolaktintest används för att utreda hormonella obalanser och specifika tillstånd som påverkar hypofysen, som prolaktinom eller andra hypofystumörer. Testet tas ofta vid infertilitetsutredningar eftersom förhöjda prolaktinnivåer kan störa hormonbalansen och ägglossningen. Blodprov tas även vid symtom som galaktorré (onormal mjölkproduktion), amenorré (avsaknad av menstruation), eller oligomenorré (oregelbunden menstruation).

Hos män används testet för att utreda hypogonadism (nedsatt könskörtelfunktion) och impotens. Prolaktinanalys kan ge viktig information om möjliga hormonella obalanser eller underliggande medicinska tillstånd som påverkar hypofysens funktion.

Följande blodmarkör ingår

Analysgrupp Analys
Hormon

Prolaktin (PRL)

Beställ PRL test

Du kan ta blodprovet för PRL redan minuter efter beställning på valt provtagningsställe nära dig drop-in. Tidsbokning på ett fåtal orter. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i ”Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och svar

Om provet

För vem passar prolaktintestet?

Prolaktintestet passar både kvinnor och män som vill utreda hormonella obalanser eller fertilitetsproblem. För kvinnor är testet användbart för att få en djupare förståelse för svårigheter med att bli gravid eller vid utebliven eller oregelbunden menstruation. För män kan testet användas vid utredning av hypogonadism (nedsatt könskörtelfunktion), nedsatt fertilitet, eller impotens.

Kliniskt används det också vid misstanke om hypofysproblem, som prolaktinom eller andra tumörer.

Vilka är symtomen på prolaktinöverskott?

Symtom på prolaktinöverskott (hyperprolaktinemi) är exempelvis sänkt sexualdrift, impotens, infertilitet, oro, ängslan, dålig koncentration, svullnadskänsla, huvudvärk och synpåverkan.

Vad kan prolaktinbrist ge för symtom?

Kvinnor som har prolaktinbrist upplever ofta oförmåga att amma.

Vad är P-Prolaktin och S-Prolaktin?

P-Prolaktin mäter prolaktinnivåer i plasma, där koagulationsfaktorer finns kvar, medan S-Prolaktin mäter prolaktin i serum, som är fri från koagulationsfaktorer. S-Prolaktin är vanligast och används för att utreda hormonella obalanser, fertilitetsproblem och hypofystillstånd. Valet mellan P- och S-Prolaktin beror på laboratoriets rutiner och specifika frågeställningar.

Om provtagningen

Hur tas testet för prolaktin?

PRLtestet tas av utbildad personal genom ett vanligt blodprov i armen och skickas därefter till laboratorium för analys.

Vad behöver jag tänka på inför provtagning?

För att undvika icke representativa falskt förhöjda nivåer bör provet tas på förmiddagen tidigast 3-4 timmar efter uppvaknandet och helst efter ca 20 minuters vila. Kom därför i god tid till provtagningen så du hinner vila innan. Provet bör inte tas inom två timmar efter måltid, eller i samband med stress, eller efter fysisk ansträngning.

Det enda som behöver tas med vid provtagning är ID-kort/körkort. Remissen skickas automatiskt efter att en beställning har genomförts på Medisera.

Vad innebär det att provtagning håller ”hög klinisk standard”?

De provtagningar som sker via Medisera håller samma standard som de provtagningar som sker på en vårdcentral.

Hur sker tidsbokning?

Du behöver boka tid på ett fåtal av de provtagningsställen vi samarbeta med. De flesta provtagningsställen erbjuder dock drop-in under öppettiderna.

Om resultatet

Vad är normala prolaktinvärden?

Normala värden för prolaktin för kvinnor som inte är gravida är mellan 102 och 496 mIE/L. För män är normala värden mellan 86 och 324 mIE/L enligt Karolinska.

Dessa värden kan variera något beroende på laboratoriets referensintervall.

Läs mer om referensintervall för prolaktin.

Vad innebär höga prolaktinvärden?

Förhöjda nivåer av prolaktin (hyperprolaktinemi) kan orsakas av flera faktorer och kan påverka hormonbalansen och kroppens funktioner. Vanliga orsaker inkluderar:

  • Stress då prolaktin naturligt stiger vid stressiga situationer
  • Vissa läkemedel, som psykofarmaka, H2-receptor-antagonister och kalciumantagonister, kan öka prolaktinnivåerna genom att blockera dopaminreceptorer
  • Höga östrogennivåer vid användning av p-piller eller hormonbehandling kan bidra till förhöjda prolaktinnivåer
  • Graviditet och amning då prolaktin ökar naturligt under dessa perioder för att stödja mjölkproduktionen
  • Prolaktinom vid godartade tumörer i hypofysen som överproducerar prolaktin
  • Endokrina sjukdomar vid tillstånd som hypotyreos och Cushings syndrom kan leda till förhöjda värden
  • Efter måltid då prolaktin kan stiga tillfälligt efter att man ätit

En del personer har en form av prolaktin med högre molekylmassa, kallad makroprolaktin, som vanligtvis saknar biologisk aktivitet. För att utesluta detta utförs ibland en särskild analys, kallad ”S-Prolaktin lågmolekylärt.”

Vad innebär låga prolaktinnivåer?

Låga prolaktinnivåer (hypoprolaktinemi) är mindre vanliga, men kan indikera hypopituitarism som är ett tillstånd där hypofysen inte fungerar som den ska, dopaminöverskott eller hormonella störningar och obalanser i andra hormoner. Ett lågt prolaktinvärde kan i vissa fall hänga ihop med svårigheter att få barn.

Varför kan resultaten variera över tid?

Prolaktinnivåerna påverkas av stress, men varierar även över dygnet. Dessutom påverkas prolaktin utifrån menstruationscykeln. Det kan innebära att en person får olika värden om flera provtagningar sker. Genom att sträva efter likartade förutsättningar blir det lättare att jämföra värden över tid.

Kan provsvar ange infertilitet eller impotens?

Nej, analys av prolaktin är en av flera analyser som sker vid utredning av infertilitet eller impotens. Däremot kan provsvaren ge in indikation på vilka ytterligare prover och undersökningar som behöver genomföras.

Vad ska jag göra om värdena är avvikande?

Svagt avvikande värden kan förekomma utan att det behöver betyda något speciellt. Vid gravt avvikande värden kommer en läkare att kontakta dig för att påtala vilka åtgärder som behöver ske. Oavsett om du har avvikande värden eller ej bör alltid läkaren kontaktas vid sjukdomssymtom.

Beställ Prolaktintest - 480 kr

Så fungerar Min Journal