Prostata (PSA) & Testosterontest

Denna hälsokontroll är för dig som vill undersöka blodvärden relaterade till prostata (PSA) och testosteron. Följande ingår i prostata & testosterontestet:

  • 11 analyser inklusive blodstatus, PSA (prostata), testosteron, LH och S-SHBG
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (du behöver inte boka tid)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad är prostatan och PSA?

Prostatan är stor som en valnöt och belägen vid urinrörets översta del. Prostatakörteln bildar vätska som transporterar spermier vid en utlösning. Prostatan behöver könshormonet testosteron för att växa och fungera. Testosteron bildas främst i testiklarna.

PSA är en förkortning för prostataspecifikt antigen och är ett protein som tillverkas i prostatakörteln och som följer med sädesvätskan vid utlösning. Proteinet gör att spermierna blir rörligare.

PSA halten mäts

Vid ett PSA prov mäts halten av PSA och förhöjda värden kan vara ett tecken på att det finns en cancertumör i prostatan. Förhöjda värden av PSA kan dock ha andra orsaker än cancer. Även vid godartad prostataförstoring och infektioner i prostatan har man något högre värden av PSA.

Om PSA-prov

Är du intresserad av att testa PSA rekommenderar vi dig att läsa information från Socialstyrelsen innan du bestämmer dig, du hittar mer här (scrolla ner på sidan) broschyren heter: Om PSA-prov – för att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede – fördelar och nackdelar. Den innehåller information för män som funderar på att göra en hälsokontroll med PSA-prov för att minska sin risk att drabbas av allvarlig prostatacancer. Broschyren beskriver de fördelar och nackdelar som finns med PSA-prov, och ger underlag för en personlig värdering av dessa.

Vad är testosteron?

Testosteron har betydelse för hälsa och välbefinnande bland annat genom sin påverkan på könsdrift, drivkraft, immunförsvar, muskelfunktion och skelett. Det är den viktigaste av androgenerna, de manliga könshormonerna. Testosteronet styr den manliga könsmognaden och de manliga karaktärsdragen, som djupare röst och större muskelmassa.

Onormala nivåer av testosteron

Onormala nivåer av testosteron kan påverka både livskvalitet och muskelmassa. Testosteronet samt kroppens förmåga att transportera och leverera testosteronet till våra muskler har en direkt koppling till vår förmåga att bygga kroppsmassa. Även mängden stress som kroppen utsätts för påverkar förmågan att bygga upp och underhålla musklerna.

Symptom på testosteronbrist

Testosteron utsöndras i testiklarna hos män och i äggstockarna hos kvinnor. Detta stimuleras av hypofysen som är en körtel i hjärnan. Symtomen på testosteronbrist utvecklas vanligtvis gradvis och utmärks av tex. minskad muskelmassa, sexlust, energi och motivation samt ökat sömnbehov/sömnstörningar och ökad aggressivitet och irritation. Man kan uppvisa tecken på depression och försämrad koncentrations- och minnesförmåga. Obehandlad testosteronbrist kan också leda till benskörhet som kan bero på att testosteronbristen har lett till muskelförsvagning. Då testosteron påverkar produktionen av röda blodkroppar har män med testosteronbrist ofta lågt blodvärde.

Testosteronhalten varierar

Testosteronhalten är som högst på morgonen och sjunker sedan under dagens lopp. Normalvärdena är beräknade på morgonvärden, därför är det viktigt att ta testet på morgonen, efter normal vila före kl. 10.00 med 12 timmars fasta, då intag av föda kan påverka nivån av testosteron.

Om testosterontest

Är du intresserad  av att läsa mer om testosteron rekommenderar vi att du tar del av följande information: Om testosteronbrist hos män Det räcker inte att ha låg testosteronhalt, man måste också uppvisa symtom som är förenliga med testosteronbrist för att få diagnosen testosteronbrist.

Följande blodmarkörer ingår i Prostata & Testosteronprovet

Analysgrupp Analys
Prostata

PSA

Testosteron

Testosteron

Hormoner

LH

S-SHBG

Blodstatus

Hemoglobin (Hb)

Leukocyter (LPK)

Trombocyter (TPK)

MCH

Erytrocyter (EPK)

Hematokrit (EVF)

Medel cell volym (MCV)

Beställ Prostata & Testosteronprovet redan idag

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning på drop-in. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB Medilab. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och svar om Prostata (PSA) & Testosterontest

Om provet

För vem passar PSA och testosterontestet?

PSA och testosterontestet passar dig som vill undersöka blodvärden relaterade till prostata (PSA) och testosteron i ett och samma paket.

Varför tas PSA-prov?

PSA-prov tas för att bedöma risken för, samt för att följa utvecklingen av, prostatacancer. PSA-värdet följs också om du får behandling mot prostatacancer då man efter en framgångsrikbehandling ofta har låga PSA-nivåer. Om detta förändras och PSA-värdet efter en tid ökar igen kan det vara tecken på att sjukdomen har kommit tillbaka.

När borde jag ta ett blodprov för PSA?

Vissa personer rekommenderas inom vården att lämna PSA prov varje eller vartannat år, t.ex. de som har två eller fler släktingar som har haft prostatacancer.

Inom vården kan man också få lämna blodprov för PSA om man har besvär med urinvägarna och läkaren tror att det kan bero på prostatan, t.ex. om du behöver kissa ofta samtidigt som strålen är svag.Du kan också få lämna PSA prov om läkaren har känt förändringar av prostatan vid en undersökning eller om du är orolig för att du har prostatacancer.

Om provtagningen

Hur beställer jag blodprovet?

Du beställer PSA och testosterontestet genom att följa stegen i kassan som du kommer till om du klickar på knappen “Beställ Prostata & Testosterontest” på denna sidan.

I vilka storstäder kan jag ta provet för PSA och testosterontestet?

Vi har provtagningsställen i stora delar av Sverige. Du kan t.ex. ta blodprovet i Stockholm, Göteborg eller Malmö, samt på många andra orter.

Jag har beställt ett test, men vill byta till annat test.

Hör av dig till Mediseras kundtjänst om du vill undersöka möjlighet till att byta test.

Om resultatet

Beror ett högt PSA värde på cancer?

Det är mycket viktigt att förstå att ett högt PSA-värde oftast inte beror på cancer i prostatan. Om du har en godartad förstoring av prostatan kan detta också ge ett förhöjt värde av PSA. Ett normalt värde kan inte heller helt och hållet utesluta prostatacancer.

Hur presenteras resultaten vid höga eller låga värden?

I Min Journal redovisas provresultaten för respektive blodmarkör på ett visuellt tilltalande sett i en graf som tydligt visar om du har höga eller låga värden, eller om dina värden är normala. Vid gravt avvikande provsvar ringer ansvarig läkare upp. Se videon “Så fungerar Min Journal” nedan för mer information.

Beställ Prostata & Testosterontest - 890 kr

Så fungerar Min Journal