Prostatatest & Testosterontest

Denna hälsokontroll är för dig som vill undersöka blodvärden relaterade till prostata och testosteron. Följande ingår i prostata & testosterontestet:

  • 11 st analyser inklusive blodstatus, PSA (prostata), testosteron, LH och S-SHBG
  • Provtagning hos valt provtagningsställe drop-in (du behöver inte boka tid)
  • Ett läkarkommenterat provsvar i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar

Prostatatest – PSA-test

Prostatan är stor som en valnöt  och belägen vid urinrörets översta del. Prostatakörteln bildar vätska som transporterar spermier vid en utlösning. Prostatan behöver könshormonet testosteron för att växa och fungera. Testosteron bildas främst i testiklarna. PSA är ett protein som bildas i prostatakörteln. PSA-halten mäts i denna hälsokontroll och förhöjda värden av PSA vara ett tecken på att det finns en cancertumör i prostatan. Men förhöjda värden av PSA kan ha andra orsaker än cancer. Även vid godartad prostataförstoring och infektioner i prostatan har man något högre värden av PSA.

Om PSA-prov

Är du intresserad av att testa PSA rekommenderar vi dig att läsa följande brochyr från Socialstyrelsen innan du bestämmer dig: Socialstyrelsens Publikation 2014-8-4 inför prostatatest Den innehåller information för män som funderar på att göra en hälsokontroll med PSA-prov för att minska sin risk att drabbas av allvarlig prostatacancer. Broschyren beskriver de fördelar och nackdelar som finns med PSA-prov, och ger underlag för en personlig värdering av dessa.

Testosteron

Testosteron har betydelse för hälsa och välbefinnande bland annat genom sin påverkan på könsdrift, drivkraft, immunförsvar, muskelfunktion och skelett. Det är den viktigaste av androgenerna, de manliga könshormonerna. Testosteronet styr den manliga könsmognaden och de manliga karaktärsdragen, som djupare röst och större muskelmassa.

Onormala nivåer av testosteron kan påverka både livskvalitet och muskelmassa.Testosteronet samt kroppens förmåga att transportera och leverera testosteronet till våra muskler, har en direkt koppling till vår förmåga att bygga kroppsmassa. Även mängden stress som kroppen utsätts för påverkar förmågan att bygga upp och underhålla musklerna. Testosteron utsöndras i testiklarna hos män och i äggstockarna hos kvinnor. Detta stimuleras av hypofysen som är en körtel i hjärnan. Symtomen på testosteronbrist utvecklas vanligtvis gradvis och utmärks av tex. minskad; muskelmassa, sexlust, energi och motivation samt ökat sömnbehov/sömnstörningar och ökad aggressivitet och irritation. Man kan uppvisa tecken på depression och försämrad koncentrations- och minnesförmåga. Obehandlad testosteronbrist kan också leda till benskörhet som kan bero på att testosteronbristen har lett till muskelförsvagning. Då testosteron påverkar produktionen av röda blodkroppar har män med testosteronbrist ofta lågt blodvärde, därför ingår även blodstatus i denna hälsokontroll.

Testosteronhalten är som högst på morgonen och sjunker sedan under dagens lopp. Normalvärdena är beräknade på morgonvärden, därför är det viktigt att ta testet på morgonen, efter normal vila före kl. 10.00 med 12 timmars fasta, då intag av föda kan påverka nivån av testosteron.

Om testosterontest

Är du intresserad  av att läsa mer om testosteron rekommenderar vi att du tar del av följande information: Om testosteronbrist hos män Det räcker inte att ha låg testosteronhalt, man måste också uppvisa symtom som är förenliga med testosteronbrist för att få diagnosen testosteronbrist.

Vad ingår i Prostatatest & Testosterontest?

Analysgrupp Analys
Prostata

PSA

Testosteron

Testosteron

Hormoner

LH

S-SHBG

Blodstatus

Hemoglobin (Hb)

Leukocyter (LPK)

Trombocyter (TPK)

MCH

Erytrocyter (EPK)

Hematokrit (EVF)

Medel cell volym (MCV)

Undersök din hälsa redan idag – beställ Prostata & Testosterontestet

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning på drop-in. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och Aleris Medilab. Du får ett läkarkommenterat svar i ”Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Beställ Prostata & Testosterontest - 890 kr

Så fungerar Min Journal