Vitamin B12 test (kobalamin)
Blodprovet för vitamin B12 är för dig som vill undersöka blodvärden relaterade till vitamin B12 i blodet och om brist påverkar din livskvalitet. Följande ingår i provet:
- Analys av vitamin B12. S-kobalamin (serum) analyseras av Karolinska, Unilabs och SYNLAB.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Vad är vitamin B12?
Vitamin B12 är ett vattenlösligt B-vitamin som finns naturligt i animaliska produkter som kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Det är en komplex molekyl som innehåller kobolt, vilket ger det namnet ”kobalamin.”
Vitamin B12 behövs framförallt vid produktionen av röda blodkroppar, för DNA-syntes och för normal funktion av nervsystemet. Eftersom nivån av vitamin B12 påverkar kroppens möjlighet att producera röda blodkroppar kan B12-brist leda till blodbrist.
Varför tas blodprov för B12?
Blodprov för att mäta B12-nivåer utförs ofta vid misstanke om brist, vilket kan leda till makrocytos eller makrocytär anemi, fertilitetsproblem samt neurologiska eller psykiatriska symtom. Brist på B12 kan försämra kroppens förmåga att producera friska blodkroppar och påverka både nervsystemets funktion och den mentala hälsan negativt.
Blodprov av vitamin B12 utförs också för att bedöma orsaker till malabsorption, exempelvis vid perniciös anemi eller tarmsjukdomar, och för att följa upp behandling med vitamin B12. Den kan även vara relevant för personer med begränsat intag av animaliska produkter, som veganer.
Vid diffusa symtom som trötthet, depression eller minnesproblem kan analysen ge information och ingår ofta i en bredare utredning tillsammans med blodprov för homocystein och metylmalonsyra (MMA).