Stora Sköldkörteltestet

Stora Sköldkörteltestet är för dig som vill förstå om sköldkörteln påverkar din livskvalitet. Upplever du symtom som trötthet, nedstämdhet och energilöshet eller oro, inre stress och allmän sjukdomskänsla kan det bero på sköldkörteln. Följande ingår i Stora Sköldkörteltestet:

  • 5 st analyser av TSH, Fritt T4, Fritt T3, Anti TPO och TRAK
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (du behöver inte boka tid)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad är sköldkörteln?

Sköldkörteln sitter under struphuvudet på framsidan av halsen, och har en stor påverkan på vårt välmående och på vår fysiska förmåga. Sköldkörteln styr ämnesomsättningen i kroppen, och är därför viktig för att vi ska må bra.

Vad innebär sköldkörtelrubbning?

Sköldkörtelnrubbning är vanligt, ca 300 000 människor i Sverige är drabbade av någon form av rubbning. Det är 5-10 gånger vanligare att kvinnor drabbas.

T3, T4 och TSH

Hormonerna T3 och T4 produceras i sköldkörteln och dess utsöndring regleras av hormonet TSH, som utsöndras från hypofysen i hjärnan. T3 och T4 stimulerar ämnesomsättning, energinivå och allmänt välbefinnande.

Hypotyreos eller hypertyreos

Rubbning i sköldkörteln kan bero på underfunktion (hypotyreos) eller överfunktion (hypertyreos). Om du har en underfunktion i sköldkörteln är trötthet, frusenhet och viktuppgång vanliga symptom. Vid en överproduktion blir resultaten omvända, med oro, inre stress, allmän sjukdomskänsla och viktnedgång som några av symptomen.

Anti TPO och TRAK

Anti TPO står för antikroppar mot tyreoideaperoxidas och kallas också tyreoperoxidas-antikroppar med förkortningen TPOAk. Tyreoidea betyder sköldkörtel på latin och som namnet antyder är detta en antikropp som angriper sköldkörteln med nedsatt funktion som följd. TRAK står för TSH-receptorantikroppar eller tyroideastimulerande hormon-receptorantikroppar. Även TRAK är en antikropp som anfaller sköldkörteln.

Följande blodmarkörer ingår i Stora Sköldkörteltestet

Analysgrupp Analys
Sköldkörtel

TSH

Fritt T4

Fritt T3

Anti TPO

TRAK

Beställ Stora Sköldkörteltestet redan idag

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning på drop-in. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB Medilab. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Beställ Stora Sköldkörteltestet - 840 kr

Så fungerar Min Journal