Sköldkörteltest Mellan

Sköldkörteltest Mellan är för dig som vill få en bättre förståelse av sköldkörtelns funktion och hur den kan påverka din hälsa och livskvalitet. Testet kan ge en indikation på eventuella hormonella obalanser, sköldkörtelrubbningar eller autoimmun påverkan som kan påverka ämnesomsättning, energi och välmående. Följande ingår i Sköldkörteltest Mellan:

  • 4 blodmarkörer: TSH, Fritt T4, Fritt T3 och Anti TPO
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Blodprov för att kontrollera Levaxinbehandling bör tas på morgonen innan du tar din dagliga dos. Vid påbörjad behandling eller vid en dosändring bör TSH och fritt T4 kontrolleras tidigast efter sex veckor, eftersom det kan ta tid för TSH att stabiliseras på en ny nivå.

Intag av biotin, antingen som behandling vid neurologiska sjukdomar eller via kosttillskott, kan påverka provresultaten. Därför bör blodprov tas tidigast 24 timmar efter senaste dosen om biotintillskottet överstiger 5 mg per dag.

Vad är sköldkörteln?

Sköldkörteln sitter under struphuvudet på framsidan av halsen, och har en stor påverkan på vårt välmående och på vår fysiska förmåga. Sköldkörteln styr ämnesomsättningen i kroppen, och är därför viktig för att vi ska må bra.

Vad innebär sköldkörtelrubbning?

Sköldkörtelnrubbning är vanligt, ca 300 000 människor i Sverige är drabbade av någon form av rubbning. Det är 5-10 gånger vanligare att kvinnor drabbas.

T3, T4 och TSH

Hormonerna T3 och T4 produceras i sköldkörteln och dess utsöndring regleras av hormonet TSH, som utsöndras från hypofysen i hjärnan. T3 och T4 stimulerar ämnesomsättning, energinivå och allmänt välbefinnande.

Hypotyreos eller hypertyreos

Rubbning i sköldkörteln kan bero på underfunktion (hypotyreos) eller överfunktion (hypertyreos). Om du har en underfunktion i sköldkörteln är trötthet, frusenhet och viktuppgång vanliga symptom. Vid en överproduktion blir resultaten omvända, med oro, inre stress, allmän sjukdomskänsla och viktnedgång som några av symptomen.

Anti TPO

Anti TPO står för antikroppar mot tyreoideaperoxidas och kallas också tyreoperoxidas-antikroppar med förkortningen TPOAk. Tyreoidea betyder sköldkörtel på latin och som namnet antyder är detta en antikropp som angriper sköldkörteln med nedsatt funktion som följd.

Följande blodmarkörer ingår

Analysgrupp Analys
Sköldkörtel

TSH

T4 (fritt)

T3 (fritt)

TPO antikroppar

Beställ Sköldkörteltest Mellan

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i ”Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och svar

Om provet

För vem passar Sköldkörteltest Mellan?

Sköldkörteltest Mellan passar för dig som har lindriga symtom på sköldkörtelrubbning. Det är generellt diffusa symtom som även kan uppstå vid flera andra kroppsliga besvär. Det kan därmed vara svårt att veta om symtomen kommer av sköldkörtelrubbning eller inte. Testet kan alltså vara ett sätt att utesluta, eller ge indikation på, sköldkörtelrubbning.

Vad är hypotyreos och hypertyreos?

Hypotyreos är brist på sköldkörtelhormon. Symtom på detta kommer ofta sakta och många har detta problem utan att veta om det. Dessa personer har sakta lärt sig att hantera exempelvis större trötthet eller att de fryser lätt. Med ett blodprov går det att avgöra om dessa symtom eventuellt är en orsak av hypotyreos.

Hypertyreos är överskott på sköldkörtelhormon. Cellerna och kroppens organ kommer då ”jobba hårdare” vilket kan resultera i att du lättare blir trött, svettig och får hjärtklappning. Det finns tre primära orsaker till hypertyreos och behandlingen beror på orsaken.

Är det vanligt med sköldkörtelrubbning?

Ja, det är vanligt med rubbningar i sköldkörteln. Enligt Sköldkörtelförbundet har ca 500 000 personer i Sverige diagnostiserad sköldkörtelsjukdom. De flesta är kvinnor och den vanligaste rubbningen är hypotyreos, det vill säga underfunktion i sköldkörteln.

Vad skiljer mellan Sköldkörteltest Mellan och Sköldkörteltest Bas?

Sköldkörteltest bas analyserar TSH, Fritt T4 samt Fritt T3. I Sköldkörteltest Mellan ingår även Anti TPO.

Om provtagningen

Hur tas provet?

Provet tas som ett venöst blodprov i armen och skickas därefter till laboratorium för analys.

Hur sker provtagning?

På de allra flesta orter är det drop-in som gäller. Vid beställning av Sköldkörteltest Mellan anges i vilken stad, samt på vilket provtagningsställe, som provtagning önskas. Dessa val görs i kassan.

Vad bör jag tänka på inför provtagning?

Följ provtagningsanvisningarna och glöm inte att ta med giltigt ID vid provtagningstillfället.

Om resultatet

Vad innebär normala värden?

Normala värden av TSH, fritt T4, fritt T3 och anti-TPO tyder på en välfungerande sköldkörtel utan tecken på hormonell obalans eller autoimmun påverkan.

TSH ligger inom referensintervallet när hypofysen och sköldkörteln är i balans, vilket innebär att sköldkörteln producerar rätt mängd hormoner.

Fritt T4 och fritt T3 visar att sköldkörtelhormon frisätts och omvandlas på ett effektivt sätt för att reglera kroppens ämnesomsättning.

Normala nivåer av anti-TPO innebär att det inte finns tecken på en autoimmun reaktion mot sköldkörteln, vilket minskar risken för sjukdomar som Hashimotos tyreoidit eller Graves sjukdom.

Kan provresultatet ligga till grund för diagnos?

Det räcker inte med ett blodprov för att en läkare ska kunna sätta diagnos. Som med de flesta diagnoser kan det krävas andra blodprover, sammantagen symtombild och sjukdomshistorik. Exempelvis kan en läkare behöva genomföra en fysisk undersökning av sköldkörteln.

Sköldkörteltest Mellan kan ge svar på om värdena är inom normalt intervall eller avvikande. Vid avvikande värden kan ytterligare undersökningar ske.

Vilka behandlingar finns vid avvikande värden?

Vid avvikande värden behöver en läkare genomföra ytterligare undersökningar för att kunna ställa korrekt diagnos. Läkaren avgör då även vilka behandlingar som passar bäst utifrån personens individuella förutsättningar. Hypotyreos behandlas främst med läkemedel. Hypertyreos kan behandlas med läkemedel (betablockerare), radioaktivt jod samt operation.

Vilka andra hälsokontroller är kopplade till sköldkörteln?

Utöver Sköldkörteltest Mellan erbjuder vi Sköldkörteltest Stor i samarbete med Sköldkörtelförbundet samt Sköldkörteltest Bas. Det går även att skräddarsy ett blodprov för sköldkörteln.

Beställ Sköldkörteltest Mellan - 695 kr

Så fungerar Min Journal