Sköldkörteltest Mellan
Sköldkörteltest Mellan är för dig som vill få en bättre förståelse av sköldkörtelns funktion och hur den kan påverka din hälsa och livskvalitet. Testet kan ge en indikation på eventuella hormonella obalanser, sköldkörtelrubbningar eller autoimmun påverkan som kan påverka ämnesomsättning, energi och välmående. Följande ingår i Sköldkörteltest Mellan:
- 4 blodmarkörer: TSH, Fritt T4, Fritt T3 och Anti TPO
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: Blodprov för att kontrollera Levaxinbehandling bör tas på morgonen innan du tar din dagliga dos. Vid påbörjad behandling eller vid en dosändring bör TSH och fritt T4 kontrolleras tidigast efter sex veckor, eftersom det kan ta tid för TSH att stabiliseras på en ny nivå.
Intag av biotin, antingen som behandling vid neurologiska sjukdomar eller via kosttillskott, kan påverka provresultaten. Därför bör blodprov tas tidigast 24 timmar efter senaste dosen om biotintillskottet överstiger 5 mg per dag.
Vad är sköldkörteln?
Sköldkörteln sitter under struphuvudet på framsidan av halsen, och har en stor påverkan på vårt välmående och på vår fysiska förmåga. Sköldkörteln styr ämnesomsättningen i kroppen, och är därför viktig för att vi ska må bra.
Vad innebär sköldkörtelrubbning?
Sköldkörtelnrubbning är vanligt, ca 300 000 människor i Sverige är drabbade av någon form av rubbning. Det är 5-10 gånger vanligare att kvinnor drabbas.
T3, T4 och TSH
Hormonerna T3 och T4 produceras i sköldkörteln och dess utsöndring regleras av hormonet TSH, som utsöndras från hypofysen i hjärnan. T3 och T4 stimulerar ämnesomsättning, energinivå och allmänt välbefinnande.
Hypotyreos eller hypertyreos
Rubbning i sköldkörteln kan bero på underfunktion (hypotyreos) eller överfunktion (hypertyreos). Om du har en underfunktion i sköldkörteln är trötthet, frusenhet och viktuppgång vanliga symptom. Vid en överproduktion blir resultaten omvända, med oro, inre stress, allmän sjukdomskänsla och viktnedgång som några av symptomen.
Anti TPO
Anti TPO står för antikroppar mot tyreoideaperoxidas och kallas också tyreoperoxidas-antikroppar med förkortningen TPOAk. Tyreoidea betyder sköldkörtel på latin och som namnet antyder är detta en antikropp som angriper sköldkörteln med nedsatt funktion som följd.