Ferritin prov – järndepå
Blodprovet för ferritin mäter nivåerna av detta protein i blodet, vilket fungerar som kroppens järndepå och ger en indikation på järnnivåerna. Förändrade ferritinvärden kan signalera järnbrist, inflammation eller överskott av järn. Följande ingår i provet:
- Analys av ferritin. P-ferritin (plasma) analyseras av Unilabs, och S-ferritin (serum) av Karolinska och SYNLAB.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Vad är ferritin?
Ferritin är ett protein som fungerar som kroppens järnlager, där det binder järn och lagrar det för framtida behov. Det finns huvudsakligen i celler i levern, mjälten och benmärgen, men små mängder finns även i blodet. Nivån av ferritin i blodet speglar kroppens totala järndepåer och är därför en viktig markör för att bedöma järnstatus.
Varför behövs analysen?
Blodprov för ferritin används för att utvärdera kroppens järndepåer och tas primärt vid misstanke om järnbrist. Eftersom låga ferritinnivåer kan indikera tömda järnförråd redan innan andra blodvärden som hemoglobin påverkas, är analysen användbar för att tidigt upptäcka järnbrist.
Förhöjda ferritinnivåer kan indikera järnöverskott, exempelvis vid hemokromatos, eller vara ett tecken på andra tillstånd som inflammation, infektion eller leverskador, då ferritin även fungerar som ett akutfasprotein. Analysen används också för att följa upp behandlingar som syftar till att korrigera järnbrist eller hantera järnöverskott. Den kan hjälpa till att avgöra om järntillskott eller andra insatser har fyllt på eller balanserat kroppens järndepåer.
Ferritin används också för att diagnostisera sjukdomar med järnöverskott, som hemokromatos och transfusionshemosideros.