Progesteron & Östrogentest
Blodprovet för progesteron och östrogen analyserar nivåerna av dessa viktiga könshormoner och kan ge en indikation på hormonbalansen i kroppen. Testet kan vara relevant vid utredning av oregelbunden menstruation, fertilitet, ägglossning samt symtom på hormonella obalanser som kan påverka välmående och reproduktiv hälsa. Förändrade nivåer av progesteron och östrogen kan vara kopplade till tillstånd som PCOS, menopaus, hormonell obalans eller påverkan av preventivmedel och hormonbehandling. Följande ingår i testet:
- Analys av progesteron och östrogen (östradiol)
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar dina blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
- OBS! Båda analyserna tas vid ett och samma tillfälle, då de beställs på samma remiss. Behöver du ta dessa båda markörer på olika datum behöver du beställa dem som 2 separata kontroller.
Provtagningsanvisningar: Gällande hormoner och kvinnans fertilitet finns det olika anvisningar beroende på din fråga och ditt syfte med provtagningen. Läs mer här.
Vad är progesteron och östrogen?
Progesteron är ett hormon som spelar en viktig roll i menstruationscykeln, fertiliteten och graviditeten. Det produceras främst i äggstockarna efter ägglossning och hjälper till att förbereda livmodern för en eventuell graviditet. Progesteron bidrar också till att reglera ämnesomsättningen, stödja nervsystemet och påverka sinnesstämningen. Låga nivåer av progesteron kan kopplas till oregelbunden menstruation, svårigheter att bli gravid, humörsvängningar och symtom på hormonell obalans.
Östrogen är ett samlingsnamn för tre olika hormoner: östradiol, östron och östriol. Östradiol är den mest aktiva formen och det som oftast mäts vid hormonanalyser. Östrogen har en avgörande funktion i reproduktionssystemet, men påverkar även flera andra delar av kroppen. Det är viktigt för benstyrka, hjärnans kognitiva funktioner, hudens elasticitet och immunförsvaret. Östrogen har också en skyddande effekt på hjärt-kärlsystemet, vilket minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Hormonets nivåer varierar naturligt genom livet, och förändringar kan leda till symtom som vallningar, humörsvängningar, sömnstörningar och minskad benmassa.
Både progesteron och östrogen är viktiga för hormonbalansen i kroppen. Avvikande nivåer kan påverka välmåendet och reproduktionsförmågan och är därför viktiga att undersöka vid misstanke om hormonella obalanser.
Hur samspelar progesteron och östrogen?
Progesteron och östrogen samverkar genom hela menstruationscykeln och spelar en viktig roll för hormonbalansen hos kvinnor i fertil ålder. Deras växelvisa påverkan styr ägglossning, livmoderslemhinnans tillväxt och förberedelse för en eventuell graviditet. En balans mellan dessa hormoner är viktig för en regelbunden menscykel och allmänt välmående. Läs mer om balansen mellan progesteron och östrogen i en normal menscykel.
Läkemedel med hormoner, p-piller och hormonspiral
Observera att all tillförsel av hormoner till din kropp oavsett på vilket sätt påverkar dina hormonnivåer i sin helhet. Detta kommer alltså att påverka dina resultat på blodanalysen. Tillför du hormoner på något sätt kommer du alltså att få dina värden under dessa förutsättningar. Vi rekommenderar inte att man avbryter pågående behandling för att ta blodprov, detta behöver göras under överseende av en läkare.
Tolkning av provsvar; hormoner
Eftersom Mediseras läkare inte har tillgång till din anamnes kommer vi inte kunna erbjuda en helhetstolkning av dina provsvar. Gällande hormoner är det mer komplext gällande tolkningen, då referensvärdet varierar med menscykeln och referensvärdena överlappar varandra, och det går inte alltid att få ett exakt svar.
Resultatet från blodprover kan vara en del i att ta ställning till frågor rörande exempelvis fertilitet, klimakteriet, hormonell obalans eller om man behöver hormon behandling. Gällande frågor som dessa är bedömningen komplex och det behövs en mer omfattande bedömning av läkare än endast ett blodprov för att kunna ge ett definitivt svar.
Medisera kan inte hjälpa dig att ställa en diagnos eller bedöma om du behöver hormonbehandling. Vi kommer inte heller kunna jämföra olika testresultat med varandra i olika hormon-kontroller för en mer heltäckande bedömning, diagnos eller orsaksförklaring. Du kommer själv att kunna jämföra värden på blodprover tagna vid olika tidpunkter i relation till referensintervall. Om du känner dig sjuk eller vill ha en mer djupgående analys av din situation rekommenderar vi dig att ta dessa blodprover i samråd med behandlande läkare.