Progesteron & Östrogentest

Denna hälsokontroll är för dig som vill undersöka blodvärden relaterade till progesteron och östrogenFöljande ingår i Progesteron & Östrogentestet:

  • 2 st analyser av progesteron och östrogen
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller Aleris drop-in (du behöver inte boka tid)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar dina blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad är progesteron och östrogen?

Progesteron är ett hormon som påverkar fertilitet, ämnesomsättning och sinnesstämning, medan hormonet östrogen påverkar immunförsvaret, minnet, benstyrka och som skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar. Dessa två hormon arbetar ihop i kroppen och fungerar bäst när de är i balans med varandra.

Balansen mellan progesteron och östrogen

Hormonerna progesteron och östrogen har ett speciellt förhållande och en speciell balans i vår kropp. För lite eller för mycket av det ena eller det andra kan snabbt leda till besvär av olika art. En brist av någon av hormonerna gör att det finns för mycket av den andra. Obalans kan bl.a. bero på för hård träning, för lite fettvävnad i kroppen, ålder, dålig kost och graviditet. Progesteronbrist kan leda till missfall, viktuppgång, trötthet och ömma bröst och östrogenbrist till problem med underlivet och värmevallningar, framförallt under klimakteriet.

Progesteronbrist

Progesteronbrist kan leda till östrogendominans, vilket i sin tur leder till bland annat viktuppgång, trötthet och ömma bröst. Progesteronbrist kan även leda till missfall.

Östrogenbrist

Östrogenbrist kan leda till problem med underlivet och värmevallningar. Detta är framförallt vanligt under klimakteriet. Män kan också lida av hormonbrist och då beror det oftast på kosten, ålder eller att något hänt med testiklarna eller binjurarna. Vid könsbyte är dessa hormon extra viktiga att hålla under kontroll.

Progesteron och östrogentest med anledning av PMS

Vill du testa dina hormonvärden med anledning av PMS bör du ta provet mellan dag 21 och 24 av menstruationscykeln. Hormonell obalans är fullt möjligt att behandla, både med receptfria och receptbelagda läkemedel.

Följande blodmarkörer ingår i Progesteron & Östrogentestet

Analysgrupp Analys
Hormon

Progesteron

Östradiol

Beställ progesteronprov och östrogenprov redan idag

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning på drop-in. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och Aleris Medilab. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och svar

Hur vet jag om jag borde mäta progesteron och östrogenvärden?

Om du vill få information om dessa värden påverkar din livssituation eller om du upplever symptom för obalans kan du testa dina värden av progesteron och östrogen.

Hur förbereder jag mig inför provtagningen?

Sitt gärna ner i lugn och ro 10 till 15 minuter innan du tar blodprovet för att minska risken för att resultatet skall påverkas.

Hur presenteras resultaten vid höga eller låga värden?

I Min Journal redovisas provresultaten för respektive blodmarkör på ett visuellt tilltalande sett i en graf som tydligt visar om progesteron eller östrogenvärderna är höga, normala eller låga. Se videon ”Så fungerar Min Journal” nedan för mer information.

Beställ Progesteron & Östrogentest - 420 kr

Så fungerar Min Journal