Progesteron & Östrogentest

Denna hälsokontroll är för dig som vill undersöka blodvärden relaterade till progesteron och östrogenFöljande ingår i progesteron & östrogentestet:

  • 2 st analyser av progesteron och östrogen
  • Provtagning hos valt provtagningsställe drop-in (du behöver inte boka tid)
  • Ett läkarkommenterat provsvar i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar

Progesteron och Östrogen

Progesteron påverkar fertilitet, ämnesomsättning och sinnesstämning. Östrogen är bra för immunförsvaret, minnet, benstyrka och som skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar. Dessa två hormon arbetar ihop i kroppen och fungerar bäst när de är i balans med varandra. En brist av någon av hormonerna gör att det finns för mycket av den andra. Obalans kan bl.a. bero på för hård träning, för lite fettvävnad i kroppen, ålder, dålig kost och graviditet. Progesteronbrist kan leda till missfall, viktuppgång, trötthet och ömma bröst och östrogenbrist till problem med underlivet och värmevallningar, framförallt under klimakteriet.

Test med anledning av PMS

Vill du testa dina hormonvärden med anledning av PMS bör du ta provet mellan dag 21 och 24 av menstruationscykeln. Hormonell obalans är fullt möjligt att behandla, både med receptfria läkemedel och receptbelagda.

Balansen mellan Progesteron och Östrogen

Hormonerna progesteron och östrogen har ett speciellt förhållande och en speciell balans i vår kropp. För lite eller för mycket av det ena eller det andra kan snabbt leda till besvär av olika art. Hormonnivåernas obalans kan bero på en mängd olika faktorer, t.ex. för hård träning, för lite fettvävnad i kroppen, ålder, dålig kost, graviditet osv.

Progesteronbrist

Progesteronbrist kan leda till östrogendominans, vilket i sin tur leder till bland annat viktuppgång, trötthet och ömma bröst. Progesteronbrist kan även leda till missfall.

Östrogenbrist

Östrogenbrist kan leda till problem med underlivet och värmevallningar. Detta är framförallt vanligt under klimakteriet. Män kan också lida av hormonbrist och då beror det oftast på kosten, ålder eller att något hänt med testiklarna eller binjurarna. Vid könsbyte är dessa hormon extra viktiga att hålla under kontroll.

Vad ingår i progesteron och östrogentestet?

Analysgrupp Analys
Hormon

Progesteron

Östradiol

Undersök din hälsa redan idag – beställ testet för Progesteron & Östrogen

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning på drop-in. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och Aleris Medilab. Du får ett läkarkommenterat svar i ”Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Beställ Progesteron & Östrogentest - 420 kr

Så fungerar Min Journal