CRP prov – snabbsänkan

Blodprovet för CRP är för dig som vill undersöka nivåer av C-reaktivt protein i kroppen. CRP kallas även snabbsänkan. Följande ingår i provet:

  • Analys av CRP, C-reaktivt protein. P-CRP (plasma) analyseras av Karolinska och Unilabs, och S-CRP av SYNLAB.
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad är CRP?

CRP, eller C-reaktivt protein, är ett protein som finns i blodet och produceras av levern som en del av kroppens svar på inflammation, infektion eller vävnadsskada. När kroppen utsätts för ett inflammatoriskt tillstånd stiger CRP-nivåerna snabbt, ofta inom några timmar, vilket gör det till en markör för att upptäcka och övervaka inflammation i kroppen. CRP används ofta inom vården för att bedöma graden av inflammation och för att följa upp effekten av behandling vid olika sjukdomstillstånd.

Varför behövs analysen?

Blodprov för analys av CRP används för diagnostik och behandlingskontroll vid bakteriella infektioner och andra inflammatoriska sjukdomar samt vävnadsskada.

Följande ingår

Analysgrupp Analys
Inflammation

CRP

Frågor och svar om CRP-testet

Om provet

För vem passar CRP-testet?

CRP-tester genomförs för att upptäcka om det är en inflammation eller infektion i kroppen. I dessa fall kommer CRP-värdet att vara förhöjt.

I vilka fall tar man CRP-test?

Utöver att CRP kontrolleras vid misstanke om inflammation/infektion tas även provet för att kontrollera att inte några komplikationer uppstått efter en operation. Det tas även om man till exempel misstänker bakteriesjukdom som exempelvis lunginflammation.

Vad är skillnaden mellan snabbsänkan (CRP) och traditionell sänka?

Snabbsänka (CRP) mäter nivån av CRP i blodet. Det ger snabba resultat (ofta inom några timmar) och är särskilt känsligt för akuta inflammatoriska tillstånd.

Traditionell sänka (SR – sänkningsreaktion) mäter hur snabbt röda blodkroppar (erytrocyter) sjunker i ett prov under en timme. Det är en mer generell indikator på inflammation och kan ta längre tid att få resultat från.

Varför används CRP istället för sänkan (SR) i akutsjukvård?

CRP ger snabbare och mer specifik information om akuta inflammatoriska tillstånd, medan sänkan (SR) är långsammare och mindre känslig för förändringar. CRP används därför oftare i akuta situationer där snabb diagnos är avgörande.

Vad är P-CRP och S-CRP?

P-CRP och S-CRP är två benämningar för att mäta C-reaktivt protein (CRP) i blodet, beroende på vilken del av blodet som analyseras. P-CRP mäter CRP i plasma, den vätska som återstår efter att blodkropparna avlägsnats utan att blodet fått koagulera. Plasma innehåller även koagulationsfaktorer. S-CRP mäter CRP i serum, som är den vätska som blir kvar efter att blodet fått koagulera och blodkroppar samt koagulationsfaktorer har avlägsnats.

Både P-CRP och S-CRP används för att mäta CRP-nivåer och resultaten är i praktiken ofta jämförbara. Valet av metod beror på laboratoriets rutiner och vilken typ av provmaterial som används.

Hur fort påverkas CRP vid en infektion/inflammation?

Under första dygnet efter att kroppen fått en infektion kan förhöjda värden av CRP påvisas. Finns det en infektion är alltså detta värde mycket tillförlitligt.

Varför kallas CRP snabbsänka?

CRP kallas för snabbsänka eftersom det ger snabba och tydliga resultat för att mäta inflammation i kroppen. Några av anledningarna till att det kallas snabbsänka är:

  • CRP-testet kan rapportera resultat inom några timmar, vilket är snabbare än traditionell sänkningsreaktion (SR).
  • Nivåerna av CRP ökar snabbt efter inflammation, oftast inom 6–12 timmar, vilket ger en omedelbar indikator på inflammatoriska tillstånd.
  • CRP ger specifika värden som lätt kan tolkas.
  • Testet används ofta i akutsjukvård för att bedöma tillstånd som sepsis och bakteriella infektioner.

Hur snabbt sjunker CRP efter en behandlad infektion?

Efter att en infektion eller inflammation börjar avta, minskar CRP-nivåerna snabbt. Halveringstiden för CRP i blodet är ungefär 19 timmar, vilket innebär att nivåerna kan återgå till det normala inom ett par dagar om inflammationen är under kontroll.

Kan CRP öka utan infektion?

Ja, CRP kan öka utan att det finns en infektion. Tillstånd som autoimmuna sjukdomar som till exempel reumatoid artrit, skador, operationer eller kroniska inflammationer kan också ge förhöjda CRP-värden.

Hur används CRP i uppföljning av sjukdomar?

CRP är en viktig indikator vid uppföljning av inflammatoriska och infektiösa tillstånd. Genom att mäta CRP regelbundet kan läkare bedöma om en behandling är effektiv eller om inflammationen kvarstår.

Om provtagningen

Behöver jag tänka på något speciellt inför provtagning?

Provtagning kan ske under provtagningsställets drop-in tider, endast i ett fåtal fall krävs tidsbokning. Det enda som är viktigt är att ta med ID-handling. All information anges i det bekräftelsemail som skickas ut vid bokning.

Hur tas ett CRP prov?

Ett CRP-prov tas genom ett enkelt blodprov, oftast från armvecket. Ingen förberedelse krävs, och provet analyseras för att mäta nivån av C-reaktivt protein i blodet.

Måste CRP-testet tas på morgonen?

Nej, CRP-test kan tas när som helst på dagen eftersom CRP-nivåerna inte påverkas av dygnsvariation.

Behöver jag fasta inför ett CRP-test?

Nej, fasta behövs inte inför ett CRP-test. Testet påverkas inte av måltider, och du kan äta som vanligt före provtagningen.

Hur får provtagningsstället remissen?

Ett par minuter efter att en beställning har lagts på Medisera.se kommer digital remiss automatiskt skickas till provtagningsstället.

Om resultatet

Vad är ett normalt CRP värde?

Normala CRP värden är enligt Unilabs mindre än 5 mg/L, och enligt Karolinska mindre än 3 mg/L.

En person som är helt frisk har ofta CRP nivåer under 3 mg/L.

Läs mer om referensintervall för CRP.

Vad innebär ett högt CRP?

Förhöjda CRP-värden förekommer vid tillstånd som involverar akut cellsönderfall, till exempel vid aseptiska nekroser, där vävnadsskada sker utan förekomst av infektion.

CRP är ofta kraftigt förhöjt vid bakteriella infektioner, där det produceras som en del av kroppens inflammatoriska svar på patogener. Dessa förhöjningar speglar en ökad aktivitet i immunsystemet.

Vid kraftiga infektioner eller inflammationer kan nivåerna stiga kraftigt, ibland upp till 300 mg/L eller mer, beroende på infektionens art och plats i kroppen. Bakteriella infektioner tenderar att orsaka betydligt högre CRP-nivåer än virusinfektioner, där CRP ofta förblir oförändrat eller bara ökar marginellt. Exempelvis kan en förkylning, som är en virusinfektion, resultera i liten eller ingen höjning av CRP.

Förhöjda värden av CRP observeras även vid vissa autoimmuna sjukdomar och i vissa fall vid maligna sjukdomar.

Vad är ett kritiskt CRP-värde?

Ett CRP-värde över 100 mg/L tyder ofta på en allvarlig bakteriell infektion eller omfattande inflammation. Värden över 200–300 mg/L är vanliga vid tillstånd som sepsis eller svår lunginflammation och kräver akut medicinsk utredning.

Vad innebär ett lågt CRP värde?

Att ha ett lågt CRP värde är i regel något som är positivt eftersom kroppen inte är utsatt för inflammation eller infektion. Man kan dock ha ett lågt värde trots att man är sjuk.

Vad är skillnaden mellan CRP och hs-CRP?

CRP mäter akut inflammation och är särskilt användbart vid infektioner och skador. Högkänsligt CRP (hs-CRP) är en mer känslig metod som används för att mäta låggradig inflammation och bedöma risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Blodprov för hs-CRP kan ge insikt om kroniska inflammatoriska tillstånd som kan ha långsiktig påverkan på hälsan. Läs mer om CRP högkänsligt.

SYNLAB svarar ut CRP med en högkänslig metod vilket innebär att man även mäter lägre nivåer av CRP i blodet vilket i sin tur innebär att markören i dessa fall även kan användas för bedömning av låggradig inflammation samt vid riskbedömning avseende kardiovaskulär sjukdom.

Kan stress påverka CRP-nivåerna?

Ja, långvarig stress kan bidra till en låggradig kronisk inflammation, vilket kan leda till en lätt ökning av CRP-nivåerna. Detta är särskilt relevant vid bedömning av hjärt-kärlsjukdomar med hjälp av högkänsligt CRP (hs-CRP).

Visar testet vilken infektion/inflammation som finns i kroppen?

Nej, testet påvisar att kroppen har en infektion/inflammation utifrån förhöjda CRP-värde. Testet kan däremot inte påvisa orsaken till dessa högre värden. Vid ett förhöjt värde bör läkare på en hälsocentral kontaktas för vidare provtagningar.

Beställ CRP prov – snabbsänkan - 310 kr

Så fungerar Min Journal