D-vitamin test

D-vitamintestet är för dig som vill undersöka nivåer av D-vitamin i kroppen. Följande ingår:

  • 1 st analys av D-vitamin
  • Provtagning hos valt provtagningsställe drop-in (du behöver inte boka tid)
  • Ett läkarkommenterat provsvar i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar

D-vitamin

D-vitamin är ett samlingsnamn på en grupp steroider som vi får i oss via kosten och när kolesterolet i huden träffas av solljus. Vi får jämförelsevis i oss ytterst lite d-vitamin via kosten och solen är bara stark nog mitt på dagen under sommarmånaderna. Detta resulterar i att många av oss har brist på d-vitamin, speciellt under vinter och vår. De som undviker solljus och mörkhyade drabbas värst.

D-vitamin är en av de viktigaste vitaminerna som finns i kroppen och reglerar t.ex. upptag av kalcium och fosfat samt olika cellulära processer och neuromuskulära funktioner samt påverkar effekten av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Får vi inte i oss rätt mängd d-vitamin kan det leda till många olika sjukdomar och besvär. Listan på sjukdomar där ett samband med d-vitaminbrist misstänks är lång, t.ex. infektionssjukdomar, vinter- och vårdepression, hjärtsjukdom, benskörhet, autism, fibromyalgi och övervikt.

D-vitamin brist

D-vitaminbrist är vanligt hos nordbor och det är först på senare år som det uppmärksammats på riktigt. Bristen har många förklaringar, t.ex.:

  • D-vitamin bildas några timmar mitt på dagen på sommaren, den svenska solen är inte starkare än så. Detta d-vitamin tillsammans med det vi får i oss via kosten skall därefter räcka hela vägen till nästa sommar.
  • Vi vistas ofta inomhus under sommaren, t.ex. om vi jobbar.
  • Varningar för hudcancer leder till att vi skyddar oss från solen.

Det kan finnas flera olika anledningar till låga d-vitaminvärden, från hudfärg och ålder till kost och problem med tarmupptaget.

Förhöjt värde av D-vitamin

Det kan vara farligt att ha för mycket d-vitamin i kroppen. Höga värden kan bero på flera olika orsaker, bland annat att man har fått i sig för mycket d-vitamin genom kosttillskott, att man lider av sarkoidos eller att man är gravid. Har man toxiska värden kan det leda till att kalciumvärdet i blodet också ökar, något som kan leda till koma, psykos, njursten och en mängd andra symptom.

Vad ingår i d-vitamin testet?

Analysgrupp Analys
Vitaminer

D-Vitamin (S-25-OH)

Undersök din hälsa redan idag – beställ D-vitamin testet

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning på drop-in. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och Aleris Medilab. Du får ett läkarkommenterat svar i ”Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Beställ D-vitamintest - 330 kr

Så fungerar Min Journal