ALAT

Denna analys mäter mängden ALAT i blodet. Följande ingår i ALAT testet:

  • 1 analys av ALAT (Alaninaminotransferas)
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

Vad är ALAT?

Alaninaminotransferas, ofta förkortat ALAT, är ett enzym som finns i flera olika delar av kroppen. Det allra mesta går att hitta i levern, i  levercellernas cytoplasma. Vid skador på levern ökar halten av ALAT i blodet. Därför används ALAT som en markör för att undersöka leverfunktion och för att diagnostisera eventuella leversjukdomar.

Man utför oftast test av ALAT tillsammans med test av aspartataminotransferas (ASAT).

Varför behövs analysen?

Analysen av ALAT utförs för att undersöka leverskador. Förhållandet mellan ASAT och ALAT kan visa om det förekommer skador i levern. Det kan även indikera olika sjukdomar. Virushepatit kan till exempel ge väldigt höga ALAT-värden i blodet. Genom att mäta ALAT kan man även undersöka hur det går med en behandling av en leversjukdom.

Följande ingår i ALAT testet

Analysgrupp Analys
Leverfunktion

ALAT

Frågor och svar om ALAT

Vad innebär ett högt värde av ALAT?

Höga ALAT-värden kan indikera på sjukdom. ALAT-värdet i blodet är i de flesta fall kopplat till hur skadad levern är. Ju högre värden, desto mer omfattande cellskador. Virushepatit genererar exempelvis väldigt höga ALAT-värden. Höga värden kan även bero på blyförgiftning eller vissa läkemedel.  I vissa fall kan ALAT-värdet öka utan att levern är sjuk eller skadad, exempelvis vid blodförgiftning, blodpropp i lungan eller njursvikt. Överkonsumtion av fet mat och alkohol kan också ge temporärt ökade ALAT-värden.

Vad innebär ett lågt värde av ALAT?

Låga värden av ALAT är bra och tyder på att levern och andra organ och funktioner fungerar som de ska. Levern har en förmåga att återhämta sig naturligt, något som sakta men säkert sänker blodets ALAT-värde.

Beställ ALAT - 175 kr

Så fungerar Min Journal