ALAT prov – leverfunktion
Blodprovet för ALAT mäter nivån av ALAT i blodet. Följande ingår i provet:
- Analys av ALAT (Alaninaminotransferas). P-ALAT (plasma) analyseras av Karolinska och Unilabs, och S-ALAT (serum) av SYNLAB. Nivåerna i plasma och serum är i princip identiska.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.
Vad är ALAT?
Alaninaminotransferas, ofta förkortat ALAT, är ett enzym som finns i flera olika delar av kroppen. Det allra mesta går att hitta i levern, i levercellernas cytoplasma. Vid skador på levern ökar halten av ALAT i blodet och därför används ALAT som en markör för att undersöka leverfunktion och för att utreda eventuella leversjukdomar.
Man utför oftast test av ALAT tillsammans med test av ASAT (aspartat-aminotransferas).
Varför behövs analysen?
Blodprov för analys av ALAT utförs vid misstanke om levercellsskada och bedömning av påverkan på leverparenkym, som är den funktionella vävnaden i levern, bestående av hepatocyter, som är de celler som utför leverns huvudsakliga uppgifter.
Förhållandet mellan ALAT och ASAT kan visa om det förekommer skador i levern eller indikera leversjukdom. Virushepatit kan till exempel ge väldigt höga ALAT-värden i blodet. Genom att mäta ALAT kan man även undersöka hur det går med en behandling av en leversjukdom.