Vegan & Vegetariantestet

Vegan & Vegetariantestet är för dig som misstänker att du har brist på vissa vitaminer eller mineraler. Följande ingår i Vegan & Vegetariantestet:

  • 13 st analyser inkl. kalcium, d-vitamin, vitamin B12/kobalamin, zink, magnesium, järn och blodstatus
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Du behöver ta blodprovet innan kl. 10 på dagen på grund av naturlig dygnsvaraiation.

Följande blodmarkörer ingår i Vegan & Vegetariantestet

Analysgrupp Analys
Vitaminer

D-vitamin

Vitamin B12/kobalamin

Mineraler

Zink

Magnesium

Järn

Njurfunktion

Kalcium

Blodstatus

Hemoglobin (Hb)

Leukocyter (LPK)

Trombocyter (TPK)

MCH

Erytrocyter (EPK)

Hematokrit (EVF)

Medel cell volym (MCV)

Beställ Vegan & Vegetariantestet

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning på drop-in. Tidsbokning på ett fåtal orter. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och svar

Om provet

För vem passar Stora Vegan & Vegetariantestet?

Stora Vegan & Vegetariantestet passar för dig som äter vegansk eller vegetarisk kost och vill kontrollera att du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler.

Vilken vitaminbrist är vanligast vid vegansk/vegetarisk kost?

Den vanligaste bristen är brist på vitamin B12 samt vitamin D. Detta framförallt hos veganer. Utöver analys av dessa två vitaminer sker 11 ytterligare analyser i detta test.

Går det att beställa analys av enskilda vitaminer och mineraler?

Ja, Stora Vegan & Vegetariantestet är ett brett test med 13 analyser. Det är även möjligt att beställa mindre antal analyser vilket därmed blir billigare. Exempel:

Järnbristtest
D-vitamintest
B12-test
Zinktest
Vitaminer och mineraler (13 analyser)

Om provtagningen

Var kan provtagning ske?

Medisera samarbetar med provtagningsställen i över 15 städer. I flera av dessa städer finns även ett flertal provtagningsställen att välja på. Ange din bostadsort i vår sökfunktion och närmaste provtagningsställe kommer automatiskt att visas.

Behöver jag tänka på något inför provtagning?

Kom i god tid så att inte provtagningen behöver ske i en stressad situation. Ta med ID-handling. All nödvändig information skickas även ut via mail efter att ett prov har beställts.

Hur fort får jag svar?

Analyserna är klara efter 4 – 6 vardagar. Ett mail/sms skickas ut som därmed anger att svaren finns tillgängliga under ”Min Journal”.

Om resultatet

Bör kosttillskott väljas om ett eller flera värden är för låga?

Primärt bör en välbalanserad kost ligga till grund för intag av vitaminer och mineraler. På exempelvis 1177.se finns råd om hur veganer och vegetarianer bör tänka kring kosthållningen. Däremot kan kosttillskott ändå vara ett bra komplement till kosten. Men tillskott ska inte ses som ersättning för varierad kost.

Går det att följa värdena över tid, vid exempelvis ny kost?

Ja, alla prover som genomförs via Medisera sparas under ”Min Journal”. Vid avvikande värden kan kosten läggas om och ett nytt prov genomföras ett par månader senare. Detta för att se skillnaden.

Vad anger provsvaren?

Provsvaren visar nivåerna på de 13 analyser som genomförts. Detta tillsammans med referensvärden. Provresultaten kommenteras också av ansvarig läkare. Skulle värdena vara gravt avvikande kommer läkaren att kontakta dig via telefon.

Beställ Vegan & Vegetariantestet - 845 kr

Så fungerar Min Journal