Kortisol test
Blodprovet för kortisol är för dig som vill undersöka nivån på stresshormonet kortisol i kroppen. Följande ingår i testet:
- Analys av kortisol. S-kortisol (serum) analyseras av Karolinska, Unilabs och SYNLAB.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisningar: Eftersom kortisol varierar över dygnet bör provet tas på morgonen innan kl. 10.00. Vid upprepade provtagningar bör provet tas vid samma tidpunkt på dagen. Det är viktigt att du sitter ner i lugn och ro i minst en kvart på provtagningsenheten innan du tar ditt prov så att eventuell stress inte påverkar ditt analysresultat.
Graviditet, östrogenbehandling/p-piller, stress och vissa läkemedel kan påverka resultatet. Kortisol har en dygnsvariation med höga nivåer på morgonen och lägst kring midnatt.
Vad är kortisol?
Kortisol är ett hormon som hjälper till att reglera inflammation, blodsockernivåer och blodtryck samt att hantera kroppens energibalans. Kortisol produceras i binjurarna från kolesterol och frisätts i olika mängder beroende på kroppens behov och dygnsrytm. Nivåerna är som högst på morgonen och sjunker under dagen. Kortisolnivåerna kan påverkas av fysisk och psykisk stress, rädsla och inflammation. Långsiktigt kan kortisolnivåerna påverka hälsan genom till exempel nedsatt immunförsvar och kardiovaskulära sjukdomar.
Kortisol och stress
Kortisol kallas ”stresshormon” eftersom det frigörs i högre mängder under stressiga situationer för att hjälpa kroppen att hantera påfrestningar. Det har en skyddande effekt genom att tillfälligt stärka immunförsvaret och minska inflammation.
Vid långvarig stress kan dock denna balans rubbas, och de negativa effekterna av kroniskt förhöjda kortisolnivåer blir märkbara. Höga nivåer kan leda till förhöjt blodtryck, viktuppgång, fettansamlingar, sömnproblem och nedsatt immunfunktion. Samtidigt kan kortisolbrist som exempelvis vid Addisons sjukdom, göra kroppen sårbar vid stress och orsaka symtom som trötthet, muskelsvaghet och viktnedgång.