Kortisol test

Blodprovet för kortisol är för dig som vill undersöka nivån på stresshormonet kortisol i kroppen. Följande ingår i testet:

  • Analys av kortisol. S-kortisol (serum) analyseras av Karolinska, Unilabs och SYNLAB.
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisningar: Eftersom kortisol varierar över dygnet bör provet tas på morgonen innan kl. 10.00. Vid upprepade provtagningar bör provet tas vid samma tidpunkt på dagen. Det är viktigt att du sitter ner i lugn och ro i minst en kvart på provtagningsenheten innan du tar ditt prov så att eventuell stress inte påverkar ditt analysresultat.

Graviditet, östrogenbehandling/p-piller, stress och vissa läkemedel kan påverka resultatet. Kortisol har en dygnsvariation med höga nivåer på morgonen och lägst kring midnatt.

Vad är kortisol?

Kortisol är ett hormon som hjälper till att reglera inflammation, blodsockernivåer och blodtryck samt att hantera kroppens energibalans. Kortisol produceras i binjurarna från kolesterol och frisätts i olika mängder beroende på kroppens behov och dygnsrytm. Nivåerna är som högst på morgonen och sjunker under dagen. Kortisolnivåerna kan påverkas av fysisk och psykisk stress, rädsla och inflammation. Långsiktigt kan kortisolnivåerna påverka hälsan genom till exempel nedsatt immunförsvar och kardiovaskulära sjukdomar.

Kortisol och stress

Kortisol kallas ”stresshormon” eftersom det frigörs i högre mängder under stressiga situationer för att hjälpa kroppen att hantera påfrestningar. Det har en skyddande effekt genom att tillfälligt stärka immunförsvaret och minska inflammation.

Vid långvarig stress kan dock denna balans rubbas, och de negativa effekterna av kroniskt förhöjda kortisolnivåer blir märkbara. Höga nivåer kan leda till förhöjt blodtryck, viktuppgång, fettansamlingar, sömnproblem och nedsatt immunfunktion. Samtidigt kan kortisolbrist som exempelvis vid Addisons sjukdom, göra kroppen sårbar vid stress och orsaka symtom som trötthet, muskelsvaghet och viktnedgång.

Följande blodmarkör ingår

Analysgrupp Analys
Hormon

Kortisol

Beställ kortisol test via blodprov

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning på drop-in. Tidsbokning på ett fåtal orter. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i ”Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och svar

Om provet

Kortisol påverkar flera kroppsfunktioner, inklusive reglering av blodsockernivån genom att stimulera glukosproduktionen i levern. Det bidrar också till att bibehålla ett stabilt blodtryck och påverkar fett- och proteinmetabolismen. Genom att kontrollera inflammationsnivåerna hjälper kortisol till att hantera akuta stressreaktioner, men långvariga förhöjda nivåer kan istället leda till inflammatoriska och kardiovaskulära problem.

För vem passar kortisol testet?

Kortisol testet passar för dig som vill veta om du har avvikande värden av kortisol vilket kan innebära förhöjda risker för vissa sjukdomar. Kortisol kallas ofta för ”stresshormon” eftersom kroppen utsöndrar avsevärt större mängd kortisol vid stress.

Vilka är symtomen på avvikande kortisolvärden?

Ett högt värde på kortisol kan ge symtom som svårigheter att sova, huvudvärk, bukfetma och sämre immunförsvar. Låga kortisolnivåer ge kan symtom som trötthet, viktnedgång och lägre blodtryck.

Vad är P-Kortisol och S-Kortisol?

P-Kortisol och S-Kortisol mäter kortisolnivån i blodet, där P- står för plasma och S- för serum. Plasma innehåller koagulationsfaktorer, medan serum är fritt från dessa efter koagulering. Båda analyserna mäter totalmängden kortisol, inklusive den fria biologiskt aktiva delen, och används för att utreda tillstånd som binjurebarksinsufficiens, Cushings syndrom och stressrelaterade hormonrubbningar. Skillnaden mellan plasma och serum påverkar sällan resultatets tolkning.

Vad är ACTH?

ACTH (adrenokortikotropt hormon) är ett hormon som produceras av hypofysen och stimulerar binjurarna att producera kortisol, vilket är viktigt för kroppens stresshantering, blodsockerreglering och inflammation.

ACTH-nivåerna styrs av en negativ återkopplingsmekanism där kortisol påverkar frisättningen av ACTH. Höga ACTH-nivåer kan bero på tillstånd som Cushings sjukdom eller tumörer, medan låga nivåer kan indikera binjurebarksinsufficiens eller problem i hypofysen.

Om provtagningen

Behöver jag tänka på något inför provtagning?

Kortisolnivåerna varierar över dygnet varför blodprovet bör tas på morgonen innan kl. 10.00. Vid upprepade provtagningar bör provet tas vid samma tidpunkt på dagen efter 15 minuters vila.

Ta med giltig ID handling.

Var kan jag ta blodprovet?

Vid beställning anges vilket provtagningsställe som provet önskas genomföras på. Se samtliga provtagningsställen. Här hittar du alla provtagningsställen för Stockholm.

Går det att byta till annat test?

Har du beställt ett test och vill byta detta mot ett annat behöver du kontakta Mediseras kundtjänst.

Om resultatet

Vad är ett normalt kortisolvärde?

Ett normalt kortisolvärde för kvinnor och män som tar blodprovet mellan kl. 06:00 och 10:00 är mellan 135 och 540 nmol/L enligt Karolinska. Normala kortisolvärden för ett eftermiddagsprov som tas mellan kl. 16:00 och 20:00 är mellan 70 och 330 nmol/L.

Läs mer om referensintervall för kortisol.

Hur påverkas kortisolnivån vid långvarig stress?

I början ökar kortisolnivån vid stress, men vid långvarig stress kan nivåerna minska på grund av utmattning i binjurarna eller en störning i HPA-axeln (hypotalamus-hypofys-binjure-axeln), som reglerar kroppens stressrespons. Detta kan leda till nedsatt förmåga att hantera stress och symtom som trötthet, svaghet och försämrat immunförsvar.

Vad innebär ett lågt värde av kortisol?

Ett lågt värde av kortisol kan indikera att kroppen har en brist på detta hormon, vilket kan påverka flera funktioner som stresshantering, blodsockerreglering, blodtryck och immunförsvar.

Kortisolbrist kan bero på problem i binjurarna, hypofysen eller hypotalamus, som tillsammans reglerar kortisolproduktionen genom HPA-axeln (hypotalamus-hypofys-binjure-axeln). Lågt kortisol kan bland annat orsakas av binjurebarksinsufficiens (Addisons sjukdom) eller brist på ACTH från hypofysen.

Låga kortisolnivåer och särskilt morgonvärden under 100 nmol/L indikerar möjlig binjurebarksinsufficiens.

Vilka symtom ger låga kortisolnivåer?

Symtomen inkluderar trötthet, lågt blodtryck, viktnedgång och nedsatt stresshantering.

Vad innebär ett högt värde av kortisol?

Höga kortisolnivåer kan bero på en stressituation, anorexia, alkoholism, Cushings syndrom, läkemedel eller andra tillstånd som påverkar binjurarnas produktion.

Ett ostressat morgonprov med kortisolnivåer över 350 nmol/L innebär att det är osannolikt att man har en brist i ACTH eller kortisolproduktionen (ACTH/kortisolsvikt). Detta eftersom sådana kortisolnivåer indikerar att binjurarna och hypofysen fungerar tillräckligt väl för att producera och frisätta kortisol.

Graviditet, p-piller och östrogenbehandling kan öka totalmängden kortisol i blodet genom att höja transkortinkoncentrationen. Exogena glukokortikoider som prednisolon kan också påverka kortisolvärdena.

Vid misstanke om Cushings syndrom används ofta ett dexametasonhämningstest, där kortisolvärden under 50 nmol/L vanligtvis utesluter tillståndet.

Vad kan förhöjda kortisolvärden leda till?

Förhöjt kortisol höjer blodsockret, blodtrycket och hämmar immunförsvaret, vilket över tid ökar risken för infektioner, viktuppgång och hjärt-kärlsjukdomar. Psykiska effekter som ångest och sömnproblem samt muskelsvaghet och hudförändringar kan också uppstå.

Varför kan värdet variera kraftigt mellan olika provtagningar?

Kortisolnivån ändras över dygnet. Önskas nivån från flera provtagningstillfällen jämföras över tid är det viktigt att provtagning sker samma tid på dygnet.

Hur kan jag minska nivåerna av kortisol i kroppen?

Kortisolnivåerna kan minskas genom avslappningstekniker som meditation, yoga och fysisk aktivitet, samt genom att:

  • främja god sömn med regelbundna rutiner, minskad skärmtid och en lugn sovmiljö
  • äta en balanserad kost som är rik på omega-3, antioxidanter och magnesium, och undvika höga intag av koffein och socker
  • stärka sociala relationer och umgås med familj, vänner eller husdjur för att minska stressresponsen
  • planera och prioritera för att hantera stress, och ta regelbundna pauser under arbetsdagen

I vissa fall kan man söka professionell hjälp som till exempel terapi eller medicinsk utvärdering för långvarigt höga kortisolnivåer.

Hur presenteras resultaten vid höga eller låga värden av kortisol?

I Min Journal redovisas provresultaten för respektive blodmarkör på ett visuellt tilltalande sett i en graf som tydligt visar om du har höga eller låga värden av kortisol, eller om dina värden är normala.

Beställ Kortisoltest - Stress - 370 kr

Så fungerar Min Journal