Immunglobulin A (IgA) test – immunförsvar
Blodprovet för Immunglobulin A (IgA) analyserar koncentrationen av IgA-antikroppar i blodet, en del av kroppens immunförsvar. IgA spelar en viktig roll i skyddet mot infektioner, särskilt i slemhinnor som luftvägar, tarmar och svalg. Följande ingår i provet:
- Analys av Immunglobulin A (IgA). S- IgA, Immunglobulin A (serum) analyseras av Karolinska, Unilabs och SYNLAB.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: Ta inte blodprovet samtidigt som du medicinerar NSAID-preparat (antiinflamatoriska medel samt lättare värk- och febernedsättande medel med undantag för paracetamol). Provet bör heller inte utföras vid pågående eller nyss avslutad antibiotikabehandling, du bör vänta minst 2 veckor efter avslutad kur.
Vad är Immunoglobulin A (IgA)?
Immunoglobulin A (IgA) är en antikropp, eller immunglobulin, som spelar en viktig roll i kroppens immunförsvar, särskilt i skyddet av slemhinnorna (det mukosala immunförsvaret). IgA är den vanligaste antikroppen i kroppens slemhinneförsvar och finns i stora mängder i slemhinnorna i mag-tarmkanalen, luftvägarna och urogenitalorganen samt i kroppsvätskor som saliv, tårar, bröstmjölk och slem, där det bidrar till att neutralisera patogener och förhindra att infektioner etableras. IgA utgör cirka 15–20 % av blodets totala immunglobuliner och förekommer i två former:
- Serum-IgA vilket är den lösliga formen som cirkulerar i blodet.
- Sekretoriskt IgA (sIgA) som är den form som finns i utsöndrade vätskor och slemhinnor, där det bildar ett skyddande lager och hindrar mikroorganismer från att fästa vid och penetrera slemhinnorna.
En särskild egenskap hos sekretoriskt IgA är dess förmåga att binda till patogener och toxiner utan att orsaka inflammatoriska reaktioner, vilket är avgörande för att skydda känsliga vävnader som slemhinnor.
Varför analyseras IgA?
Analys av IgA-nivåer i blodet används för att utreda och diagnostisera flera olika tillstånd:
- Identifiering av IgA-brist då IgA-brist är den vanligaste formen av immunglobulinbrist och kan ge en ökad risk för infektioner i slemhinnor som återkommande luftvägs- och mag-tarminfektioner. Det kan också kopplas till autoimmuna sjukdomar som celiaki och vissa typer av allergier.
- Utredning av immunsystemets funktion då förhöjda nivåer av IgA kan indikera vissa inflammatoriska tillstånd som kroniska infektioner, autoimmuna sjukdomar (t.ex. reumatoid artrit eller inflammatorisk tarmsjukdom) och leverproblem.
- Vid celiaki används mätning av IgA för att identifiera antikroppar mot vävnadstransglutaminas (tTG-IgA), en markör som är starkt associerad med sjukdomen.
- Bedömning av njursjukdom då förhöjda nivåer av IgA kan ses vid IgA-nefropati, en sjukdom där IgA deponeras i njurarna och orsakar inflammation och skador.
- Analys av IgA kan också hjälpa till att diagnostisera pågående eller kroniska infektioner, särskilt i slemhinnor.
Analysen används ofta tillsammans med mätning av andra immunglobuliner (IgG och IgM) för att ge en helhetsbild av immunförsvarets funktion.
IgA-brist och dess konsekvenser
Personer med IgA-brist kan ha en ökad risk för återkommande infektioner i luftvägar och mag-tarmkanal, samt en högre benägenhet för autoimmuna sjukdomar som celiaki och lupus. Trots detta kan många med IgA-brist vara asymtomatiska, vilket gör analysen viktig för att upptäcka bristen och förebygga komplikationer.