Hälsokontroll med fertilitetsprofil
Hälsokontroll med fertilitetsprofil är för kvinnor som vill undersöka sin hälsostatus och samtidigt få information om blodanalyser kopplat till fertilitet – äggreserv, ägglossning samt PCOS. Den innehåller totalt 39 analyser inklusive AMH (Anti-Müllerin Hormon), testosteron och SHBG samt blodanalyser av vitaminer, mineraler och sköldkörtelhormoner.
- 39 st analyser: hormoner kopplat till fertilitet: AMH, testosteron & SHBG, vitamin- och mineralbrist, sköldkörtelrubbning, diabetes, hjärt-kärlsjukdom, bristande njur-leverfunktion, och inflammation och blodstatus
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar dina blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: Du behöver ta blodprovet innan kl. 10 på dagen. Du behöver också fasta minst 12 timmar innan provtagning. Drick gärna vatten, då det förenklar blodprovstagningen. Du kan även dricka kaffe eller te, men då utan mjölk, socker eller sötningsmedel. Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.
Varför beställa Hälsokontroll med fertilitetsprofil?
Du som kvinna får en generell hälsokontroll samtligt som du får information om hormoner kopplade till fertilitet. Du/Ni kanske funderar på att skaffa barn och vill ta reda på din hälsostatus. Testet är utformat så att det liknar en generell hälsokontroll, med ytterligare inriktning på fertilitet. Utöver de vanliga analyserna som görs vid en generell hälsokontroll tillkommer AMH, testosteron samt SHBG och syftet är att besvara frågor avseende äggreserv och PCOS (polycystiskt ovariesyndrom). Proverna svarar på om sköldkörteln fungerar normalt vilket har betydelse för fertiliteten. Läs mer om AMH, PCOS samt testosteron och SHBG längre ner på sidan.
Vad behöver jag tänka på inför provtagningen?
Du skall ta blodprovet innan kl. 10 på dagen på fastande mage, detta på grund av bland annat glukos och järn som har denna anvisning. Denna hälsokontroll behöver inte tas på en specifik dag i menscykeln.
Läkemedel, hormoner, p-piller och hormonspiral
Observera att all tillförsel av hormoner, kosttillskott eller vissa läkemedel kan påverka dina hormonnivåer. Detta kan påverka dina resultat på blodanalysen. Om det är så att du vill ta kontrollen trots hormonbehandling var då medveten om att resultatet på blodanalysen kan påverkas av detta.
Försöker du bli gravid?
Har du försökt att bli gravid i mer än ett år utan att lyckas rekommenderar vi dig att uppsöka en läkare för en fertilitetsutredning. Blodanalysen behöver kompletteras med flera typer av undersökningar till exempel ultraljud. En blodanalys kan inte ensamt svara på frågan om du är fertil eller inte, för att få svar på denna fråga behöver problemet belysas på ett mer omfattande sätt.
Din ålder är en viktig faktor
För kvinnor är ålder den faktor som påverkar fertiliteten mest. Kvinnan är som mest fertil under åren 18-25 och män är mest fertila under 35 år. Efter att man fyllt 35 år minskar möjligheten att bli gravid avsevärt, det gäller både kvinnor och män. Läs mer här om vilka faktorer som påverkar fertiliteten. När kvinnan fyllt 40 år minskar sannolikheten ytterligare, med stigande ålder ökar även risken för missfall. Detta innebär inte att det är omöjligt att bli gravid, men för många blir det svårare. Om man som kvinna befinner sig i förklimakteriet börjar hormonerna rubbas, man kan få olika symtom till exempel oregelbunden mens. När man är yngre är menscykeln för de allra flesta, när den är normal och i balans, regelbunden, och hormonerna samspelar, läs mer här.