Klorid prov – elektrolyt
Blodprovet för klorid mäter nivån av klorid i blodet och används för att bedöma kroppens vätskebalans, syra-basstatus och elektrolytfördelning. Avvikande värden kan vara kopplade till njursjukdom eller andra tillstånd som påverkar jonbalansen. Testet används vid utredning av elektrolytrubbningar och syra-basstörningar. Följande ingår i provet:
- Analys av klorid (Cl). P-klorid (plasma) analyseras av Karolinska och Unilabs, och S-klorid (serum) av SYNLAB.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Vad är klorid?
Klorid (Cl) är en elektrolyt, en negativt laddad jon (anion) av grundämnet klor som bland annat behövs för metabolismen, det vill säga processen där mat omvandlas till energi. Klorid utgör tillsammans med väte magsäckens magsyra (väteklorid), som är viktig för matsmältning och försvar mot bakterier och mikroorganismer. Ämnet finns i många livsmedel och framförallt i bordssalt som natriumklorid. Klorid hjälper också till att reglera syra-basbalansen (pH-värdet) i kroppen. Njurarna kontrollerar mängden klorid som förekommer i blodet.
Tillsammans med bland annat kalium och natrium tillhör klorid gruppen elektrolyter och i samspel med dessa och andra elektrolyter agerar klorid för att kroppens celler ska fungera normalt och för att njurarna ska kunna reglera vätske- och saltbalansen i kroppen.
Varför behövs analysen av klorid?
Blodprov för analys av klorid är viktig för att bedöma kroppens vätske-, elektrolyt- och syra-basbalans. Blodprovet används ofta för att identifiera rubbningar i elektrolytbalansen som kan orsakas av tillstånd som njursjukdomar, vätskeförlust, hormonella störningar eller kroniska sjukdomar som påverkar syra-basbalansen. Genom att analysera kloridnivåerna tillsammans med andra markörer som natrium, kalium och bikarbonat, kan man få en bild av personens hälsotillstånd och identifiera möjliga bakomliggande orsaker till obalans.