Klorid (Cl) – elektrolyt

Klorid testet är för dig som vill undersöka vätske-, syrabas- och jonbalansrubbning. Följande ingår:

  • 1 st analys av klorid (Cl)
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad är klorid?

Klorid (Cl) är en elektrolyt, en negativt laddad jon (anion) av grundämnet klor som bland annat behövs för metabolismen, det vill säga processen där mat omvandlas till energi. Klorid utgör tillsammans med väte magsäckens magsyra (väteklorid), som är viktig för matsmältning och försvar mot bakterier och mikroorganismer. Ämnet finns i många livsmedel och framförallt i bordssalt som natriumklorid. Klorid hjälper också till att reglera syra-basbalansen (pH-värdet) i kroppen. Njurarna kontrollerar mängden klorid som förekommer i blodet.

Tillsammans med bland annat kalium och natrium tillhör klorid gruppen elektrolyter och i samspel med dessa och andra elektrolyter agerar klorid för att kroppens celler ska fungera normalt och för att njurarna ska kunna reglera vätske- och saltbalansen i kroppen.

Varför behövs analysen?

Tillsammans med bland annat kalium och natrium tillhör klorid gruppen elektrolyter och i samspel med dessa och andra elektrolyter agerar klorid för att kroppens celler ska fungera normalt och för att njurarna ska kunna reglera vätske- och saltbalansen i kroppen. Analysen ger en indikation på en eventuell rubbning i syrabas-, vätske- eller jonbalansen i kroppen.

Analysgrupp Analys
Njurfunktion

Frågor och svar

Om provet

Kloridnivåer mäts oftast som en del av en elektrolytpanel eller syra-basbalansbedömning. Testet används för att identifiera och övervaka tillstånd som kan påverka kroppens vätskebalans, njurfunktion, syra-basbalans eller elektrolytstatus. Kloridprovet kan hjälpa till att diagnostisera och övervaka tillstånd som:

  • Vätskebrist då kloridkoncentrationen i blodet kan stiga.
  • Njurfunktionen som påverkar balansen av elektrolyter i kroppen.
  • Syra-basstörningar som metabol acidos eller alkalos, vilket påverkar kloridnivåerna.
  • Andra tillstånd som Addisonssjukdom, Cushings syndrom eller kardiovaskulära sjukdomar.

Testet kan också användas för att övervaka personer som får intravenös vätskebehandling eller som använder diuretika (vätskedrivande läkemedel), eftersom dessa kan påverka elektrolytbalansen i kroppen.

Vilka tillstånd kan påverka kloridnivåerna?

Förändringar i kloridnivåer kan bero på ett flertal olika tillstånd, inklusive:

  • Höga kloridnivåer (hyperkloremi) som kan orsakas av uttorkning, njursvikt, metabol acidos, överbehandling med natriumklorid (salt) eller intag av vissa läkemedel.
  • Låga kloridnivåer (hypokloremi) kan bero på kroniska kräkningar, svår diarré, addisons sjukdom, metabol alkalos eller förlust av saltsyra från magsäcken, exempelvis genom långvarig magsköljning eller överanvändning av diuretika.

Om provtagningen

Hur tas ett kloridprov?

Klorid mäts genom ett vanligt blodprov. En liten mängd blod tas från en ven i armen och skickas till laboratorium för analys. Blodprovet kan tas som en del av en elektrolytpanel, vilket ofta inkluderar mätning av bland annat natrium, kalium och bikarbonat, för att ge en komplett bild av kroppens elektrolytstatus och syra-basbalans.

Behöver jag förbereda mig inför provtagningen?

Vanligtvis krävs inga speciella förberedelser för att ta ett kloridprov. Du kan äta och dricka som vanligt innan provtagningen.

Finns det några risker med provtagningen?

Riskerna med att ta ett blodprov är små. Du kan känna ett litet stick när nålen sätts in i armen, och ibland kan ett mindre blåmärke uppstå vid punkteringsstället.

Om resultatet

Vad innebär ett normalt kloridvärde?

Enligt Unilabs ligger normala referensvärden av klorid på mellan 100 och 110 mmol/L och enligt Karolinska på mellan 98 och 107 mmol/L.

Ett normalt kloridvärde indikerar att kroppens vätske- och elektrolytbalans är stabil och att det inte finns några tecken på pågående syra-basstörningar eller njurproblem.

Vad innebär ett förhöjt kloridvärde?

Ett förhöjt kloridvärde, som kallas hyperkloremi, kan tyda på flera olika tillstånd, inklusive:

 

  • Uttorkning kan leda till förhöjda kloridnivåer när kroppen försöker bibehålla vätskebalansen.
  • Vid njursjukdom kan kroppens förmåga att reglera elektrolyter vara nedsatt, vilket kan leda till förhöjda kloridnivåer.
  • Metabol acidos som är ett tillstånd där blodet blir för surt, vilket kan orsakas av njursvikt, diabetes eller allvarliga infektioner.
  • Överdriven saltkonsumtion eller intravenös natriumkloridbehandling kan höja kloridnivåerna i blodet.

 

Symtom på hyperkloremi kan vara ospecifika och inkluderar trötthet, svaghet, huvudvärk eller illamående. Behandlingen beror på den underliggande orsaken och kan inkludera vätskeersättning, justering av läkemedel eller behandling av underliggande njur- eller syra-basstörningar.

Vad innebär ett lågt kloridvärde?

Ett lågt kloridvärde, som kallas hypokloremi, kan tyda på:

 

  • Kroniska kräkningar eller diarré och förlust av magsyra (HCl) kan leda till låga kloridnivåer.
  • Addisons sjukdom som är en hormonell sjukdom som påverkar kroppens förmåga att bibehålla elektrolytbalansen.
  • Metabol alkalos som är ett tillstånd där blodet blir för basiskt, ofta på grund av förlust av syror.
  • Vissa vätskedrivande läkemedel (diuretika) kan orsaka förlust av klorid och andra elektrolyter.

 

Symtom på hypokloremi kan inkludera muskelryckningar, svaghet, förvirring eller kramper. Behandling kan innebära vätskebehandling, justering av kost eller mediciner, samt behandling av eventuell underliggande sjukdom.

Hur tolkas kloridresultat tillsammans med andra blodprover?

Kloridnivåer tolkas ofta tillsammans med andra elektrolytvärden som natrium, kalium och bikarbonat, samt blodets syra-basstatus (pH). Vid utvärdering av syra-basbalans och vätskestatus, hjälper kombinationen av dessa parametrar till att förstå kroppens elektrolytbalans och identifiera eventuella rubbningar. Till exempel kan en kombination av förhöjt natrium och förhöjt klorid tyda på dehydrering, medan en kombination av lågt natrium och lågt klorid kan tyda på övervätskning eller hormonell rubbning.

Vad gör man om kloridvärdet är avvikande?

Om kloridvärdet är avvikande kommer man ta hänsyn till andra elektrolytvärden, symtom och medicinsk historik för att avgöra orsaken. Ytterligare tester kan inkludera utredning av njurfunktion, hormonella tester eller syra-basstatus.

Beställ Klorid test - 175 kr

Så fungerar Min Journal