GT prov – Gamma-Glutamyl Transferase
Blodprovet för GT mäter nivåerna av Gamma-Glutamyl Transferas i blodet. Följande ingår i provet:
- Analys av Gamma-Glutamyl Transferas (GGT). P-GT (plasma) analyseras av Unilabs och Karolinska, och S-GT av SYNLAB.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.
Vad är GGT eller GT?
GGT, eller Gamma-Glutamyl Transferas, som också kallas GT eller gamma-GT, är ett enzym som spelar en roll i kroppens hantering av aminosyror och antioxidanten glutation. Enzymet finns framför allt i levern, men också i andra vävnader som njurarna och bukspottkörteln. Som enzym fungerar GT genom att påskynda kemiska reaktioner i kroppen, vilket behövs för en rad biologiska processer. Leverns avgiftningsprocess av droger, alkohol och andra skadliga ämnen är en av de primära funktionerna där GT är aktivt.
Varför analyseras GGT?
GT-analysen används för att utvärdera leverns och gallvägarnas hälsa och funktion. Förhöjda nivåer av gamma-glutamyl transferas kan indikera olika tillstånd, bland annat långvarig och hög alkoholkonsumtion, då enzymet ofta ökar vid regelbunden exponering för alkohol. Detta gör det till en viktig markör vid bedömning av alkoholrelaterad leverskada.
Förhöjda värden av gamma-glutamyl transferas är dock inte enbart är kopplade till alkoholkonsumtion. Enzymet kan också öka vid andra leverrelaterade tillstånd som fettlever, gallstas (när gallflödet är blockerat) eller leversjukdomar som inte är alkoholrelaterade.
Dessutom kan övervikt, diabetes, vissa läkemedel, naturmedel eller giftiga ämnen också leda till förhöjda nivåer. Därför används GT-analysen ofta i kombination med andra tester för att få en mer komplett bild av leverns status och för att avgöra den bakomliggande orsaken till avvikande värden.