GT prov – Gamma-Glutamyl Transferase

Blodprovet för GT mäter nivåerna av Gamma-Glutamyl Transferas i blodet. Följande ingår i provet:

  • Analys av Gamma-Glutamyl Transferas (GGT). P-GT (plasma) analyseras av Unilabs och Karolinska, och S-GT av SYNLAB.
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

Vad är GGT eller GT?

GGT, eller Gamma-Glutamyl Transferas, som också kallas GT eller gamma-GT, är ett enzym som spelar en roll i kroppens hantering av aminosyror och antioxidanten glutation. Enzymet finns framför allt i levern, men också i andra vävnader som njurarna och bukspottkörteln. Som enzym fungerar GT genom att påskynda kemiska reaktioner i kroppen, vilket behövs för en rad biologiska processer. Leverns avgiftningsprocess av droger, alkohol och andra skadliga ämnen är en av de primära funktionerna där GT är aktivt.

Varför analyseras GGT?

GT-analysen används för att utvärdera leverns och gallvägarnas hälsa och funktion. Förhöjda nivåer av gamma-glutamyl transferas kan indikera olika tillstånd, bland annat långvarig och hög alkoholkonsumtion, då enzymet ofta ökar vid regelbunden exponering för alkohol. Detta gör det till en viktig markör vid bedömning av alkoholrelaterad leverskada.

Förhöjda värden av gamma-glutamyl transferas är dock inte enbart är kopplade till alkoholkonsumtion. Enzymet kan också öka vid andra leverrelaterade tillstånd som fettlever, gallstas (när gallflödet är blockerat) eller leversjukdomar som inte är alkoholrelaterade.

Dessutom kan övervikt, diabetes, vissa läkemedel, naturmedel eller giftiga ämnen också leda till förhöjda nivåer. Därför används GT-analysen ofta i kombination med andra tester för att få en mer komplett bild av leverns status och för att avgöra den bakomliggande orsaken till avvikande värden.

Följande ingår

Analysgrupp Analys
Leverfunktion

GGT – Gamma-Glutamyl Transferase

Frågor och svar

Om provet

Vad är gamma-glutamyl transferas?

Gamma-glutamyl transferas är ett enzym som man främst hittar i levern, men också i njurarna och bukspottkörteln. Enzymer är viktiga för att reglera hastigheten på olika kemiska reaktioner i kroppen. Gamma-glutamyl transferas är involverat i transport och metabolism av aminosyror och glutation, en kraftfull antioxidant, samt i avgiftningen av droger, alkohol och andra skadliga ämnen. Leverns avgiftningsprocess är en av de primära funktionerna där GGT är aktivt.

Varför kallas GGT även för GT?

Både GGT och GT avser samma enzym, Gamma-Glutamyl Transferas. Skillnaden mellan GGT och GT ligger i hur mycket av enzymets namn som inkluderas i förkortningen, där GGT är mer formellt och fullständigt, medan GT är en enklare och mer vardaglig version.

Varför mäter man GGT?

Gamma-Glutamyl Transferas används för att bedöma lever- och gallvägarnas hälsa. Det kan också vara till hjälp för att identifiera tillstånd som gallstas, leverskada, eller alkoholrelaterad leversjukdom. Dessutom kan analys av Gamma-Glutamyl Transferas användas för att följa upp effekten av behandling vid leverpåverkan.

Vad är P-GT och S-GT?

P-GT och S-GT är laboratorieanalyser som mäter koncentrationen av GGT i blodet. Skillnaden mellan P-GT och S-GT ligger i provmaterialet som används för analysen där P-GT mäter GGT i plasma, den vätska som återstår efter att blodkropparna avlägsnats genom centrifugering, men där koagulationsfaktorerna fortfarande finns kvar. S-GT mäter istället GGT i serum, som är den vätska som återstår efter att blodet har fått koagulera och koagulationsfaktorerna har tagits bort. Serum är vanligt inom klinisk kemi, särskilt vid analyser där flera tester görs parallellt.

Vilka faktorer kan höja GGT-nivåerna?

Höga GGT-värden kan uppstå vid ett flertal olika tillstånd, till exempel om man lider av obstruktion i gallvägarna, levertumörer, njurskador, infektiös hepatit, sjukdomar i bukspottkörteln och vid alkoholism. Man kan även få förhöjda värden som diabetiker eller om man äter vissa mediciner, exempelvis antiepileptika och antidepressiva.

Hur kan man sänka sina GGT-värden?

GGT kan sänkas på ett flertal sätt, beroende på vad den bakomliggande orsaken till förhöjda värden är. Om man har förhöjda värden till följd av sjukdom är det i första hand behandling av sjukdomen som kan hjälpa till att sänka värdena. Om du äter någon form av medicin som kan bidra till förhöjda GGT-värden så kan du prata med din läkare om det finns alternativ som är mindre belastande för levern.

Åtgärder man kan vidta i sitt vardagliga liv är bland annat att begränsa alkoholkonsumtionen, äta en balanserad kost rik på grönsaker, frukt, fullkorn och magert protein som kan stödja leverfunktionen samt att motionera regelbundet och bibehålla en hälsosam vikt.

Kan GT prov användas för att upptäcka alkoholmissbruk?

Ja, GGT är en känslig markör för leverpåverkan vid hög alkoholkonsumtion. Långvarigt alkoholintag leder till förhöjda GGT-nivåer, vilket kan indikera alkoholrelaterad leverskada. Dock kan höga GGT-värden också orsakas av andra tillstånd.

Kan förhöjt GGT bero på kost eller livsstil?

Ja, en kost rik på mättat fett eller socker kan belasta levern och påverka GGT-nivåerna. Även stillasittande livsstil och övervikt kan bidra till förhöjda värden, eftersom dessa faktorer är kopplade till fettlever, ett tillstånd som ofta ökar GGT.

Kan rökning påverka GGT-nivåerna?

Ja, rökning kan öka GGT-nivåerna. Studier visar att långvarig rökning påverkar leverns funktion och kan orsaka förhöjda GGT-värden även i frånvaro av andra riskfaktorer.

Om provtagningen

Hur tas GT provet?

GT provet tas som ett vanligt blodprov i en vem i armen och skickas därefter till laboratorium för analys.

Behöver jag fasta?

Nej, fasta är inte nödvändigt för ett GT-test. Däremot bör du undvika alkohol minst ett dygn innan provtagning, eftersom detta kan påverka resultaten och ge tillfälligt förhöjda värden.

Hur lång tid tar analysen?

Efter provtagningen tar det vanligtvis 2 till 6 arbetsdagar att få provresultaten. Du får tillgång till resultaten via din journal på medisera.se.

Var och när kan provtagning ske?

Vid beställning av blodprovet väljer du stad och provtagningsställe. Många provtagningsställen har drop-in fem dagar i veckan, men vissa orter kräver tidsbokning. Se till att ha med dig en giltig ID-handling vid provtagningen.

Om resultatet

Vad är normala GGT nivåer?

Normala värden av GGT varierar beroende på kön och ålder.

Normala GGT värden för kvinnor 18 till 40 år är mindre än 0,76 µkat/L, och för kvinnor 41 år eller äldre mindre än 1,3 µkat/L enligt Karolinska.

Normala värden för män 18 till 40 år är mindre än 1,4 µkat/L, och för män 41 år eller äldre mindre än 2,0 µkat/L.

Läs mer om referensintervall för GGT.

Vad innebär ett högt GGT värde?

Ett högt värde kan indikera lever- eller gallpåverkan. Höga värden kan indikera tillstånd som gallvägsobstruktion, levermetastaser, primär levercancer, akut pankreatit eller pankreascancer.

Måttligt förhöjda GGT-nivåer kan också ses vid infektiös hepatit, leversteatos (fettlever), diabetes, övervikt och hög alkoholkonsumtion. Dessutom kan vissa läkemedel, som påverkar leverns enzymproduktion, bidra till ökade GGT-värden.

GGT-värdet kan temporärt höjas vid förtäring av alkohol dygnet innan provtagning.

Kan förhöjda GGT nivåer återgå till normala nivåer?

Ja, GGT-nivåer kan minska när den bakomliggande orsaken behandlas eller elimineras. Vid alkoholrelaterade förhöjningar kan nivåerna återgå till det normala inom några veckor efter att alkoholkonsumtionen minskats eller upphört.

Vad innebär ett lågt värde av GGT?

Ett lågt värde av GGT i blodet innebär låga halter av enzymet i blodet och indikerar vanligtvis en god leverfunktion. Olika levervärden behöver dock alltid tolkas och vägas samman till en helhetsbild och ett lågt GGT i kombination med andra höga levervärden ger anledning att undersöka leverns funktion ytterligare.

Kan mediciner påverka GGT-värden?

Ja, vissa mediciner, som antiepileptika, antibiotika och hormonella preparat, kan höja GGT-värden. Om du står på medicinering som kan påverka levern bör detta tas i beaktande vid tolkningen av resultaten.

Beställ GGT - 175 kr

Så fungerar Min Journal