Blodprov Man

Vi erbjuder hälsokontroller som är specifika för män. Är du intresserad har vi test för att mäta testosteronhalt och ett PSA-test, som är förknippat med prostatan.

Specifika hälsoproblem som kan drabba män

Prostata

Prostatan är en körtel stor som en valnöt. Den producerar främst en vätska med ett protein som är mycket viktig för spermiernas funktion. Proteinet hjälper spermierna att röra på sig. För att prostatan ska kunna göra sitt jobb behöver den testosteron som bildas i testiklarna.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige bland män och hälften av alla upptäckterna är hos män över 70 år. Det är ovanligt att det drabbar män innan 50 års ålder.

Testosteron

Testosteron bildas hos både män och kvinnor. Hos män i testiklarna och hos kvinnor i äggstockarna. Förutom att testosteron är viktigt för prostatans funktion har den även andra viktiga funktioner. Testosteron är det manliga hormonet som ger manliga drag. Det påverkar även bland annat könsdriften, muskelfunktionen, skelettet och immunförsvaret.

Testosteronbrist kan leda till depression, trötthet, minskad muskelmassa och minskad sexlust. En för hög halt av testosteron kan ge tidigt håravfall, kraftiga humörsvängningar och impotens.

Hälsotest och blodprov anpassat för dig som man

De hälsotester som vi erbjuder för män är dels ett testosterontest för att mäta halten av testosteron i blodet och dels ett test för olika blodvärden som är relaterade till prostatan, ett PSA-prov.

Så går det till

Boka en hälsokontroll anpassad för män

Du bokar enkelt din hälsokontroll online. Samtidigt som du gör din beställning och betalar kommer en e-remiss att skickas ut till det aktuella provtagningställe du valt.

Lämna ditt blodprov hos en ansluten vårdcentral

Blodprovet kan du ta direkt efter att du har gjort beställningen drop-in. Tänk på att lämna provet innan klockan 10.00 på förmiddagen. Du ska även ha varit fastande i 12 timmar.

Läs ditt provsvar online

Det tar två till sex bankdagar innan du får svaret med läkarens kommentar. För att läsa svaret loggar du in på Min Journal med ditt BankID.

Andra hälsokontroller för både män och kvinnor

Vi erbjuder även andra hälsokontroller som passar både kvinnor och män, bland annat mer omfattande hälsokontroller, allergitester och vitamin- och mineraltester.