Hb test, hemoglobin
Hb testet mäter mängden hemoglobin i blodet, det vill säga blodvärdet. Följande ingår i hemoglobintestet:
- Analys av hemoglobin. B- Hb analyseras av Unilabs och Hemoglobin, B- av Karolinska och SYNLAB.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.
Vad är hemoglobin?
Hemoglobin eller Hb är ett protein hos de röda blodkropparna som binder syre. Det är med hjälp av hemoglobin som röda blodkroppar kan transportera syre till kroppens olika delar. Proteinet ser även till att koldioxid följer med ut när vi andas.
Hemoglobinet innehåller bland annat järn, vilket gör att blodet får den karaktäristiska röda färgen. Det är även tack vare hemoglobin som våra blodkroppar har en rundare form, något som förenklar dess transport genom blodådrorna.
Varför behövs analysen av Hb?
Blodprov för att mäta Hb-värden tas för att utreda blodbrist, vilket kallas anemi, och förhöjd produktion av röda blodkroppar som kallas polycytemi.
Det finns flera besvär som påverkar just hemoglobin, eller som går att upptäcka genom att hitta en obalans i kroppens nivå av proteinet. Eftersom hemoglobin finns i just de röda blodkropparna kallar man ett lågt Hb-värde för blodbrist.
När bör jag ta ett Hb-test?
Du bör överväga ett Hb-test om du upplever symtom som trötthet, yrsel, hjärtklappning eller andfåddhet, eller om du har misstankar om anemi eller polycytemi.