Hb test, hemoglobin

Hb testet mäter mängden hemoglobin i blodet, det vill säga blodvärdet. Följande ingår i hemoglobintestet:

  • Analys av hemoglobin. B- Hb analyseras av Unilabs och Hemoglobin, B- av Karolinska och SYNLAB.
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

Vad är hemoglobin?

Hemoglobin eller Hb är ett protein hos de röda blodkropparna som binder syre. Det är med hjälp av hemoglobin som röda blodkroppar kan transportera syre till kroppens olika delar. Proteinet ser även till att koldioxid följer med ut när vi andas.

Hemoglobinet innehåller bland annat järn, vilket gör att blodet får den karaktäristiska röda färgen. Det är även tack vare hemoglobin som våra blodkroppar har en rundare form, något som förenklar dess transport genom blodådrorna.

Varför behövs analysen av Hb?

Blodprov för att mäta Hb-värden tas för att utreda blodbrist, vilket kallas anemi, och förhöjd produktion av röda blodkroppar som kallas polycytemi.

Det finns flera besvär som påverkar just hemoglobin, eller som går att upptäcka genom att hitta en obalans i kroppens nivå av proteinet. Eftersom hemoglobin finns i just de röda blodkropparna kallar man ett lågt Hb-värde för blodbrist.

När bör jag ta ett Hb-test?

Du bör överväga ett Hb-test om du upplever symtom som trötthet, yrsel, hjärtklappning eller andfåddhet, eller om du har misstankar om anemi eller polycytemi.

Följande ingår i Hb testet

Analysgrupp Analys
Blodstatus

Hemoglobin (Hb)

Frågor och svar om Hb

Om provet

Test och analys av Hb används för att undersöka och följa upp tillstånd som blodbrist (anemi) och förhöjd produktion av röda blodkroppar (polycytemi).

För vem passar testet?

Hb-testet (hemoglobintest) passar för dig som vill kontrollera blodstatus och särskilt om du upplever trötthet, andfåddhet, yrsel eller misstänker att du har blodbrist (anemi). Testet används också vid utredning av misstänkt polycytemi (förhöjt Hb) eller vid kroniska sjukdomar som kan påverka blodvärdet.

Vilka tillstånd kan påverka Hb-nivåerna?

Hemoglobinnivåerna påverkas av flera faktorer där lägre nivåer kan bero på järnbrist, blödning, kronisk sjukdom eller näringsbrist. Förhöjda nivåer kan förekomma vid uttorkning, lungsjukdomar, boende på hög höjd eller polycytemi, ett tillstånd med för många röda blodkroppar.

Kan jag påverka mitt Hb-värde med kost och fysisk aktivitet?

Ja, kost påverkar Hb-nivåerna. Järnrik mat som kött, fisk, baljväxter och gröna bladgrönsaker kan öka Hb-värdet vid järnbrist. För god järnupptagning är det också viktigt att få i sig tillräckligt med vitamin C.

Intensiv träning kan ibland sänka Hb-värdet tillfälligt, ett tillstånd som kallas ”idrottsanemi”. Det är ofta ofarligt och beror på en ökad blodvolym snarare än brist på hemoglobin.

Om provtagningen

Hur tas ett Hb-test?

Hb-testet tas genom ett vanligt blodprov från en ven i armen. Blodprovet analyseras i laboratorium för att mäta mängden hemoglobin i blodet.

Finns det några risker med att ta ett Hb-test?

Riskerna är små. Du kan känna ett lätt stick när nålen sätts in, och ett mindre blåmärke kan uppstå vid punkteringsstället. Svårigheter att ta blodprov för Hb kan förekomma hos personer med små eller svåråtkomliga vener.

Vad behöver jag tänka på inför provtagning?

Det krävs ingen fasta inför ett Hb-test, och det kan tas när som helst under dagen. Se till att ta med giltig legitimation. På vissa provtagningsställen krävs tidsbokning, men de flesta provtagningsställen har drop-in.

Om resultatet

Vad är ett normalt Hb-värde?

Normala hemoglobinvärden varierar beroende på kön och ålder.

För kvinnor är normala Hb-värden mellan 117 och 153 g/L och för män är normala värden något högre, mellan 134 till 170 g/L.

För gravida kvinnor är något lägre HB värden normalt.

Läs mer om referenintervall för hemoglobin.

Vad innebär ett lågt Hb-värde?

Låga Hb-nivåer kan indikera blodbrist (anemi), som kan bero på järnbrist, B12- eller folatbrist, kronisk sjukdom, blödning eller nedsatt produktion av röda blodkroppar i benmärgen. Symtom kan vara trötthet, blekhet och nedsatt fysisk prestationsförmåga.

Vad innebär förhöjda Hb-värden?

Förhöjda Hb-värden kan förekomma vid uttorkning, lungsjukdomar som KOL, rökning, boende på hög höjd eller vid polycytemi. Höga värden kan göra blodet mer trögflytande, vilket kan öka risken för blodproppar.

Hur tolkas resultaten?

Hb-värden bedöms i förhållande till referensintervall, symtombild och eventuella bakomliggande sjukdomar. Låga eller höga värden kan kräva vidare utredning med kompletterande tester för till exempel järnstatus, B12 och folat.

Vad händer om mina värden är gravt avvikande?

Om dina Hb-värden är gravt avvikande, det vill säga mycket låga eller mycket höga, kommer ansvarig läkare på Medisera att kontakta dig.

Beställ Hemoglobin - 275 kr

Så fungerar Min Journal