Blodprov & Blodprovstagning

Kontrollera hälsan med blodprovstagning

Idag är det lika enkelt att kontrollera hälsan via blodprov som det är att sköta bankärenden online.

De blodprov som erbjuds via Medisera är samma typ av blodprov som du tar på vårdcentralen. Några av fördelarna är att du slipper vårdkö eftersom e-remissen skickas direkt till det provstagningsställe du väljer samt att du själv bestämmer exakt vad du vill testa och när. Beroende på vad du vill testa är kostnaden för privat blodprovstagning från några hundra till några tusenlappar.

Den mest populära hälsokontrollen via blodprov kostar 1390 sek och innehåller analys av 35 st blodmarkörer samt läkarkommentar. Läs mer här: Hälsokontroll Stor

Så här fungerar det

När du hittat den hälsokontroll du vill ta beställer du den enkelt på medisera.se. Du kan betala med Swish eller betalkort. I samband med beställningen väljer du också var du vill göra blodprovstagningen.

Boka en hälsokontroll online

I samband med att du beställer hälsokontrollen online går en elektronisk remiss iväg till det provtagningsställe du valt. Du behöver inte boka tid utan kan ta blodprovet drop-in.

Lämna ditt blodprov hos ett anslutet provtagningsställe/vårdcentral

Eftersom e-remissen skickas ut direkt kan du gå till valt provtagningsställe för blodprovstagning inom någon minut.

Läs provsvar med läkarkommentar online

Inom två till sex dagar får du ett sms och e-post med information om att du kan logga in på Min Journal med Bank-ID på medisera.se för att ta del av provsvaren och läkarkommentaren online.

Inför blodprovet

Inför och under blodprovstagning är det några saker du behöver tänka på:

 • Provtagning är inte möjlig efter kl. 12:00 på fredagar och dag före röd dag.
 • Du behöver inte skriva ut något att ta med dig till provtagningen.
 • Däremot måste du ta med giltig legitimation.
 • Blodprovstagningen bör ske innan kl. 10 på morgonen.
 • Ät normalt och undvik alkohol och fet mat dagen före provtagningen.
 • Undvik kroppsaktivitet/träning innan provtagning.
 • Vila gärna 10-15 minuter på provtagningsstället innan provtagning.
 • Om du skall testa hjärta/kärl (dvs. blodfetter som t.ex. kolesterol) och/eller diabetes (t.ex. glukos) skall blodprovet tas på fastande mage. Detta innebär att du inte borde äta något tolv timmar innan provtagning. Det går bra att dricka vatten samt te och kaffe utan socker/mjölk.
 • Blodprovstagning bör ej göras i samband med eller direkt efter behandling med antibiotika.

Blodprovtagningens tidpunkt

Då nivån på blodmarkörer som t.ex. järn, kortisol och testosteron varierar över dygnets 24 timmar skall blodprovstagningen ske innan kl 10 på morgonen. Du kan bli nekad om du kommer senare på dagen.

Vila gärna innan provtagning

Kom gärna till valt provtagningsställe i tid så att du inte behöver stressa. Vila gärna 10 till 15 minuter innan blodprovstagningen för bäst resultat. Undvik också fysisk träning innan provtagningen.

Fastande mage

Många av Mediseras hälsokontroller kräver fasta inför blodprovstagning. Anledningen till detta är att mat och dryck inte skall påverka provsvaret och ge missvisande värden. Undvik gärna också fet mat och alkohol dagen innan provtagningen.

Mediciner

Om du skall lämna blodprovet fastande på morgonen och äter medicin, och det inte spelar någon roll exakt vilken tidpunkt på morgonen du tar den, kan det vara önskvärt att avvakta med medicinen till efter det att du lämnat blod. Det kan finnas mer specifika anvisningar för olika typer av mediciner. Gällande antibiotika kan detta också påverka dina blodvärden varför vi rekommenderar att du väntar minst två veckor efter avslutad antibiotikabehandling innan du genomför blodprovstagningen. Äter du vitaminer kommer ditt blodprov att visa dina värden med dessa i kroppen.

Läs mer om vad som är viktigt att tänka på innan du tar blodprovet.

Efter blodprovet

Efter blodprovstagningen dröjer det några dagar innan du får ta del av det digitala läkarkommenterade provsvaret i ”Min Journal” på medisera.se via Bank-ID. Du får ett sms till det telefonnummer du angav vid beställning samt ett mail skickat till den e-postadress du angav vid beställning när dina provsvar kommit in och kommenterats av ansvarig läkare. Först då kan du logga in på Min Journal och ta del av resultatet.

Var kan jag ta blodprovet?

Medisera erbjuder blodprov i följande städer:

Fördelar med att välja Medisera

Det finns många fördelar med att välja Medisera. Den mest uppenbara är att vår tjänst är digital, du beställer hälsokontrollen online och får ett läkarkommenterat provsvar online. Andra fördelar är priset och att du själv bestämmer var, när och vad som skall analyseras.

Blodprover utan remiss – analysera vad du vill

Det inte längre enbart läkaren som bestämmer om och vad som skall beställas och analyseras, idag har vi som privatpersoner lika stor makt att själva bestämma vilka blodprover som skall tas och analyseras.

Snabb provtagning och analys med kort väntetid

Provtagning sker snabbt utan tidsbokning drop-in. Det enda du behöver ta med är giltig legitimation.

Din journal online – med säker Bank-ID inloggning

Dina läkarkommenterade provsvar tillgängliggörs online med säker Bank-ID inloggning inom några dagar från den tidpunkt då du tagit blodprovet.

Markörer vi analyserar

Vi erbjuder blodprovstagning och analys för många olika blodmarkörer, t.ex. markörer som kan indikera allergi, förhöjda stressnivåer, diabetes, sjukdom i prostata, metabolstörning, rubbad njur- och/eller leverfunktion, vitamin- och mineralbrist, hjärtsjukdom, sköldkörtelrubbning, testosteronnivåer och inflammation.

Vanliga frågor och svar

Gör det ont att ta blodprov?

Vanligtvis gör det inte ont att ta blodprov, men det kan i vissa fall upplevas som obehagligt. Vissa individer upplever dock att själva sticket gör ont. Det går vanligtvis över snabbt när blodet tappas. Det är samma nål som sitter kvar oavsett hur många blodrör som tas, man byter enbart rören.

Vilket företag utför blodanalysen?

Medisera samarbetar med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB och det är också dessa aktörer som utför själva blodanalysen. Provtagningen ligger ofta i anslutning till den lokala vårdcentralen.

Hur kan ett blodprov hjälpa min hälsa?

Genom att göra en hälsokontroll via blodprov får du information om hur dina blodvärden ligger jämfört med referensvärden som är uträknade baserat på populationens blodvärden. Därigenom får du information om dina värde avviker och kan agera på denna information genom att t.ex. äta mindre socker om du har höga blodsockervärden eller mer d-vitamin om du har låga d-vitaminnivåer.

Hur ofta rekommenderar ni att man bör undersöka sina blodvärden?

Det är svårt att svara på hur ofta man bör undersöka sina blodvärden i en hälsokontroll. När man når en viss ålder kan det vara en bra investering att genomföra regelbundna hälsokontroller.

Går det att göra en årlig hälsokontroll?

Det gör det. Vi erbjuder nu en årlig hälsokontroll med rabatt. Läs mer om den årliga hälsokontrollen.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det således tre steg som behöver utföras och där steg två utgör själva blodprovstagningen.

 1. Välj & beställ hälsokontroll på Medisera.se. E-remiss skickas direkt ut till valt provtagningsställe.
 2. Ta ditt blodprov drop-in på valt provtagningsställe nära dig.
 3. Logga in på ”Min Journal” här på www.medisera.se/min-journal med Bank-ID för provresultat och läkarkommentar när du får sms och e-post om att det är klart.
Beställ Hälsokontroll Stor här

Texterna under kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.