TSH prov – tyrotropin
Detta prov analyserar nivån av TSH i blodet. Följande ingår i TSH testet:
- Analys av TSH (tyrotropin). P-TSH (plasma) analyseras av Unilabs, och S-TSH (serum) av Karolinska och SYNLAB.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: Vid uppföljning av tyroxinbehandling rekommenderas att blodprov för TSH (och fritt T4) tas på morgonen, innan man tar sin levaxindos, för att säkerställa korrekta värden (cirka 24 timmar efter senaste dosen).
Vid nyinsatt tyroxinbehandling eller vid ändring av dos bör mätning av TSH (och fritt T4) ske tidigast sex veckor efter förändringen beroende på att TSH-nivåerna stabiliseras långsamt och det krävs tid för att uppnå en ny hormonell jämvikt.
Biotin, som kan intas som behandling vid neurologiska sjukdomar eller via kosttillskott, kan påverka tillförlitligheten. För personer som tar biotindoser över 5 mg per dag bör blodprov inte tas tidigare än 24 timmar efter senaste dosen.
Vad är TSH?
TSH, eller tyreoideastimulerande hormon, även kallat tyrotropin eller tyreotropin, är ett hormon som produceras av hypofysen, en liten körtel belägen vid hjärnans bas. TSH:s huvudsakliga funktion är att styra och aktivera sköldkörteln, som är en körtel placerad på framsidan av halsen.
När hypofysen frisätter TSH stimulerar det sköldkörteln att producera och utsöndra hormonerna T3 (trijodtyronin) och T4 (tyroxin). Dessa sköldkörtelhormoner används för att reglera kroppens ämnesomsättning, det vill säga hur snabbt kroppen omvandlar näring till energi. Utöver ämnesomsättningen påverkar sköldkörtelhormonerna även andra viktiga funktioner, som hjärnans utveckling, kroppstemperaturen och fertilitet.
En balans mellan TSH och sköldkörtelhormoner behövs för att kroppens system ska fungera optimalt. Hypofysen justerar TSH-nivåerna baserat på mängden sköldkörtelhormoner i blodet, vilket skapar ett feedbacksystem som säkerställer rätt nivåer för kroppens behov.
Varför behövs analysen?
Blodprov för TSH tas för att bedöma och övervaka sköldkörtelns funktion samt för att utreda och diagnostisera tillstånd som hypotyreos och hypertyreos då hormonet reglerar sköldkörtelns produktion av T3 och T4, som behövs för kroppens ämnesomsättning.
Analysen används också för att följa upp behandling med levotyroxin (t.ex. Levaxin) vid hypotyreos eller för att övervaka effekten av behandling vid hypertyreos.
TSH är en viktig markör vid utredning av symtom som trötthet, viktförändringar och hjärtklappning, och hjälper till att anpassa behandlingar och upptäcka sköldkörtelrubbningar.