TSH prov – tyrotropin

Detta prov analyserar nivån av TSH i blodet. Följande ingår i TSH testet:

  • Analys av TSH (tyrotropin). P-TSH (plasma) analyseras av Unilabs, och S-TSH (serum) av Karolinska och SYNLAB.
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Vid uppföljning av tyroxinbehandling rekommenderas att blodprov för TSH (och fritt T4) tas på morgonen, innan man tar sin levaxindos, för att säkerställa korrekta värden (cirka 24 timmar efter senaste dosen).

Vid nyinsatt tyroxinbehandling eller vid ändring av dos bör mätning av TSH (och fritt T4) ske tidigast sex veckor efter förändringen beroende på att TSH-nivåerna stabiliseras långsamt och det krävs tid för att uppnå en ny hormonell jämvikt.

Biotin, som kan intas som behandling vid neurologiska sjukdomar eller via kosttillskott, kan påverka tillförlitligheten. För personer som tar biotindoser över 5 mg per dag bör blodprov inte tas tidigare än 24 timmar efter senaste dosen.

Vad är TSH?

TSH, eller tyreoideastimulerande hormon, även kallat tyrotropin eller tyreotropin, är ett hormon som produceras av hypofysen, en liten körtel belägen vid hjärnans bas. TSH:s huvudsakliga funktion är att styra och aktivera sköldkörteln, som är en körtel placerad på framsidan av halsen.

När hypofysen frisätter TSH stimulerar det sköldkörteln att producera och utsöndra hormonerna T3 (trijodtyronin) och T4 (tyroxin). Dessa sköldkörtelhormoner används för att reglera kroppens ämnesomsättning, det vill säga hur snabbt kroppen omvandlar näring till energi. Utöver ämnesomsättningen påverkar sköldkörtelhormonerna även andra viktiga funktioner, som hjärnans utveckling, kroppstemperaturen och fertilitet.

En balans mellan TSH och sköldkörtelhormoner behövs för att kroppens system ska fungera optimalt. Hypofysen justerar TSH-nivåerna baserat på mängden sköldkörtelhormoner i blodet, vilket skapar ett feedbacksystem som säkerställer rätt nivåer för kroppens behov.

Varför behövs analysen?

Blodprov för TSH tas för att bedöma och övervaka sköldkörtelns funktion samt för att utreda och diagnostisera tillstånd som hypotyreos och hypertyreos då hormonet reglerar sköldkörtelns produktion av T3 och T4, som behövs för kroppens ämnesomsättning.

Analysen används också för att följa upp behandling med levotyroxin (t.ex. Levaxin) vid hypotyreos eller för att övervaka effekten av behandling vid hypertyreos.

TSH är en viktig markör vid utredning av symtom som trötthet, viktförändringar och hjärtklappning, och hjälper till att anpassa behandlingar och upptäcka sköldkörtelrubbningar.

Följande ingår

Analysgrupp Analys
Sköldkörtel

TSH

Frågor och svar om TSH

Om provet

Ett TSH-prov är ett blodprov som mäter mängden tyreoideastimulerande hormon (TSH) i blodet. TSH produceras av hypofysen och styr hur mycket sköldkörtelhormonerna T3 (trijodtyronin) och T4 (tyroxin) som sköldkörteln tillverkar. Genom att mäta TSH kan man bedöma om sköldkörteln fungerar normalt, vilket är viktigt för att reglera ämnesomsättningen och många kroppsfunktioner.

När tas ett TSH-prov?

TSH-provet används för att utreda symtom på sköldkörtelsjukdom som trötthet, viktförändringar, depression eller humörsvängningar. Det tas också regelbundet för att övervaka personer som redan diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom, som hypotyreos eller hypertyreos, och för att justera medicinering vid behov.

Varför är TSH viktigt?

Eftersom sköldkörtelhormoner styr ämnesomsättningen, kan en obalans påverka många kroppsfunktioner som energi, vikt, temperaturreglering och hjärtfunktion. Att ha rätt balans av TSH och sköldkörtelhormoner är viktigt för att känna sig frisk och ha en välfungerande kropp.

TSH fungerar som en ”kontrollmekanism” för sköldkörteln. När nivåerna av T3 och T4 sjunker, ökar TSH för att stimulera sköldkörteln att producera mer hormoner. Om T3 och T4 är för höga, minskar TSH för att bromsa produktionen. Ett TSH-prov kan därför hjälpa till att identifiera både underfunktion (hypotyreos) och överfunktion (hypertyreos) i sköldkörteln.

Vad visar resultaten från ett TSH-prov?

Höga TSH-nivåer tyder på att sköldkörteln producerar för lite hormoner (hypotyreos), vilket innebär att kroppen försöker kompensera genom att producera mer TSH.

Låga TSH-nivåer innebär det motsatta, att sköldkörteln producerar för mycket hormoner (hypertyreos), vilket gör att TSH-produktionen sjunker.

Hur reglerar hypofysen TSH-nivåerna i kroppen?

Hypofysen, som är en körtel i hjärnan, övervakar och reglerar TSH-nivåerna genom en återkopplingsmekanism. När sköldkörtelhormonerna (T3 och T4) sjunker, ökar hypofysen produktionen av TSH för att stimulera sköldkörteln att producera mer hormoner. Om T3- och T4-nivåerna är för höga, minskar TSH-produktionen för att sänka sköldkörtelns aktivitet.

TSH-nivåerna regleras också av TRH (tyreotropinfrisättande hormon).

Vad är TRH?

TRH är ett hormon som produceras i hypotalamus och som stimulerar hypofysen att frisätta TSH, vilket aktiverar sköldkörteln att producera hormonerna T3 och T4. Dessa hormoner reglerar ämnesomsättningen och ger i sin tur negativ feedback till hypotalamus och hypofysen för att balansera TRH- och TSH-nivåerna. Detta system säkerställer hormonell jämvikt, men obalanser kan uppstå vid sköldkörtelrubbningar.

Vad kan påverka TSH-nivåerna?

Flera faktorer kan påverka TSH-nivåerna, inklusive medicinering, graviditet, stress, kortisol och andra hormonella förändringar. Läkemedel som litium eller amiodaron kan påverka sköldkörteln och därmed TSH-nivåerna, liksom sköldkörtelmedicinering.

Hur påverkar stress och kortisol TSH-nivåerna?

Stress och höga nivåer av kortisol, kroppens stresshormon, kan påverka sköldkörtelns funktion och därmed TSH-nivåerna. Kronisk stress kan hämma hypofysens produktion av TSH, vilket kan leda till en minskad sköldkörtelfunktion. Detta kan i sin tur bidra till symptom på hypotyreos, även om TSH-nivåerna fortfarande ligger inom normala intervall.

Vad är P-TSH och S-TSH?

P-TSH mäter TSH-nivån i plasma, medan S-TSH mäter samma hormon i serum. Båda analyserna används för att bedöma sköldkörtelns funktion, utreda och diagnostisera tillstånd som hypotyreos och hypertyreos samt för att följa behandlingseffekten vid sköldkörtelrubbningar. Skillnaden ligger i vilken del av blodet som analyseras, men resultaten tolkas på liknande sätt.

Om provtagningen

Hur tas TSH provet?

TSH-provet tas genom ett vanligt blodprov från en ven, oftast i armvecket och skickas därefter till laboratorium för analys.

Vad skall jag tänka på inför provtagning?

För korrekt uppföljning av tyroxinbehandling bör blodprov för TSH och fritt T4 tas på morgonen innan Levaxindosen, cirka 24 timmar efter senaste dosen. Vid ny behandling eller dosändring rekommenderas provtagning tidigast efter sex veckor, då TSH stabiliseras långsamt. Biotin kan påverka resultaten.

Om resultatet

Vad är normala TSH nivåer?

Normala nivåer av TSH för personer äldre än 18 år är 0,4 till 4,0 mIE/L enligt Unilabs.

Normala värden för TSH skiljer sig åt baserat på ålder, kön och laboratoriets mätmetod.

Läs mer om referensintervall för TSH.

Vad innebär höga TSH värden?

När TSH-nivåerna är förhöjda innebär det att sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner, vilket leder till att hypofysen ökar produktionen av TSH i ett försök att stimulera sköldkörteln. Detta är ett vanligt tecken på hypotyreos, ett tillstånd där sköldkörteln är underaktiv.

Hypotyreos kan orsaka symtom som trötthet, viktökning, depression, torr hud, och frusenhet. Vanliga orsaker till höga TSH-nivåer inkluderar Hashimotos sjukdom, en autoimmun sjukdom där immunsystemet attackerar sköldkörteln, eller behandling för hypertyreos som har resulterat i underfunktion av sköldkörteln.

TSH och tyreoideahormoner påverkas också av faktorer som sjukdom, stress och läkemedel.

Vad innebär låga TSH värden?

När TSH-nivåerna är låga tyder det ofta på att sköldkörteln producerar för mycket hormoner, vilket får hypofysen att minska TSH-produktionen. Detta tillstånd kallas hypertyreos, eller överaktiv sköldkörtel, och kan leda till symtom som viktnedgång, nervositet, hjärtklappning, och värmekänslighet.

Låga TSH-värden kan bero på Graves sjukdom, en autoimmun sjukdom där kroppen producerar antikroppar som stimulerar sköldkörteln att producera för mycket hormon, eller övermedicinering vid behandling av hypotyreos.

Behandlingen av både höga och låga TSH-nivåer beror på den underliggande orsaken och kan innefatta medicinering, livsstilsförändringar, eller i vissa fall kirurgi.

Hur påverkas TSH-nivåerna vid autoimmuna sköldkörtelsjukdomar som Hashimotos och Graves?

Vid Hashimotos sjukdom, en autoimmun sjukdom som orsakar hypotyreos, är TSH-nivåerna vanligtvis förhöjda eftersom sköldkörteln inte kan producera tillräckligt med hormoner. Vid Graves sjukdom, en annan autoimmun sjukdom som orsakar hypertyreos, är TSH-nivåerna ofta låga eftersom överproduktion av sköldkörtelhormoner undertrycker TSH-frisättningen från hypofysen.

Hur påverkar jodintag TSH-nivåerna?

Jod är nödvändigt för produktionen av sköldkörtelhormoner, och både brist och överskott av jod kan påverka TSH-nivåerna. Jodbrist kan leda till hypotyreos och förhöjda TSH-nivåer, medan ett överskott av jod kan leda till antingen hypertyreos eller hypotyreos, beroende på hur sköldkörtelstatusen ser ut för den enskilda personen.

Andra blodprover och hälsokontroller kopplade till sköldkörteln

Medisera erbjuder olika tester kopplade till Sköldkörteln. Här kan du läsa mer:

T3 (fritt)

T4 (fritt)

Anti TPO

TRAK

Sköldkörteltest Stor – i samarbete med Sköldkörtelförbundet

Sköldkörteltest Mellan

Sköldkörteltest Bas

Se samtliga blodprover kopplat till sköldkörtel och ämnesomsättning

Beställ TSH - 285 kr

Så fungerar Min Journal