TSH

Denna analys mäter TSH i blodet. Följande ingår i TSH testet:

  • 1 analys av TSH (tyreotropin)
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Ett TSH-resultat bör inte påverkas nämnvärt om patienten har tagit levaxin/levotyroxin strax innan provtagningen. Biotin kan påverka testresultatet.

Vad är TSH?

Tyreoideastimulerande hormon, även kallat tyreotropin och TSH, är ett hormon som produceras av hypofysen, ett litet organ under hjärnan. Hormonets uppgift är att aktivera och reglera sköldkörteln. Sköldkörteln sitter i halsen och den släpper i sin tur ut hormoner som reglerar hur snabbt kroppen använder energi. Sköldkörtelhormonerna påverkar kroppens ämnesomsättning och även fertiliteten.

Varför behövs analysen?

Har man problem med sköldkörteln, det vill säga att den utsöndrar för mycket eller för lite sköldkörtelhormoner, kan det ha flera orsaker. TSH är oftast en av flera saker man undersöker när man misstänker problem med sköldkörteln. En TSH-analys används även för att se hur en viss behandling påverkar sköldkörteln. Nivån av TSH kan även påverkas av andra sjukdomar som inte är direkt relaterade till hypofysen. Vid hypotyreos, låg produktion av sköldkörtelhormon, hos kvinnan, är fertiliteten ofta nedsatt. Vid hypertyreos, överproduktion av sköldkörtelhormon är missfallsrisken något ökad.

Följande ingår i TSH testet

Analysgrupp Analys
Sköldkörtel

TSH

Frågor och svar om TSH

Vad innebär ett högt värde av TSH?

Ett högt värde av TSH kan tyda på hypotyreos, ofta ökar då halten av TSH i blodet. Ett högt värde kan även indikera andra sjukdomar. För slutgiltig diagnos behöver läkaren jämföra de olika proverna för sköldkörteln då olika kombinationer av värden kan ha olika betydelse.

Vad innebär ett lågt värde av TSH?

Ett lågt värde av TSH kan antyda att det handlar om hypertyreos. För slutgiltig diagnos behöver läkaren jämföra de olika proverna för sköldkörteln då olika kombinationer av värden kan ha olika betydelse.

Beställ TSH - 285 kr

Så fungerar Min Journal