LDL/HDL-kvot

LDL-/HDL-kvoten är en relation mellan två typer av kolesterol i blodet: LDL (lågdensitetslipoprotein) och HDL (högdensitetslipoprotein). Denna kvot används för att bedöma en persons risk för hjärt-kärlsjukdomar och kan ge insikter om lipidprofilen i kroppen.

Vad är LDL och HDL?

LDL och HDL är lipoproteiner som behövs för att transportera kolesterol till och från kroppens olika delar genom blodet. Anledningen är att kolesterol är fettlösligt och behöver förpackas innan det kan transporteras i blodet, som är vattenbaserat. LDL och HDL står för Low-density respektive High-density lipoprotein.

LDL-kolesterol kallas ”det dåliga kolesterolet”, eftersom höga nivåer av LDL kan leda till uppbyggnad av plack i artärerna som ökar risken för ateroskleros, hjärtinfarkt och stroke.

HDL-kolesterol kallas ”det goda kolesterolet”, eftersom HDL hjälper till att transportera överflödigt kolesterol från blodet och tillbaka till levern för nedbrytning. Högre nivåer av HDL är kopplade till en lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

Vad innebär kvoten mellan LDL och HDL?

Kvoten är en indikator som används för att utvärdera förhållandet mellan det ”onda” kolesterolet (LDL-kolesterol) och det ”goda” kolesterolet (HDL-kolesterol).

En låg LDL/HDL-kvot innebär att det finns en större andel ”gott” kolesterol i förhållande till ”ont” kolesterol, vilket anses vara gynnsamt för hjärthälsan. HDL-kolesterol hjälper till att transportera bort överskott av kolesterol från blodkärlen tillbaka till levern för nedbrytning, vilket bidrar till att minska risken för kärlsjukdomar.

En hög LDL/HDL-kvot indikerar en obalans där nivåerna av det ”onda” kolesterolet (LDL) är höga i förhållande till det ”goda” kolesterolet (HDL). Detta kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Hur beräknas LDL-/HDL-kvoten?

LDL-/HDL-kvoten beräknas genom att dela nivåerna av LDL med nivåerna av HDL. Man använder ofta denna kvot tillsammans med andra lipidparametrar för att få en mer komplett bild av den kardiovaskulära risken.

Varför är LDL-/HDL-kvoten viktig?

Både LDL och HDL är viktiga i kroppens fettomsättning, men deras förhållande kan ge en indikation på hjärthälsan. En hög kvot kan tyda på en obalans där höga nivåer av LDL-kolesterol ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, medan en lägre kvot anses vara gynnsam och skyddande mot dessa tillstånd. Därför används LDL-/HDL-kvoten som ett verktyg för att identifiera risker och vid behov påbörja förebyggande eller behandlande åtgärder.

Varför tas blodprov för analys av LDL-/HDL kvoten?

Genom att mäta hur mycket LDL och HDL som finns i blodet och räkna ut kvoten mellan dessa kan man se vilket förhållande det finns mellan kroppens förbränning och inlagring av fett. Genom blodprov och analys av LDL-/HDL-kvoten kan man få en indikation på om en person behöver förändra sin livsstil eller ta medicin.

Kvoten är i de flesta fall bara relevant hos personer som har ett högt totalkolesterolvärde och i fall där det finns andra riskfaktorer som behöver beaktas och som därmed ligger i riskzonen.

LDL/HDL kvoten ingår i hälsokontroll stor och kan också beställa en ett enskilt LDL/HDL test.

Vad innebär P-LDL/HDL-kvot?

P-LDL/HDL-kvot baseras på mätningar i plasma, den vätska som återstår efter att blodcellerna har avlägsnats från blodet genom centrifugering. Plasma innehåller koagulationsfaktorer och används ofta i rutindiagnostik eftersom det ger en direkt representation av blodets innehåll under cirkulation.

Plasmamätningar är standard i många laboratorier eftersom de är stabila och enkla att bearbeta, och P-LDL/HDL-kvot är vanligtvis den vanligaste rapporterade varianten.

Vad innebär S-LDL/HDL-kvot?

S-LDL/HDL-kvot baseras på mätningar i serum, som är den vätska som återstår efter att blodet har fått koagulera och koagulationsfaktorerna har tagits bort. Serum används också i många laboratorieanalyser, särskilt vid lipidmätningar, och ger nästan identiska resultat som plasma.

Skillnaden mellan plasma och serum är att serum saknar koagulationsfaktorer som fibrinogen. Detta innebär att S-LDL/HDL-kvot kan vara något lägre än P-LDL/HDL-kvot, men skillnaden är ofta marginell och påverkar sällan den kliniska tolkningen.

P-LDL/HDL-kvot används oftast i rutindiagnostik eftersom det är enklare att processa och snabbt analyseras i laboratorier.
S-LDL/HDL-kvot används ibland vid specifika laboratorierutiner där serumprover redan används för andra analyser, exempelvis vid lipidpaneler.

Vad är referensintervallet för LDL/HDL-kvoten?

Referensintervallet för LDL/HDL-kvoten är enligt Unilabs mindre än 5. Karolinskas och SYNLABs referensintervall är en kvot på mellan 0,4 och 6,6.

SYNLAB anger att detta intervall gäller för personer 18 år eller äldre, samt att en önskvärd kvot är lägre än 5.

Kvotberäkningen utförs inte via Karolinska om faste-triglyceridvärdet är större än 4,0 mmol/L.

LDL/HDL-kvoten skall värderas i kombination med andra lipidvärden och riskfaktorer.

Vid högt värde

Ju högre andel LDL i förhållande till HDL, desto högre blir LDL-/HDL-kvoten. En hög kvot indikerar en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar eftersom höga nivåer av LDL kan bidra till plackbildning i artärerna. Detta kan i sin tur orsaka åderförkalkning och öka risken för allvarliga tillstånd som hjärtinfarkt och stroke.

Om LDL-/HDL-kvoten är förhöjd kan rekommendationer inkludera livsstilsförändringar som förbättrad kost och ökad fysisk aktivitet, eller medicinering för att minska risken för hjärt-kärlrelaterade problem.

Vid lågt värde

Ett lågt LDL-/HDL-kvotvärde tyder på en gynnsam balans mellan LDL och HDL i blodet, vilket är förknippat med en lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Detta beror på att HDL bidrar till att transportera bort överskott av kolesterol från blodkärlen, vilket minskar risken för plackbildning och därmed skyddar mot åderförkalkning och relaterade problem.