Leukocyter (LPK)

Denna analys mäter antalet vita blodkroppar (leukocyter) i blodet. Följande ingår i leukocyt testet:

  • 1 analys av leukocyter
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

Vad är Leukocyter?

Leukocyter är ett annat ord för vita blodkroppar. Dessa blodkroppar är väsentliga för kroppens immunförsvar och går att hitta i flera olika delar i kroppen, exempelvis lymfkörtlarna, lungorna och mjälten. När man testar blodets värde av leukocyter undersöker man helt enkelt hur många vita blodkroppar det finns.

Varför behövs analysen?

Genom att kontrollera antalet vita blodkroppar i blodet kan man se om kroppen håller på att bekämpa en inflammation eller sjukdom. Det går även att se om något påverkar kroppens förmåga att tillverka vita blodkroppar, vilket i sin tur innebär att kroppens immunförsvar inte fungerar optimalt.

Följande ingår i leukocyttestet

Analysgrupp Analys
Blodstatus

Leukocyter

Frågor och svar om leukocyter

Vad innebär ett högt värde av leukocyter?

Ett högt värde av leukocyter är i första hand en indikator på att kroppen bekämpar någon form av sjukdom eller inflammation. Det finns även andra saker som kan göra att blodet har fler vita blodceller än vanligt, exempelvis rökning, stress eller läkemedel. Ju högre värden , desto större sannolikhet att det handlar om en sjukdom.

Vad innebär ett lågt värde av leukocyter?

Ett lågt värde av vita blodceller är också en indikator på sjukdom. Vissa läkemedel och behandlingar kan slå ut kroppens immunförsvar och sänka värdet av leukocyter i blodet. Ett lågt värde kan även indikera att du har brist på viktiga ämnen i kroppen, exempelvis B12 och folsyra.

Beställ Leukocyter - 275 kr

Så fungerar Min Journal