Blodfetter

Blodprov för blodfetter är för dig som vill förstå om du har värden som indikerar att du är i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar. Följande ingår

  • 9 st analyser inkl. triglycerider, kolesterol och apolipoprotein
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Du behöver fasta minst 12 timmar innan provtagning. Drick gärna vatten, då det förenklar blodprovstagningen. Du kan även dricka kaffe eller te, men då utan mjölk, socker eller sötningsmedel. Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

Vad är blodfetter?

Blodfetter, eller lipider, är en grupp av organiska molekyler som spelar en avgörande roll för kroppens funktion. Blodfetter är essentiella för flera biologiska processer och fungerar som byggstenar för cellmembran, energireserver och hormoner. De två huvudkategorierna av blodfetter är triglycerider och kolesterol. Apolipoproteiner är proteiner som binder och transporterar lipider i blodet.

Följande blodmarkörer ingår i blodprovet för blodfetter

Analysgrupp Analys
Hjärta/kärl

Triglycerider

Kolesterol - Total

Non-HDL - kolesterol

HDL - kolesterol

LDL - kolesterol

LDL/HDL Kvot

Apolipoprotein A

Apolipoprotein B

Apo kvot

Beställ Blodfetter

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning drop-in. Tidsbokning på ett fåtal orter. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och svar om blodfetter

Vad är blodfetter?

Blodfetter, eller lipider, är en grupp av organiska molekyler som spelar en avgörande roll för kroppens funktion. Blodfetter är essentiella för flera biologiska processer och fungerar som byggstenar för cellmembran, energireserver och hormoner. De två huvudkategorierna av blodfetter är triglycerider och kolesterol. Apolipoproteiner är proteiner som binder och transporterar lipider (fettämnen) i blodet.

Triglycerider

Triglycerider utgör den största delen av blodfetterna och fungerar som kroppens huvudsakliga energireserv. Denna molekyl består av tre fettsyror bundna till en glycerolmolekyl. När vi konsumerar mer kalorier än vi behöver, lagras överskottet som triglycerider i fettceller och frigörs sedan vid behov för att tillgodose kroppens energibehov.

Kolesterol

Kolesterol är en annan viktig typ av blodfett och är avgörande för bildandet av cellmembran och syntesen av steroidhormoner, inklusive könshormoner. Kolesterol cirkulerar i blodet i form av lipoproteiner, där högdensitetslipoproteiner (HDL) och lågdensitetslipoproteiner (LDL) är de två huvudtyperna.

HDL anses ofta vara “bra” kolesterol eftersom det transporterar överskott av kolesterol från blodet till levern för bortskaffande, medan LDL, känt som “dåligt” kolesterol, kan deponera överskott av kolesterol på kärlväggarna och leda till åderförkalkning.

Apolipoproteiner

Apolipoproteiner är proteiner som binder och transporterar lipider (fettämnen) i blodet. Dessa proteiner är nödvändiga för bildandet av lipoproteiner, vilka är partiklar som består av lipider och proteiner och fungerar som transportmedel för fett i blodet. Lipoproteiner hjälper till att lösa upp fett och kolesterol i blodet och underlättar deras transport till olika vävnader i kroppen.

Apolipoproteiner finns i olika former och spelar olika roller i lipidtransport och metabolism. Några av de välkända apolipoproteinerna inkluderar ApoA och ApoB.

Om provet

För vem passar blodprovet?

Blodfettsprov tas för att bedöma en persons risk för hjärt- och kärlsjukdomar samt för att övervaka lipidmetabolismen. Blodprov för blodfetter kan vara särskilt relevanta för:

– Individer med riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar, såsom högt blodtryck, diabetes, rökning, övervikt eller ärftlig predisposition.
– Äldre då ålder är en faktor som kan öka risken för höga blodfetter.
– Individer med tidigare hjärt- och kärlsjukdomar.
– Individer med familjehistoria av höga blodfetter.
– Individer med metaboliska sjukdomar, t.ex. diabetes.
– Individer med högt BMI (Body Mass Index) då övervikt och fetma kan vara kopplat till höga blodfetter.

Vilka är i riskgrupp?

De livsstilsfaktorer som främst påverkar risken att få hjärt- och kärlsjukdomar är:

– Dålig kost
– Fysisk inaktivitet
– Rökning
– Riskmissbruk av alkohol
– Negativ stress

Risken ökar även med åldern.

Om provtagningen

Var och när kan provtagning ske?

Vid beställning av blodprovet väljs i vilken stad, samt på vilket provtagningsställe, som blodprovet önskas genomföras. Se vår sökfunktion för att hitta närmaste provtagningsställe. De flesta provtagningsställen har drop-in tider fem dagar i veckan.

Vad måste jag ha med mig vid provtagning?

Du behöver ha med dig giltig ID-handling. En digital remiss skickas till valt provtagningsställe direkt när en beställning är genomförd. Det innebär att provtagning kan ske ett par minuter efter det att provet är beställt, förutsatt att provtagningsstället erbjuder drop-in.

Kan flera tester genomföras samtidigt?

Har du beställt flera blodprover från Medisera är det bra om du uppmärksammar sköterskan på detta så hen inte missar att ta blodprov för samtliga remisser.

Om resultatet

Kan resultatet påvisa specifika sjukdomar?

Nej, testet visar provresultatet i förhållande till referensvärden. Med andra ord om du har avvikande värden.

Vad kan jag göra om testet visar förhöjd risk?

Ungefär 75 % av samtliga hjärt- och kärlsjukdomar kan förebyggas om rätt åtgärder vidtas. I de flesta fall handlar det om att ändra livsstilen. Dessutom kan medicinering användas för att påverka vissa värden.

Går det att följa värden över tid?

Ja, samtliga provsvar går att nå via ”Min Journal” på Medisera.se. Personer som har avvikande värden kan oftast påverka dessa genom att se över kosthållning, alkoholkonsumtion och/eller motion.

Beställ Blodfetter - 495 kr

Så fungerar Min Journal