Lipas prov – Bukspottkörteln
Blodprovet för lipas mäter nivån av enzymet lipas i blodet och används för att bedöma bukspottkörtelns funktion. Förhöjda värden kan vara kopplade till pankreatit eller andra bukspottkörtelsjukdomar. Testet kan även ge insyn i fettmetabolismen och används vid utredning av mag-tarmsymtom och enzymrubbningar. Följande ingår i provet:
- Analys av Lipas. P-Lipas (plasma) analyseras av Karolinska, Unilabs och SYNLAB.
- Blodprovstagning på Karolinska eller Unilabs drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Vad är Lipas?
Lipas är ett enzym som kroppen producerar för att bryta ned fett (lipider) till fettsyror och glycerol, som sedan används som energi. Det finns två viktiga typer av lipas i kroppen; pankreaslipas och hormonsensitiv lipas.
Pankreaslipas produceras i bukspottskörteln och är nödvändig för matsmältning av fett i tunntarmen, medan hormonsensitiv lipas finns i fettvävnad och bidrar till nedbrytningen av lagrat fett.
Varför analyserar man Lipas?
Blodprov för lipasanalys används främst för att undersöka bukspottkörtelsjukdomar, som akut pankreatit (akut inflammation i bukspottkörteln), och andra magbesvär.
Höga värden ses vid akut pankreatit och förhöjda nivåer kan kvarstå efter att pankreasamylas är normaliserat då lipas har ett något bredare diagnostiskt tidsfönster. Låga värden ses vid kronisk pankreatit (kronisk inflammation i bukspottkörteln) och cystisk fibros.
Då lipas också har en viktig roll i kroppens förmåga att bryta ner och använda fett, vilket är av vikt vid fetma och viktminskning, används lipas även för att utvärdera fettmetabolismen.