Apolipoprotein A (Apo A)

Denna analys mäter Apolipoprotein A (Apo A) i blodet. Följande ingår:

  • 1 analys av Apolipoprotein A (Apo A)
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad är Apolipoprotein A (Apo A)?

I ditt blod finns det olika fetter som transporteras till och från kroppens olika delar. Dessa behövs för många viktiga processer, från att ge cellerna energi till energilagring, uppbyggnad av cellernas membran och produktion av hormoner. Det finns olika typer av fett i blodet exempelvis grupperna triglycerider och kolesterol. Kolesterolet i sin tur består också av flera typer, ofta uppdelade i HDL och LDL. Just HDL kallas ofta för ”det goda kolesterolet” då det är ett lipoprotein som transporterar bort överflödigt kolesterol från kroppens olika delar till levern. Apolipoprotein A är en av byggstenarna i just HDL.

Varför behövs analysen?

Genom att utföra ett apolipoprotein A-test kan man se hur mycket HDL det finns i blodet. Detta behövs för att kunna ta fram en Apo-kvot, vilket är ett värde som används som riskmarkör för hjärt- och kärlsjukdomar. Ett apolipoprotein A-test kan även användas för att undersöka om det finns brist på HDL i blodet.

Följande ingår i Apolipoprotein A testet

Analysgrupp Analys
Hjärta/kärl

Apolipoprotein A

Frågor och svar

Vad innebär ett högt värde av Apolipoprotein A?

Generellt eftersträvar man ett så högt apolipoprotein A-värde som möjligt. Anledningen till höga värden kan vara genetiskt, bero på att man tränar mycket eller på att kroppen påverkas av östrogen. Höga apolipoprotein A-värden kan även ses hos personer med en stor alkoholkonsumtion.

Vad innebär ett lågt värde av Apolipoprotein A?

Ett lågt värde pekar på att det finns lite HDL i blodet. Det kan bero på flera faktorer, exempelvis rökning, inaktivitet samt inflammatoriska sjukdomar. Även ärftliga sjukdomar kan göra att kroppen naturligt har ett lågt HDL-värde i blodet.

Beställ Apolipoprotein A - 175 kr

Så fungerar Min Journal