Vattkoppor & bältros – antikroppar (IgM & IgG)

Blodprovet för vattkoppor och bältros undersöker om du har IgM och IgG antikroppar mot Varicella-Zoster-Viruset (VZV)Följande ingår:

  • Analys av antikroppar (IgM och IgG) mot Varicella-Zoster-Viruset (VZV)
  • Blodprovstagning på Unilabs drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • Svaret visas som negativt eller positivt för båda typer av antikroppar och ger också en kvantitativ bild av eventuellt positivt IgG antikroppstest
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Du behöver inte fasta eller ta blodprovet en viss tid på dagen.

Vad är vattkoppor och bältros?

Vattkoppor är en mycket smittsam och vanlig infektionssjukdom som orsakas av varicella-zoster-viruset som tillhör familjen herpesvirus. Vanligtvis leder sjukdomen enbart till milda utslag och de flesta smittas av vattkoppor som barn. Vanliga symtom är kliande vätskefyllda blåsor över kroppen samt feber. Vanligtvis blir symtomen mer påträngande ju äldre man är när man smittas. Vattkoppor brukar läka av sig själv.

Det som utmärker herpesvirus är bl.a. att viruset efter den första infektionen finns kvar latent i nervceller i kroppen och kan aktiveras senare i livet. Om infektionen aktiveras igen får man bältros (herpes zoster). Om man inte haft vattkoppor har man inte heller vilande vattkoppsvirus i kroppen och kan därför inte få bältros.

Blodprov för vattkoppor och bältros

Vattkoppor och bältros är primärt en klinisk diagnos. Serologi, eller analys av blod, kan till exempel vara aktuellt vid atypiska symtom utan blåsor som går att punktera eller för att bekräfta misstanke om nyligen genomgången infektion.

Antikroppsundersökning via blodprov kan till exempel vara aktuellt i samband med graviditet där tillförlitlig anamnes, det vill säga sjukdomshistoria, på tidigare vattkoppor saknas eller vid immunsuppression, det vill säga när immunförsvaret är nedsatt av olika anledningar.

Immunoglobulin M (IgM) och immunoglobulin G (IgG) är immunförsvarets svar på infektionen. Antikropparna är viktiga i sjukdomens diagnostisering och bedömning av immunsvaret.

Observera att uppföljande IgG-undersökning inte rekommenderas efter vaccination då testet inte är tillräckligt känsligt, vilket innebär att IgG-antikroppar inte alltid kan påvisas i dessa fall.

Tolkning av provsvar

Immunstatus

Förekomst av IgG-antikroppar talar för tidigare genomgången infektion eller status efter vaccination. Avsaknad av IgG-antikroppar talar emot tidigare exponering för vattkoppsvirus, men utesluter inte immunitet efter vaccination.

När du haft vattkoppor är immuniteten vanligtvis livslång. Sekundär infektion kan dock förekomma i sällsynta fall.

Observera att uppföljande IgG-undersökning inte rekommenderas efter vaccination då testet inte är tillräckligt känsligt, vilket innebär att IgG-antikroppar inte alltid kan påvisas.

Misstänkt infektion

Avsaknad av IgM- antikroppar utesluter inte aktuell infektion. Det är vanligt att IgM-antikroppar inte har hunnit bildats vid sjukdomsdebuten.

Förekomst av IgM-antikroppar kan tala för nylig primärinfektion, reaktivering eller reinfektion. Det är även vanligt med ospecifika reaktioner inklusive korsreaktion med andra herpesvirus.

Vid reaktivering ses ofta väldigt höga IgG-nivåer.

Följande blodmarkörer ingår

Analysgrupp Analys
Antikroppar

Varicella zoster IgM antikroppar

Varicella zoster IgG antikroppar

Frågor och svar

Hur smittar vattkoppor?

Smittsamheten för vattkoppor är hög och sprids främst via luften i närheten av den infekterade personen vid hosta eller nysningar. Viruset kan också smitta genom kontakt med huden. Vattkoppor smittar inom någon till några dagar redan innan blåsor slår ut varför det är svårt att undvika att föra smittan vidare. Sjukdomen smittar därefter tills inga nya blåsor uppstår och tills vattkopporna har torkat och blivit sårskorpor.

Hur smittar bältros?

Bältros däremot är inte speciellt smittsamt, utan smittar främst via kontakt med vätska från blåsorna.

Kan man få bältros trots att man inte haft vattkoppor?

Nej, om man inte haft vattkoppor tidigare kan man inte få bältros. Detta beror på att inget latent virus finns i kroppens nervceller.

Kan en person som har bältros smitta en annan med bältros?

Nej, en person som har bältros kan inte smitta en annan person med bältros.

Vad är inkubationstiden för vattkoppor och bältros?

Inkubationstiden för vattkoppor, dvs. perioden från det att man smittas tills dess att man uppvisar symtom, är vanligtvis 14 till 16 dygn, men kan variera mellan 10 och 21 dygn. För bältros kan någon inkubationstid inte anges utan sjukdomen kan uppstå när som helst under livet efter att man har haft vattkoppor.

De flesta blir sjuka ungefär två veckor efter att de har smittats, men det kan variera från tio till tjugo dagar.

Kan vattkoppor orsaka infektion i ögat?

Ja, varicella-zoster-viruset kan orsaka infektion i ögat (herpes zoster opthalmicus)

Kan vattkoppor orsaka andra infektioner?

Ja, det kan orsaka meningit/encefalit, pneumonit och kongenitalt varicellasyndrom.

Hur fungerar det med immunitet mot vattkoppor och bältros?

När du haft vattkoppor är immuniteten vanligtvis livslång. Sekundär infektion kan dock förekomma i sällsynta fall.

Finns det vaccin mot vattkoppor och bältros?

Ja, det finns vaccination mot vattkoppor och bältros som ger ett bra skydd. Infektion efter vattkoppsvaccination förekommer dock, men ger vanligen mildare symtom där blåsor kan saknas helt.

Om provet

Varför tar man blodprov för att se om det finns antikroppar?

Man tar blodprov i syfte att se om man har en pågående infektion eller om man utvecklat immunitet efter genomgången infektion eller vaccination.

Förekomst av IgG-antikroppar talar för tidigare genomgången infektion eller status efter vaccination. Avsaknad av IgG-antikroppar talar emot tidigare exponering för vattkoppsvirus, men utesluter inte immunitet efter vaccination.

Om provtagningen

Vad behöver jag tänka på inför provtagning?

Du behöver inte fasta eller ta provet en viss tid. Du behöver ta med giltig legitimation till provtagningen.

Om resultatet

Hur redovisas provsvaren?

Resultatet redovisas som Varicella zoster IgG positiv/negativ. Positiva IgG-resultat besvaras med värde ≥ 150 – >4000  mIU/mL samt Varicella zoster IgM positiv/negativ.

Misstänkt infektion

Avsaknad av IgM- antikroppar utesluter inte aktuell infektion. Det är vanligt att IgM-antikroppar inte har hunnit bildats vid sjukdomsdebuten. Förekomst av IgM-antikroppar kan tala för nylig primärinfektion, reaktivering eller reinfektion. Det är även vanligt med ospecifika reaktioner inklusive korsreaktion med andra herpesvirus.

Vid reaktivering ses ofta väldigt höga IgG-nivåer.

Bedömning av immunstatus

Förekomst av IgG-antikroppar talar för tidigare genomgången infektion eller status efter vaccination. Avsaknad av IgG-antikroppar talar emot tidigare exponering för vattkoppsvirus, men utesluter inte immunitet efter vaccination. Observera att uppföljande IgG-undersökning inte rekommenderas efter vaccination då testet inte är tillräckligt känsligt, vilket innebär att IgG-antikroppar inte alltid kan påvisas.

Det finns ingen fastställd nivå av IgG-antikroppar som korrelerar med immunitet.

Beställ Vattkoppor och bältros - antikroppstest - 1545 kr

Så fungerar Min Journal