Vitamin B9 (Folat) & B12 (kobalamin) test

Folat & kobalamintestet är för dig som vill undersöka blodvärden relaterade till vitamin B9 (folat) och vitamin B12 (kobalamin). Följande ingår: 

  • Analys av vitamin B9 (folat) & vitamin B12 (kobalamin)
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Följande blodmarkörer ingår i Folat & kobalamintestet:

Analysgrupp Analys
Vitamin

Vitamin B12 - Kobalamin

Vitamin B9 - Folat

Frågor och svar

Om provet

För vem passar testet?

Testet passar dig som vill veta om du har brist på vitamin B9 och/eller B12. Testet visar även om du har förhöjda värden.

Vid pubertet och graviditet är behovet av B9 extra stort. B12-brist är relativt vanligt bland veganer och vegetarianer då en viktig källa till B12 är konsumtion av kött och mjölk.

Vad ingår i testet och vilka symptom kan ses vid brist?

Folat, även känt som Vitamin B9, är avgörande för tillväxt och utgör en förutsättning för bildandet av röda blodkroppar och andra celler i kroppen. Det spelar en särskilt viktig roll under graviditet för fosterutvecklingen och för att stimulera mjölkproduktionen hos gravida kvinnor. Eftersom kroppen inte själv kan producera folat i tillräcklig mängd är det viktigt att säkerställa tillräckligt intag genom kosten eller kosttillskott.

Symptom vid brist på vitamin B9 kan vara:

– Trötthet
– Yrsel
– Nedsatt fysisk prestationsförmåga
– Andfåddhet

Kobalamin, även känt som Vitamin B12, är essentiellt för produktionen av röda blodkroppar och optimal funktion av nervsystemet. Eftersom kroppen inte kan producera detta vitamin själv, måste det tillföras genom kosten. Vitamin B12 är nödvändigt för att bibehålla hälsosamma blodceller och stödja nervcellernas funktion. En brist på detta vitamin kan leda till olika hälsoproblem, och därför är det viktigt att säkerställa tillräckligt intag genom mat eller kosttillskott.

Symptom vid brist på vitamin B12 kan vara:

– Trötthet
– Förändrad känseluppfattning
– Försämrade reflexer

Om provtagningen

Vad behöver jag tänka på inför provtagning?

Du behöver inte fasta innan du lämnar blodprovet och du kan ta provet när du vill under dagen.

Glöm inte att ta med ditt ID till provtagningen. Tidsbokning behöver endast ske på ett fåtal orter, de flesta orter har drop-in.

Om resultatet

Efter 2 till 6 vardagar kommer resultaten från analysen att finnas tillgängliga under “Min Journal” på Medisera.se. Du kan logga in med mobilt Bank-ID. Resultaten visar värdena från analysen samt referensvärden inklusive en kommentar från ansvarig läkare.

Vid kraftigt avvikande värden kommer ansvarig läkare att kontakta dig via telefon.

Kan jag jämföra tidigare provresultat av B9 och B12?

Ja, alla tidigare provresultat som en individ har erhållit från Medisera sparas och är tillgängliga via Min Journal. Det möjliggör jämförelser över tid.

Beställ Vitamin B9 & B12 test - 665 kr

Så fungerar Min Journal