Fertilitet & Graviditet

Medisera erbjuder många blodprov inom områdena fertilitet och graviditet.

Blodproven för fertilitet och graviditet inkluderar bl.a. graviditetstest, hälsokontroll med fertilitetsprofil, fertilitetstest med äggstatus, AMH prov, testosterontest, progesterontest, östrogentest och sköldkörteltest.

På Medisera.se förstår vi hur betydelsefull resan mot föräldraskap är och hur viktig kunskap och förberedelse är för att skapa en sund och lyckad graviditet.

Viktiga faktorer

För att förstå vägen mot graviditet är det viktigt att vara medveten om de faktorer som kan påverka fertiliteten hos både kvinnor och män. Ålder är en av de mest avgörande faktorerna, då fertiliteten naturligt minskar med stigande ålder. Livsstilsval, inklusive kost, fysisk aktivitet och sömn, kan också ha en betydande inverkan på fertiliteten. Vissa medicinska tillstånd, såsom PCOS och endometrios hos kvinnor, kan också spela en roll.

Planering

När planeringen för graviditet är i fokus är det avgörande att förstå din egen kropp och dess cykler. Varje individ är unik, och faktorer som menscykel, ägglossning, och fysiska förutsättningar kan variera. Genom att använda verktyg som ägglossningskalendrar och ägglossningstester, samt att upprätthålla regelbundenhet i försöken att bli gravid, kan du öka chanserna.

Komplikationer

Under graviditeten kan komplikationer uppstå som påverkar både den blivande modern och barnet. Det inkluderar vanliga bekymmer som missfall, graviditetsdiabetes och högt blodtryck. Genom att anamma en hälsosam livsstil, inklusive balanserad kost och regelbunden motion, kan du minska risken för dessa komplikationer.

Graviditeten

Graviditeten är en period av förändringar. Många kvinnor upplever blandade känslor, från glädje till oro. Fysiska förändringar som illamående, trötthet och ryggvärk är vanliga. Regelbunden kontakt med en barnmorska är avgörande för att övervaka graviditeten och se till att både du och barnet mår bra.

Utmaningar att bli gravid

För vissa par kan det vara en utmaning att bli gravida, och orsakerna kan variera. Hormonella obalanser eller strukturella avvikelser kan spela in. Ett omfattande utredningsarbete, inklusive gynekologiska undersökningar och individuell rådgivning, kan hjälpa till att identifiera och hantera dessa problem. Det finns olika behandlingsalternativ, såsom mediciner, kirurgi och assistans som IVF, som kan öka chanserna att bli gravid.

Blodprov och tester

Fertilitets- och graviditetstester kan vara ovärderliga verktyg för att hjälpa till på resan. De kan användas för att planera och att utesluta potentiella orsaker till fertilitetsproblem. Det finns flera olika typer av tester som kan ge dig värdefull information om din fertilitet och graviditet.