Leverprov – leverfunktion
Blodprovet för leverfunktion är för dig som vill analysera blodvärden kopplade till leverns hälsa och funktion. Testet ger en indikation på leverns förmåga att bryta ner och bearbeta näringsämnen, avgifta kroppen och producera viktiga proteiner. Följande ingår i leverprovet:
- 3 st analyser: ALAT (Alaninaminotransferas), ASAT (Aspartataminotransferas) och GT (Gamma-Glutamyl Transferase)
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in ((tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.
Vad är ALAT, ASAT och GT?
ALAT är ett enzym som främst finns i leverceller och frigörs i blodet vid leverskador eller leverpåverkan. Höga ALAT-nivåer kan vara en indikation på leverpåverkan orsakad av exempelvis leverinflammation (hepatit), fettlever, alkoholöverkonsumtion eller läkemedelspåverkan.
ASAT är ett enzym som finns i flera vävnader, särskilt i lever, hjärta och muskler. Förhöjda nivåer kan signalera leverskada, men även hjärtmuskelskada eller muskelnedbrytning. För att särskilja leverpåverkan från andra tillstånd analyseras ASAT ofta tillsammans med ALAT. Om ASAT är högre än ALAT kan det tyda på alkoholrelaterad leverskada eller mer avancerad leverpåverkan.
GT som även förkortas GGT är ett enzym som främst finns i levern och gallvägarna. Förhöjda GT-nivåer kan indikera lever- och gallvägspåverkan och används ofta för att identifiera leverskador relaterade till alkohol, läkemedel eller gallstas. GT är särskilt användbart i kombination med ALAT och ASAT för att avgöra orsaken till leverpåverkan.
Varför analyseras dessa markörer?
ALAT, ASAT och GT analyseras för att bedöma leverns hälsa och funktion. De används vid utredning av leverpåverkan, misstänkt leversjukdom, alkoholöverkonsumtion, läkemedelspåverkan och gallvägsproblem. Dessa markörer hjälper läkare att identifiera tidiga tecken på leverskada och att skilja mellan olika orsaker till leverpåverkan, vilket gör dem viktiga i diagnostik och uppföljning av leverrelaterade tillstånd.