Leverprov – leverfunktion

Blodprovet för leverfunktion är för dig som vill analysera blodvärden kopplade till leverns hälsa och funktion. Testet ger en indikation på leverns förmåga att bryta ner och bearbeta näringsämnen, avgifta kroppen och producera viktiga proteiner. Följande ingår i leverprovet:

  • 3 st analyser: ALAT (Alaninaminotransferas), ASAT (Aspartataminotransferas) och GT (Gamma-Glutamyl Transferase)
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in ((tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

Vad är ALAT, ASAT och GT?

ALAT är ett enzym som främst finns i leverceller och frigörs i blodet vid leverskador eller leverpåverkan. Höga ALAT-nivåer kan vara en indikation på leverpåverkan orsakad av exempelvis leverinflammation (hepatit), fettlever, alkoholöverkonsumtion eller läkemedelspåverkan.

ASAT är ett enzym som finns i flera vävnader, särskilt i lever, hjärta och muskler. Förhöjda nivåer kan signalera leverskada, men även hjärtmuskelskada eller muskelnedbrytning. För att särskilja leverpåverkan från andra tillstånd analyseras ASAT ofta tillsammans med ALAT. Om ASAT är högre än ALAT kan det tyda på alkoholrelaterad leverskada eller mer avancerad leverpåverkan.

GT som även förkortas GGT är ett enzym som främst finns i levern och gallvägarna. Förhöjda GT-nivåer kan indikera lever- och gallvägspåverkan och används ofta för att identifiera leverskador relaterade till alkohol, läkemedel eller gallstas. GT är särskilt användbart i kombination med ALAT och ASAT för att avgöra orsaken till leverpåverkan.

Varför analyseras dessa markörer?

ALAT, ASAT och GT analyseras för att bedöma leverns hälsa och funktion. De används vid utredning av leverpåverkan, misstänkt leversjukdom, alkoholöverkonsumtion, läkemedelspåverkan och gallvägsproblem. Dessa markörer hjälper läkare att identifiera tidiga tecken på leverskada och att skilja mellan olika orsaker till leverpåverkan, vilket gör dem viktiga i diagnostik och uppföljning av leverrelaterade tillstånd.

Följande blodmarkörer ingår

Analysgrupp Analys
Leverfunktion

ALAT

ASAT

GGT – Gamma-Glutamyl Transferase

Beställ leverprovet och undersök din leverfunktion

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning drop-in. Tidsbokning på ett fåtal orter. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i ”Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och svar

Om provet

Vad visar ett levertest?

Testet kan ge information om leverns förmåga att bryta ner och avgifta kroppen, producera viktiga proteiner och hantera gallproduktionen. Avvikande värden kan tyda på leverpåverkan orsakad av exempelvis inflammation, fettlever, alkohol, läkemedel eller gallvägsproblem.

Varför är det viktigt att kontrollera levervärden?

Levern har en viktig roll i kroppens ämnesomsättning, avgiftning och produktion av viktiga ämnen. Ett test kan upptäcka tidiga tecken på leverproblem innan symtom uppstår, vilket kan ligga till grund för att förebygga och behandla sjukdomar i tid.

För vem passar leverprovet?

Testet passar dig som vill få en översikt av din leverhälsa, särskilt om du har långvarig trötthet, buksmärtor, svullen mage, förändrad urin- eller avföringsfärg, hög alkoholkonsumtion eller om du använder läkemedel som kan påverka levern. Testet kan ge en indikation på leverpåverkan, gallvägsproblem eller risknivåer relaterade till alkoholkonsumtion. Avvikande värden kan signalera ökad risk för vissa leversjukdomar eller andra faktorer som påverkar leverns funktion.

Vilka symtom kan uppstå vid leverproblem?

Symtom på leverproblem kan variera mellan individer och bero på orsaken till leverpåverkan. Vanliga tecken inkluderar:

  • Illamående och nedsatt aptit. En känsla av obehag i magen, ofta i samband med minskad aptit.
  • Extrem trötthet. Ihållande trötthet och energibrist som inte förbättras med vila.
  • Mörkare urin. Förändrad urin färg, ofta mörkare än normalt, vilket kan tyda på gallpåverkan.
  • Svullnad i buken. Vätskeansamling (ascites) eller uppsvälldhet kan uppstå vid leversjukdom.
  • Smärta i övre delen av buken särskilt på höger sida, där levern är belägen, vilket kan vara ett tecken på inflammation eller förstorad lever.

Symtomen kan vara subtila i tidiga stadier men bör utredas om de kvarstår eller förvärras.

Finns det bredare hälsokontroller som även undersöker levervärden?

Ja, Hälsokontroll Stor och Hälsokontroll Mellan är två breda hälsokontroller som inkluderar ASAT och ALAT.

Om provtagningen

Hur tas provet?

Ett blodprov tas vanligtvis från en ven i armvecket av en sköterska. Provet analyseras därefter på laboratorium, och resultaten skickas elektroniskt till Min Journal.

Behöver jag förbereda mig inför provtagningen?

I de flesta fall behövs ingen särskild förberedelse. Undvik dock fet mat och alkohol dagen före provtagningen samt ta med giltig legitimation till provtagningen.

Kan jag ta provet om jag är sjuk?

Nej, om du har en pågående infektion eller andra sjukdomssymtom bör du först rådfråga en läkare. Akuta sjukdomar kan påverka levervärdena.

Kan jag ta provet om jag druckit alkohol dagen innan?

Alkohol kan påverka vissa levervärden, särskilt GT. För att få en rättvisande bild av din leverhälsa är det därför rekommenderat att undvika alkohol dagarna innan provtagningen.

Om resultatet

Vad innebär normala värden?

Normala värden av ALAT, ASAT och GT tyder på att levern fungerar som den ska och att det inte finns några tecken på pågående leverskada eller gallvägsproblem. Enzymerna förekommer naturligt i blodet i låga mängder, men när leverceller skadas eller påverkas kan nivåerna öka. Normala värden indikerar att levern effektivt hanterar ämnesomsättning, avgiftning och gallproduktion utan tecken på belastning eller inflammation.

Vad kan avvikande värden innebära?

Förhöjda nivåer av ALAT, ASAT och GT kan vara en indikation på leverskada, inflammation eller nedsatt leverfunktion.

  • Förhöjt ALAT kan tyda på leverpåverkan vid tillstånd som fettlever, hepatit, alkoholrelaterad leverskada eller läkemedelsbiverkningar. ALAT är särskilt känsligt för leverpåverkan och är ofta det första enzymet som stiger vid leverskador.
  • Förhöjt ASAT kan indikera leverpåverkan, hjärtmuskelskada eller muskelnedbrytning. Om ASAT är högre än ALAT kan det vara ett tecken på alkoholrelaterad leverskada eller mer avancerad leverpåverkan, som skrumplever.
  • Förhöjt GT tyder oftast på gallvägspåverkan, alkoholrelaterad leverskada eller läkemedelspåverkan. GT används ofta tillsammans med ALAT och ASAT för att fastställa orsaken till förhöjda levervärden.

Lindriga förhöjningar kan vara tillfälliga och bero på exempelvis intensiv träning, viss medicinering eller tillfällig belastning på levern, medan kraftiga avvikelser kan kräva vidare utredning för att identifiera bakomliggande orsaker.

Kan mina levervärden påverkas av kost och livsstil?

Ja, levervärden kan påverkas av kost, alkohol, läkemedel, fysisk aktivitet och vikt. Att minska alkoholkonsumtion, äta en hälsosam kost och ha en aktiv livsstil kan bidra till bättre leverhälsa.

Hur ofta bör jag testa mina levervärden?

Det beror på din individuella hälsostatus. Har du kända riskfaktorer som hög alkoholkonsumtion, leverpåverkan eller långvarig medicinering kan regelbundna kontroller vara bra. Om dina värden är normala och du inte har några symtom, räcker det oftast med tester vid behov.

När får jag provsvaret?

Efter 2 till 6 vardagar kommer analysresultatet att presenteras under ”Min Journal” på Medisera.se. Inloggning sker med BankID eller Mobilt Bank-ID.

Vad visar resultatet?

Resultatet visar ditt värde samt referensvärde samt en kommentar från en ansvarig läkare. I det fall värdena är gravt avvikande kommer även läkaren att kontakta dig via telefon.

Beställ Leverprov - 340 kr

Så fungerar Min Journal