Hjärt & Kärltest

Hjärt & Kärltestet är för dig som vill förstå om du har värden som indikerar att du är i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar. Följande ingår i Hjärt & Kärltestet:

  • 17 st analyser av blodsocker/diabetes, blodfetter och blodstatus
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Du behöver fasta minst 12 timmar innan provtagning. Drick gärna vatten, då det förenklar blodprovstagningen. Du kan även dricka kaffe eller te, men då utan mjölk, socker eller sötningsmedel. Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

Följande blodmarkörer ingår i Hjärt & Kärltestet

Analysgrupp Analys
Diabetes

HbA1c

Hjärta/kärl

Kolesterol - Total

HDL - kolesterol

LDL - kolesterol

LDL/HDL Kvot

NON-hdl kolesterol

Triglycerider

Apolipoprotein A

Apolipoprotein B

Apo kvot

Blodstatus

Hemoglobin (Hb)

Leukocyter (LPK)

Trombocyter (TPK)

MCH

Erytrocyter (EPK)

Hematokrit (EVF)

Medel cell volym (MCV)

Beställ Hjärt & Kärltestet

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning drop-in. Tidsbokning på ett fåtal orter. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och svar om Hjärt- och kärltestet

Om provet

Vad är hjärt- och kärlsjukdomar?

Hjärt- och kärlsjukdomar är ett samlingsnamn för sjukdomar som påverkar cirkulationsorganen, dvs. hjärtat samt blodkärlen.

För vem passar Hjärt- och kärltestet?

Hjärt- och kärltestet passar för dig som tidigt vill upptäcka värden som påvisar att du är i riskzon för att få hjärt- och kärlsjukdomar. Många gånger kan ändrad livsstil (kost, motion mm.) förbättra dessa värden över tid.

Vilka är i riskgrupp?

De livsstilsfaktorer som främst påverkar risken att få hjärt- och kärlsjukdomar är:

– Dålig kost
– Fysisk inaktivitet
– Rökning
– Riskmissbruk av alkohol
– Negativ stress

Risken ökar även med åldern.

Om provtagningen

Var och när kan provtagning ske?

Vid beställning av blodprovet väljs i vilken stad, samt på vilket provtagningsställe, som blodprovet önskas genomföras. Se vår sökfunktion för att hitta närmaste provtagningsställe. De flesta provtagningsställen har drop-in fem dagar i veckan. Dock är det tidsbokning på vissa platser.

Vad måste jag ha med mig vid provtagning?

Det enda du behöver ha med dig är ID-handling. En digital remiss skickas till valt provtagningsställe direkt när en beställning läggs. Det innebär att provtagning kan ske ett par minuter efter provet är beställt, förutsatt att det är drop-in eller att det finns en tillgänglig tid att boka.

Kan flera tester genomföras samtidigt?

Har du beställt flera blodprover från Medisera är det bra om du uppmärksammar sköterskan på detta så hen inte missar att ta blodprov för alla remisser.

Om resultatet

Kan resultatet påvisa specifika sjukdomar?

Nej, testet visar provresultatet i förhållande till referensvärden. Med andra ord om personen har avvikande värden och därmed en allmänt förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Vad kan jag göra om testet visar förhöjd risk?

Ungefär 75 % av samtliga hjärt- och kärlsjukdomar kan förebyggas om rätt åtgärder vidtas. I de flesta fall handlar det om att ändra livsstilen och exempelvis motionera mer och äta bättre. Dessutom kan medicinering användas för att påverka vissa värden.

Går det att följa värden över tid?

Ja, samtliga provsvar går att nå via ”Min Journal” på Medisera.se. Personer som har avvikande värden kan oftast påverka dessa genom att se över kosthållning, sluta röka, minska alkoholkonsumtionen och/eller motionera mera.

Beställ Hjärt & Kärltest - 525 kr

Så fungerar Min Journal