Hjärt & Kärltest

Hjärt & kärltestet är för dig som vill förstå om du har värden som indikerar att du är i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar. Följande ingår i Hjärt & kärltestet:

  • Analys av sjutton (17) stycken blodmarkörer inklusive blodsocker/diabetes, blodfetter och blodstatus
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Du behöver fasta minst 12 timmar innan provtagning. Drick gärna vatten, då det förenklar blodprovstagningen. Du kan även dricka kaffe eller te, men då utan mjölk, socker eller sötningsmedel. Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

Följande blodmarkörer ingår

Analysgrupp Analys
Diabetes
Hjärta/kärl
Blodstatus

Beställ Hjärt & Kärltestet

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning drop-in. Tidsbokning på ett fåtal orter. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och svar

Om provet

Vad är hjärt- och kärlsjukdomar?

Hjärt- och kärlsjukdomar är ett samlingsnamn för sjukdomar som påverkar cirkulationsorganen, det vill säga hjärtat och blodkärlen.

För vem passar Hjärt- och kärltestet?

Hjärt- och kärltestet passar för dig som tidigt vill upptäcka värden som påvisar att du är i riskzon för att få hjärt- och kärlsjukdomar. Många gånger kan ändrad livsstil vad gäller kost och motion förbättra dessa värden över tid.

Vilka är i riskgrupp?

De livsstilsfaktorer som främst påverkar risken att få hjärt- och kärlsjukdomar är:

  • Dålig kost
  • Fysisk inaktivitet
  • Rökning
  • Riskmissbruk av alkohol
  • Negativ stress

Risken ökar även med åldern.

Vad innebär markörerna för hjärta och kärl?

Kolesterol – Total

Denna markör mäter den totala mängden kolesterol i blodet, vilket inkluderar både de “goda” och “dåliga” kolesteroltyperna. Högt totalt kolesterol kan vara en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar.

HDL – kolesterol (High-Density Lipoprotein)

HDL kallas ofta “det goda kolesterolet” eftersom det hjälper till att transportera kolesterol från blodkärlen tillbaka till levern, där det kan brytas ner och utsöndras. Höga nivåer av HDL-kolesterol är förknippade med en lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

LDL – kolesterol (Low-Density Lipoprotein)

LDL kallas ofta “det dåliga kolesterolet” eftersom det kan leda till uppbyggnad av plack i artärerna, vilket ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. Låga nivåer av LDL-kolesterol är bra för att minska risken för hjärt-kärlsjukdom.

LDL/HDL Kvot

Kvoten är förhållandet mellan LDL och HDL. En hög kvot kan indikera en högre risk för hjärt-kärlsjukdomar eftersom det innebär att det finns mer “dåligt” kolesterol jämfört med “gott” kolesterol.

Non-HDL kolesterol

Denna markör mäter alla typer av “dåligt” kolesterol i blodet (inklusive LDL och andra aterogena lipoproteiner) förutom HDL. Det ger en bredare bild av de kolesteroltyper som kan bidra till plackbildning i artärerna.

Triglycerider

Triglycerider är en annan typ av fett i blodet. Höga nivåer av triglycerider kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar, särskilt när de kombineras med högt LDL eller lågt HDL kolesterol.

Apolipoprotein A (ApoA)

Apo A är huvudkomponenten i HDL-kolesterol. Höga nivåer av ApoA är associerade med lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar eftersom det speglar höga nivåer av “goda” kolesterolpartiklar.

Apolipoprotein B (ApoB)

Apo B däremot är huvudkomponenten i LDL-kolesterol och andra aterogena lipoproteiner. Höga nivåer av ApoB är associerade med högre risk för hjärt-kärlsjukdomar eftersom det indikerar mycket “dåligt” kolesterol.

Apo kvot

Förhållandet mellan Apo B och Apo A. En hög Apo kvot indikerar en högre risk för hjärt-kärlsjukdomar, liknande LDL/HDL-kvoten, eftersom det speglar en högre mängd aterogena partiklar jämfört med skyddande partiklar.

Vad innebär markörerna för blodstatus?

Hemoglobin (Hb)

Hemoglobin är ett protein i de röda blodkropparna som transporterar syre från lungorna till kroppens vävnader och koldioxid tillbaka till lungorna för utandning. Hb-nivån visar hur bra blodets förmåga att transportera syre är.

Leukocyter (LPK)

Leukocyter, eller vita blodkroppar, är en del av immunsystemet och hjälper till att bekämpa infektioner och sjukdomar. LPK (leukocytpartikelkoncentration) mäter antalet vita blodkroppar i blodet. Förhöjda nivåer kan indikera en infektion, inflammation eller annan sjukdom, medan låga nivåer kan indikera en immunbrist eller benmärgsproblem.

Trombocyter (TPK)

Trombocyter, eller blodplättar, spelar en viktig roll i blodkoagulering och sårläkning. TPK (trombocytpartikelkoncentration) mäter antalet trombocyter i blodet. Höga nivåer kan öka risken för blodproppar, medan låga nivåer kan leda till blödningsproblem.

MCH (Mean Corpuscular Hemoglobin)

MCH mäter den genomsnittliga mängden hemoglobin i en enskild röd blodkropp. Det hjälper till att diagnostisera olika typer av anemi.

Erytrocyter (EPK)

Erytrocyter, eller röda blodkroppar, transporterar syre från lungorna till kroppens vävnader och koldioxid tillbaka till lungorna. EPK (erytrocytpartikelkoncentration) mäter antalet röda blodkroppar i blodet. Höga nivåer kan indikera polycytemi, medan låga nivåer kan tyda på anemi.

Hematokrit (EVF)

Hematokrit, även kallad EVF (erytrocytvolymfraktion), mäter andelen röda blodkroppar i blodet som en procentandel av blodvolymen. Höga hematokritnivåer kan tyda på uttorkning, medan låga nivåer kan tyda på anemi eller överhydrering.

Medel Cell Volym (MCV)

MCV mäter den genomsnittliga volymen av en röd blodkropp. Det används för att klassificera olika typer av anemi. Lågt MCV kan tyda på mikrocytisk anemi (t.ex. järnbristanemi), medan högt MCV kan indikera makrocytisk anemi (t.ex. vitamin B12-brist eller folatbrist).

Erbjuder ni andra hjärt och kärltest?

Ja, vi erbjuder till exempel ett större Hjärt & Kärltest. Se fler blodprov inom kategorin Hjärta & Kärl.

Om provtagningen

Var och när kan provtagning ske?

Vid beställning av blodprovet väljs i vilken stad, samt på vilket provtagningsställe, som blodprovet önskas tas. De flesta provtagningsställen har drop-in fem dagar i veckan. Dock är det tidsbokning på vissa platser.

Vad måste jag ha med mig vid provtagning?

Du behöver ta med dig giltig ID-handling. En digital remiss skickas till valt provtagningsställe direkt när en beställning läggs. Det innebär att provtagning kan ske ett par minuter efter provet är beställt, förutsatt att det är drop-in eller att det finns en tillgänglig tid att boka.

Kan flera tester genomföras samtidigt?

Ja det går bra att ta blodprov för flera tester vid samma tillfälle. Har du beställt flera blodprover från Medisera är det bra om du uppmärksammar sköterskan på detta så hen inte missar att ta blodprov för alla remisser.

Om resultatet

Kan resultatet påvisa specifika sjukdomar?

Nej, testet visar provresultatet i förhållande till referensvärden. Med andra ord om du har avvikande värden och därmed en allmänt förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Vad kan jag göra om testet visar förhöjd risk?

Ungefär 75 % av samtliga hjärt- och kärlsjukdomar kan förebyggas om rätt åtgärder vidtas. I de flesta fall handlar det om att ändra livsstil. Dessutom kan medicinering användas för att påverka vissa värden.

Går det att följa värden över tid?

Ja, samtliga provsvar går att nå via ”Min Journal” på Medisera.se.

Beställ Hjärt & Kärltest - 525 kr

Så fungerar Min Journal