Immunglobulin G (IgG) test – immunförsvar
Blodprovet för Immunglobulin G (IgG) analyserar koncentrationen av IgG-antikroppar i blodet vilket ger en indikation på kroppens allmänna immunförsvar. IgG är den vanligaste antikroppen och spelar en viktig roll i att bekämpa infektioner och upprätthålla långvarigt skydd. Testet visar om man har normala, förhöjda eller låga nivåer av IgG, vilket kan vara relevant vid immunbrist, autoimmuna sjukdomar eller kroniska infektioner. Följande ingår i testet:
- Analys av Immunglobulin G (IgG). S- IgG, Immunglobulin G (serum) analyseras av Karolinska, Unilabs och SYNLAB.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: NSAID-preparat (antiinflamatoriska medel samt lättare värk- och febernedsättande medel med undantag för paracetamol) kan påverka analysen. Blodanalys bör inte utföras vid pågående eller nyss avslutad antibiotikabehandling, du bör vänta minst 2 veckor efter avslutad kur.
Vad är Immunoglobulin G (IgG)?
Immunoglobulin G (IgG) är en antikropp, eller immunglobulin, som är den vanligaste antikroppen i blodet och vävnadsvätskorna och utgör cirka 70 till 80% av kroppens totala immunglobuliner. IgG är avgörande för det adaptiva immunsvaret och fungerar som en ”immunminnesmolekyl,” vilket innebär att den bidrar till långvarigt skydd mot infektioner genom att snabbt identifiera och neutralisera patogener vid upprepad exponering. Efter en infektion eller vaccination produceras IgG i höga nivåer av aktiverade B-celler (plasmaceller). Minnes-B-celler, som har ”lärt” sig att känna igen en specifik patogen, kan snabbt aktiveras och producera IgG vid en ny exponering. IgG har flera viktiga funktioner, till exempel:
- Neutralisering av virus och bakterier genom att binda till deras ytor och förhindra infektion.
- Aktivering av komplementsystemet, vilket hjälper till att eliminera infekterade celler och patogener.
- Förstärkning av fagocytos genom att märka patogener för upptag och destruktion av immunceller som makrofager och neutrofiler.
- Passivt skydd genom att överföras från moder till foster via moderkakan, vilket ger barnet immunitet mot vissa infektioner under de första månaderna efter födseln.
Varför analyseras IgG?
Blodprov för analys av IgG-nivåer används för att utreda och diagnostisera flera olika tillstånd som:
- Infektionssjukdomar då IgG-test används för att bedöma om en person har utvecklat immunitet mot en specifik infektion (t.ex. mässling eller hepatit) eller för att identifiera en pågående eller tidigare infektion.
- Immunglobulinbrist då låga nivåer av IgG kan indikera immunbristsjukdomar, som selektiv IgG-subklassbrist eller primär immunbrist, vilket kan leda till ökad mottaglighet för infektioner.
- Autoimmuna sjukdomar då förhöjda nivåer av IgG kan vara en markör för autoimmuna tillstånd som lupus (SLE) eller reumatoid artrit.
- Allergier och kroniska inflammatoriska tillstånd då IgG-nivåer kan öka vid dessa typer av tillstånd.
Analys av IgG görs ofta tillsammans med andra immunglobuliner (IgA och IgM) för att ge en helhetsbild av immunförsvarets funktion.
IgG-brist och dess konsekvenser
Personer med IgG-brist kan uppleva återkommande bakteriella infektioner i luftvägar och bihålor, vilket gör analys av IgG-nivåer viktig för att identifiera och hantera dessa brister.