Immunglobulin G (IgG) test – immunförsvar

Blodprovet för Immunglobulin G (IgG) analyserar koncentrationen av IgG-antikroppar i blodet vilket ger en indikation på kroppens allmänna immunförsvar. IgG är den vanligaste antikroppen och spelar en viktig roll i att bekämpa infektioner och upprätthålla långvarigt skydd. Testet visar om man har normala, förhöjda eller låga nivåer av IgG, vilket kan vara relevant vid immunbrist, autoimmuna sjukdomar eller kroniska infektioner. Följande ingår i testet:

  • Analys av Immunglobulin G (IgG). S- IgG, Immunglobulin G (serum) analyseras av Karolinska, Unilabs och SYNLAB.
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: NSAID-preparat (antiinflamatoriska medel samt lättare värk- och febernedsättande medel med undantag för paracetamol) kan påverka analysen. Blodanalys bör inte utföras vid pågående eller nyss avslutad antibiotikabehandling, du bör vänta minst 2 veckor efter avslutad kur.

Vad är Immunoglobulin G (IgG)?

Immunoglobulin G (IgG) är en antikropp, eller immunglobulin, som är den vanligaste antikroppen i blodet och vävnadsvätskorna och utgör cirka 70 till 80% av kroppens totala immunglobuliner. IgG är avgörande för det adaptiva immunsvaret och fungerar som en ”immunminnesmolekyl,” vilket innebär att den bidrar till långvarigt skydd mot infektioner genom att snabbt identifiera och neutralisera patogener vid upprepad exponering. Efter en infektion eller vaccination produceras IgG i höga nivåer av aktiverade B-celler (plasmaceller). Minnes-B-celler, som har ”lärt” sig att känna igen en specifik patogen, kan snabbt aktiveras och producera IgG vid en ny exponering. IgG har flera viktiga funktioner, till exempel:

  • Neutralisering av virus och bakterier genom att binda till deras ytor och förhindra infektion.
  • Aktivering av komplementsystemet, vilket hjälper till att eliminera infekterade celler och patogener.
  • Förstärkning av fagocytos genom att märka patogener för upptag och destruktion av immunceller som makrofager och neutrofiler.
  • Passivt skydd genom att överföras från moder till foster via moderkakan, vilket ger barnet immunitet mot vissa infektioner under de första månaderna efter födseln.

Varför analyseras IgG?

Blodprov för analys av IgG-nivåer används för att utreda och diagnostisera flera olika tillstånd som:

  • Infektionssjukdomar då IgG-test används för att bedöma om en person har utvecklat immunitet mot en specifik infektion (t.ex. mässling eller hepatit) eller för att identifiera en pågående eller tidigare infektion.
  • Immunglobulinbrist då låga nivåer av IgG kan indikera immunbristsjukdomar, som selektiv IgG-subklassbrist eller primär immunbrist, vilket kan leda till ökad mottaglighet för infektioner.
  • Autoimmuna sjukdomar då förhöjda nivåer av IgG kan vara en markör för autoimmuna tillstånd som lupus (SLE) eller reumatoid artrit.
  • Allergier och kroniska inflammatoriska tillstånd då IgG-nivåer kan öka vid dessa typer av tillstånd.

Analys av IgG görs ofta tillsammans med andra immunglobuliner (IgA och IgM) för att ge en helhetsbild av immunförsvarets funktion.

IgG-brist och dess konsekvenser

Personer med IgG-brist kan uppleva återkommande bakteriella infektioner i luftvägar och bihålor, vilket gör analys av IgG-nivåer viktig för att identifiera och hantera dessa brister.

Följande blodmarkör ingår

Analysgrupp Analys
Antikroppar

IgG – Immunglobulin G

Frågor och svar

Om provet

Vad är antikroppar?

Antikroppar är proteiner i blodet och en del av kroppens immunförsvar. Dess viktigaste uppgift är att upptäcka smittämnen som till exempel bakterier, virus, maskar, parasiter eller svampar. IgG är den i blodet vanligast förekommande antikroppsklassen.

Vad är immunoglobulin G (IgG)?

Immunoglobulin G (IgG) är en antikropp som spelar en roll i kroppens adaptiva immunförsvar. Den produceras av B-lymfocyter och skyddar mot infektioner genom att binda till mikroorganismer och deras toxiner, vilket neutraliserar dem och underlättar dess eliminering. IgG aktiverar också komplementsystemet och överförs från moder till foster för att ge nyfödda ett passivt immunskydd. IgG upprätthåller också långsiktigt immunologiskt minne, vilket gör att kroppen kan svara snabbare och mer effektivt på återkommande infektioner.

Hur analyseras immunoglobulin G (IgG)?

Test av IgG tas genom ett vanligt blodprov i armen varpå det skickas till laboratorium för analys. Immunoglobulin G (IgG) kan mätas både i plasma (P), vilket är det som återstår av blodet när alla celler har avlägsnats utan att blodet har fått koagulera, eller i serum (S).

Vad betyder S-IgG?

S-IgG är en analys av immunglobulin G (IgG) i serum, den vätska som erhålls efter att blodet har koagulerat. Eftersom serum saknar koagulationsfaktorer, som finns i plasma, ger det ett renare provmaterial. Detta minskar risken för störningar under analysen och bidrar till mer exakta och tillförlitliga testresultat vid mätning av IgG.

Om provet

Hur tas provet för IgG?

Provet för IgG tas som ett enkelt blodprov i armen och skickas därefter till laboratorium för analys.

Att tänka på innan du tar provet

NSAID-preparat (antiinflamatoriska medel samt lättare värk- och febernedsättande medel med undantag för paracetamol) kan påverka analysen. Blodanalys bör inte utföras vid pågående eller nyss avslutad antibiotikabehandling, du bör vänta minst 2 veckor efter avslutad kur.

Om resultatet

Vad är normala IgG värden?

Normala värden för IgG varierar beroende på ålder och laboratoriets mätmetod. För vuxna 18 år eller äldre ligger normala värden för IgG på mellan 7 och 15 g/L enligt Unilabs. Normala värden är 6,7 och 14,5 g/L enligt Karolinska.

Läs mer om referensintervall för IgG.

Vad innebär ett förhöjt IgG värde?

Förhöjda nivåer av IgG kan uppstå vid olika tillstånd som infektioner, autoimmuna eller reumatiska sjukdomar, leverproblem samt vid vissa lymfoproliferativa sjukdomar, exempelvis myelom.

Vad innebär ett lågt IgG värde?

Låga IgG-nivåer kan indikera immunbrist, som kan vara antingen medfödd eller förvärvad, till exempel efter immunsuppressiv behandling. Minskade nivåer kan också ses vid förlust av proteiner via njurarna eller tarmen, vilket kan förekomma vid vissa sjukdomstillstånd.

Var är IgA, IgM och IgE?

Immunglobulin A, (lgA)

Immunglobulin A (IgA) är en antikropp som främst förekommer i kroppens slemhinnor, även kallat det mukosala immunförsvaret. Cirka 15-20 procent av blodets immunglobuliner utgörs av Immunglobulin A och det är den vanligaste antikroppen att ha brist på. Läs om Immunglobulin A (IgA).

Immunglobulin M, (IgM)

Immunglobulin M (IgM) ingår i det primära immunförsvaret vilket är det som först aktiveras vid en infektion. En ökning av immunglobulin M är ett ett tydligt tecken på infektion. Läs om Immunglobulin M (IgM).

Immunglobulin E, (IgE)

Total IgE (Immunoglobulin E) är en typ av antikropp som produceras av immunsystemet och som spelar en roll i kroppens försvar och som är kopplad till allergiska reaktioner. Läs om Total IgE.

Beställ Immunglobulin G (IgG) - 249 kr

Så fungerar Min Journal