Östrogentest

Östrogentestet är för dig som vill veta ditt värde av östrogen (östradiol). Följande ingår:

  • Analys av blodmarkören östrogen (östradiol)
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar dina blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad är östrogen och östradiol?

Det finns tre former av östrogen; östradiol, östron och östriol. När man mäter östrogen mäter man vanligtvis östradiol. Östrogen är en grupp med steroidhormoner som finns hos bägge könen, men i betydligt högre koncentration hos kvinnor.  Östradiol kallas även för estradtiol och är viktigt för flera kroppsfunktioner, bland annat för skelettet och för kroppens sexuella funktioner. Östrogen tillverkas genom lång omvandling av kolesterol. Östradiolet gör att kroppen tillverkar och behåller kvinnobröst, får en större bendensitet i skelettet och styr produktionen av sekret och slem i slidan. Även män bildar östradiol i kroppen, men endast i små mängder.

Följande blodmarkör ingår i östrogentestet:

Analysgrupp Analys
Hormon

Östrogen (östradiol)

Beställ Östrogentestet

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning på drop-in. Tidsbokning på ett fåtal orter. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och svar om Östrogentestet

Om provet

För vem passar östrogentestet?

Östrogentestet passar om du vill undersöka östrogennivåer. Avvikande värden är speciellt vanligt när en kvinna kommer in i klimakteriet. Vid låga värden kan läkemedel behövas för att minska klimakteriebesvär. Det är även vanligt att mäta östrogen för att påvisa orsaker till infertilitet.

Finns det tester för både östrogen och progesteron?

Ja, välj i så fall progesteron- och östrogentestet. Vid exempelvis klimakteriebesvär sker ofta behandling med både östrogen och progesteron.

Hur påverkas östrogen under klimakteriet?

Under klimakteriet minskas kroppens produktion av östrogen. I vissa fall behövs därför läkemedel för att stabilisera nivån. Exempel på klimakteriebesvär är värmevallningar, snabba humörsvängningar, sömnproblem, urinvägsbesvär, torra slemhinnor och nedstämdhet. Symtom som i många fall kan minska med rätt läkemedel.

Om provtagningen

Behöver jag tänka på något inför provtagning?

Kom i god tid så du kan sitta ner 10 till 15 minuter innan provtagning. Kom ihåg att ta med ID-kort/körkort. Om du äter p-piller, har hormonspiral eller äter läkemedel med hormoner kan detta påverka analysresultatet. Avbryt däremot aldrig en behandling med läkemedel utan att först konsultera läkare.

Hur länge gäller den digitala remissen?

Efter att en beställning genomförts på Medisera skickas en digital remiss till valt provtagningsställe. Den är sedan aktiv i 3 månader.

Går det att byta till annat prov?

Kontakta Mediseras kundtjänst vid frågor om byte.

Om resultatet

Finns det läkemedel för att påverka nivån av östrogen?

Ja, om en läkare fastställer att besvären beror på östrogenbrist kan läkemedel med östrogen skrivas ut. Det vanligaste är att denna behandling sker tillsammans med gulkroppshormon (progesteron).

Vilka besvär kan minska med läkemedel?

Läkemedel med östradiol påverkar hela kroppen. Bland annat kan svettningar och underlivsbesvär minskas samt sömnen förbättras.

Kan provsvaret påvisa sjukdom eller infertilitet?

Nej, en diagnos kan aldrig ställas utifrån enbart ett blodprov. Däremot kan blodprovet påvisa avvikande värden av östrogen vilket kan ses som en förklaring på klimakteriebesvär.

Beställ Östrogentest - 365 kr

Så fungerar Min Journal