Blodstatus – panel

Blodstatus-panelen eller complete blood count (CBC) på engelska, är för dig som vill få information om hur dina blodvärden ser ut. Följande ingår:

  • Analys av sju stycken blodmarkörer inklusive röda och vita blodkroppar, blodplättar och hemoglobin
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Du behöver inte fasta innan du lämnar blodprovet. Du kan ta provet när du vill under dagen.

Vad är blodstatus?

En blodstatus-panel analyserar flera komponenter i blodet för att ge en överblick av blodbildningen i kroppen. Det är ett av de vanligaste testerna som används för att bedöma olika tillstånd som kan påverka blodets sammansättning.

Panelen inkluderar analys av röda blodkroppar (erytrocyter), vita blodkroppar (leukocyter), blodplättar (trombocyter) och hemoglobin (syrebindande protein i röda blodkroppar) och används för att identifiera och övervaka tillstånd som anemi (blodbrist), infektioner, inflammationer, blodsjukdomar och andra sjukdomar.

Följande blodmarkörer ingår

Analysgrupp Analys
Blodstatus

Frågor och svar

Om Provet

För vem passar blodstatus-testet?

Blodstatus är en samling analyser som ger en övergripande bild över blodets olika celler och kan tas av både män och kvinnor 18 år eller äldre.

Varför görs analysen?

Blodstatus-panelen används för att:

  • Utvärdera allmän hälsa och upptäcka sjukdomar
  • Identifiera anemi och andra blodsjukdomar
  • Diagnostisera infektioner och inflammatoriska tillstånd
  • Övervaka tillstånd hos personer med kända blodsjukdomar
  • Bedöma effekterna av vissa medicinska behandlingar, som kemoterapi eller immunosuppressiva läkemedel

Panelen kan upptäcka olika tillstånd som:

  • Anemi baserat på hemoglobinnivåer och antalet röda blodkroppar
  • Infektioner då ett förhöjt antal vita blodkroppar kan tyda på en pågående infektion
  • Trombocytopeni då låga nivåer av trombocyter kan tyda på blödningsbenägenhet
  • Inflammatoriska sjukdomar då förändrade nivåer av vita blodkroppar kan indikera kronisk inflammation
  • Avvikande nivåer av vita blodkroppar eller omogna celler kan indikera andra sjukdomar.

Vad betyder de olika analyserna?

Hemoglobin (Hb) är ett protein som finns inuti de röda blodkropparna. Det fungerar som en transportör av syre från lungorna till alla delar av kroppen. När vi andas in syre i lungorna binds det av hemoglobinet, och sedan transporteras syret av de röda blodkropparna till olika delar av kroppen. Hemoglobin spelar också en roll i att hålla de röda blodkropparna i rätt form, vilket hjälper dem att smidigt flyta genom blodkärlen.

MCH står för “Mean Corpuscular Hemoglobin” och mäter mängden hemoglobin inuti de röda blodkropparna. De röda blodkropparna fungerar som syrebärare och binder syremolekyler från lungornas inandningsluft och transporterar dem till kroppens olika delar. Huvuddelen av detta syre binds till hemoglobinmolekylerna inuti de röda blodkropparna. MCH ger därmed en indikation på hemoglobinmängden per röd blodkropp och hjälper till att utvärdera syretransportkapaciteten i blodet.

Leukocyter (LPK) är vita blodkroppar. De vita blodkropparna behövs för kroppens immunförsvar och har som huvuduppgift att skydda oss från mikroorganismer som bakterier och virus. Genom att mäta antalet leukocyter kan man få insikt i kroppens förmåga att bekämpa infektioner och bibehålla ett starkt immunförsvar.

Trombocyter (TPK), eller blodplättar, spelar en viktig roll i blodets koagulationsprocess, vilket innebär dess förmåga att stoppa blödningar, särskilt vid sårskador. Dessa små celler klumpar ihop sig för att skapa en plugg och förhindra överdriven blodförlust. Utöver att bidra till sårläkning är trombocyter också viktiga för andra aspekter av kroppens koagulationssystem.

Erytrocyter (EPK) mäter koncentrationen av röda blodkroppar per volym blod, ofta per liter. De röda blodkropparna har två huvuduppgifter, att binda syremolekyler från lungornas inandningsluft och transportera dem till kroppens olika delar samt att transportera tillbaka koldioxid till lungorna för utandning. EPK-värdet ger en indikation på hur effektivt blodet kan transportera syre och koldioxid i kroppen.

Erytrocytvolymfraktion (EVF), även kallat hematokrit, representerar den procentuella andelen av blodvolymen som består av röda blodkroppar. EVF-värdet ger en indikation på den relativa andelen röda blodkroppar i blodet och kan vara användbar för att utvärdera blodets syretransportförmåga.

Medel cell volym (MCV), eller “Mean Corpuscular Volume”, som indikerar storleken på de röda blodkropparna. MCV-måttet ger information om genomsnittlig volym hos de röda blodkropparna och är användbart för att utvärdera olika typer av anemi eller blodbrist.

Kan detta blodprov räknas in i friskvårdsbidraget?

Nej, enligt Skatteverket ingår inte allmänna hälsokontroller inom motion och därmed får inte friskvårdsbidraget användas. Däremot är det många företagare som ger sina anställda en hälsokontroll som ett led i deras friskvårdsarbete.

Om provtagning

Remiss och provtagningsställe

Provtagningsställe väljs i kassan och den elektroniska remissen skickas direkt till valt provtagningsställe vid beställning. Tidsbokning behöver endast ske på ett fåtal orter.

Vad behöver jag tänka på inför provtagning?

Du behöver inte fasta innan du lämnar blodprovet och du kan ta provet när du vill under dagen. Glöm inte att ta med giltigt ID till provtagningen.

Om resultatet

Efter 2 till 6 vardagar kommer resultaten från analysen att finnas tillgängliga i “Min Journal” på Medisera.se. Du loggar in med mobilt Bank-ID. Resultaten visar värdena från analysen ställda mot referensvärdena.

Vad kan avvikande blodstatusvärden betyda?

Avvikande värden kan tyda på en mängd olika problem beroende på vilken komponent i blodbilden som är påverkad:

  • Lågt hemoglobin-värde och röda blodkroppar (erytrocyter) kan indikera anemi, järnbrist eller blodförlust.
  • Förhöjt antal vita blodkroppar (leukocyter) kan tyda på en infektion, inflammation eller andra sjukdomar.
  • Låga nivåer av vita blodkroppar (leukocyter) kan indikera ett försvagat immunsystem, benmärgssjukdomar eller läkemedelsbiverkningar.
  • Låga värden avseende blodplättar (trombocyter) kan tyda på ökad blödningsrisk och kan bero på vissa mediciner, virusinfektioner eller autoimmuna sjukdomar.
  • Förhöjda värden avseende blodplättar (trombocyter) kan vara ett tecken på benmärgssjukdom eller kronisk inflammation.

Vad händer om mina värden är avvikande?

Resultaten granskas och kommenteras av Mediseras läkare samt presenteras i Min Journal. Vid kraftigt avvikande värden kommer ansvarig läkare att kontakta dig via telefon.

Kan jag jämföra tidigare provresultat?

Ja, alla tidigare provresultat sparas och är tillgängliga via Min Journal. Det möjliggör jämförelser över tid.

Beställ Blodstatus - panel - 295 kr

Så fungerar Min Journal