PSA, prostatacancer och blodprov
27 februari 2020Prostatacancer är den vanligaste typen av cancer bland män i Sverige. Varje år upptäcks tusentals nya fall, och majoriteten av dem som drabbas är äldre, över 70 år. Även om det är sällsynt kan enstaka fall av prostatacancer diagnostiseras hos män så unga som i 40-årsåldern.
Vad är prostatacancer?
Prostatacancer bildas när en elakartad tumör utvecklas i prostatan, oftast i körtelns yttre delar. I tidiga stadier är symtomen ofta svaga eller obefintliga, vilket gör sjukdomen svår att upptäcka. Vanliga tecken kan vara ökad urineringsfrekvens, svårigheter att kissa, en svag urinstråle, blod i urinen, samt smärta i nedre ryggen eller höfterna. Ben- och lymfkörtelsvullnad kan också förekomma.
Vad händer vid prostatacancer?
Det som sker vid prostatacancer är att membranens barriärfunktion minskar och högre nivåer av PSA når blodet. Detta sker även vid inflammationer i kroppen. En onormalt hög nivå av PSA kan alltså vara ett tecken på begynnande prostatacancer, men det kan även finnas andra orsaker.
Vad är PSA?
PSA (prostataspecifikt antigen) är ett protein som produceras av prostatakörteln och spelar en roll i reproduktionssystemet hos män. Det hjälper till att lösa upp sädesvätskan efter ejakulation, vilket underlättar spermiernas förmåga att röra sig och befrukta ett ägg. PSA finns normalt i små mängder i blodet.
PSA-nivån påverkas av ålder
Hur höga nivåer av PSA som är inom medelvärdet varierar beroende på ålder. Efter medelåldern är det vanligt att prostatakörteln förstoras vilket innebär en ökad nivå av PSA. Medianvärdet ökar alltså med åldern och därmed även nivåerna för normalvärden.
Vad innebär ett PSA-test?
PSA finns normalt i små mängder i blodet, men förhöjda nivåer kan indikera prostataförändringar, såsom inflammation, benign prostataförstoring (BPH) eller prostatacancer, vilket gör PSA-testet användbart som en markör inom prostatadiagnostik.
Att testa PSA är särskilt rekommenderat för män över 50 år eller för de med en ärftlig risk för prostatacancer och tack vare PSA-testet kan cancer upptäckas i ett tidigt stadium, vilket gör behandling mer effektiv och minskar risken för spridning. Cancer i prostata utvecklas ofta långsamt och kan vara symtomfri i många år. Tidig upptäckt är viktigt, eftersom det ger fler behandlingsalternativ och bättre resultat. Om PSA-värdet är förhöjt kan detta vara ett tecken på prostatacancer, även om det också kan bero på andra tillstånd. Läs mer om vanliga frågor om PSA-test.
Fördelar och nackdelar
Det finns flera fördelar med PSA-testet, men även nackdelar. Fördelarna är att:
- PSA-testet är en av de mest effektiva metoderna för tidig upptäckt av prostatacancer. Genom regelbunden testning kan cancer upptäckas innan symtom uppträder, vilket möjliggör snabb behandling och bättre prognoser.
- PSA-testet kan användas för att övervaka patienter som redan har diagnostiserats med prostatacancer för att se hur behandlingen fortskrider.
Till nackdelarna hör att:
- Ett förhöjt PSA-värde inte alltid är en indikation på cancer. Godartade tillstånd som prostataförstoring eller inflammation kan också leda till förhöjda värden, vilket kan orsaka onödig oro.
- Det finns risk för överdiagnostik och överbehandling. Tidigt upptäckta cancerfall kanske aldrig hade utvecklats till något allvarligt, men patienter kan ändå genomgå behandling som påverkar livskvaliteten negativt, exempelvis genom inkontinens eller erektionsproblem. Detta är en av anledningarna till att Socialstyrelsen i Sverige har beslutat att inte rekommendera allmän PSA-screening. Läs mer om Socialstyrelsens rekommendationer.
När bör PSA-test tas?
PSA-test rekommenderas generellt för män över 50 år som en del av rutinmässiga hälsokontroller. Män som har en ökad risk, såsom en familjehistorik av prostatacancer, kan rekommenderas att börja testa PSA från 40 års ålder. För dessa patienter kan regelbundna tester vara viktiga för att upptäcka cancer tidigt. Om du har en ökad ärftlig risk för prostatacancer bör du diskutera med din läkare om när och hur ofta PSA-test ska tas.
PSA-kvoten
En ytterligare analys som kan göras är PSA-kvoten, som beräknar förhållandet mellan fritt PSA (den obundna formen) och totalt PSA i blodet. Denna kvot är användbar för att avgöra om det finns en ökad risk för prostatacancer, särskilt vid måttligt förhöjda PSA-nivåer. En högre andel fritt PSA kan indikera en lägre risk för cancer, medan en lägre andel kan tyda på en högre risk. Kvoten används ofta när PSA-värdena ligger i ett gränsland mellan normalt och förhöjt. Läs mer om PSA-kvoten.
När beräknas PSA-kvoten?
PSA-kvoten beräknas endast när PSA-värdena är måttligt förhöjda och kan ge en mer exakt riskbedömning än PSA-total ensam. Om kvoten är låg kan det vara en indikation på prostatacancer, medan en hög kvot kan indikera att det rör sig om ett godartat tillstånd. Detta gör PSA-kvoten till ett användbart verktyg för att minska risken för onödiga ingrepp. Läsa mer om PSA-kvotens beräkning.
Läs mer om de blodprov Medisera erbjuder: PSA (total) samt PSA (total & kvot).
Att upptäcka prostatacancer tidigt
Prostatacancer kan utvecklas relativt långt innan man märker några tydliga symtom. I ett senare skede kan det resultera i ryggsmärtor, blod i urinen och svårigheter med att kissa. Det går däremot att se förhöjda värden av PSA redan på ett tidigt stadium. Kom ihåg att de flesta män med förhöjt PSA-värde inte har prostatacancer. Ett högt värde bör däremot undersökas vidare.
Prostatacancerförbundet och Cancerfonden
”Alla män över 50 år bör kolla sitt PSA för att ta reda på hur det står till med prostatan”
Det är Prostatacancerförbundet som rekommenderar alla män över 50 år att genomföra provet för att därmed upptäcka eventuella förhöjda värden tidigt. Har många i släkten drabbats av prostatacancer rekommenderar Cancerfonden att tester redan bör genomföras vid 40 års ålder.
Ett förhöjt värde måste inte vara ett tecken på cancer – men cancer medför mycket ofta förhöjda PSA-värden. Den absolut vanligaste orsaken till PSA-test via blodprov är alltså att upptäcka tecken på prostatacancer. Endast ett blodprov är inte en enskild faktor för diagnos, för detta behövs det kompletterande undersökningar.
Alternativ till PSA-test: Stockholm3
Ett alternativ till PSA-testet är Stockholm3, ett mer omfattande blodprov som undersöker flera proteiner, genetiska markörer och klinisk information för att ge en mer detaljerad riskbedömning av prostatacancer. Stockholm3-testet minskar risken för överdiagnostik och onödiga biopsier. Det upptäcker även fler fall av allvarlig prostatacancer än ett vanligt PSA-test, vilket gör det till ett mer pålitligt verktyg för många män. Stockholm3 ger därmed en säkrare metod för att identifiera högriskpatienter som behöver behandling. Läs mer om Stockholm3 eller beställ Stockholm3-test.