Anti TPO (TPO antikroppar)

Denna analys mäter Anti TPO i blodet. Följande ingår i Anti TPO testet:

  • 1 analys av Anti TPO (TPO antikroppar)
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad är Anti TPO?

Anti TPO är en antikropp som förekommer vid vissa sköldkörtelrelaterade sjukdomar och som angriper sköldkörteln. Mer specifikt är antikropparna riktade mot tyreoperoxidas i sköldkörtelns follikelceller.

Anti TPO är en förkortning för ”antikroppar mot tyreoideaperoxidas”. Det kallas även för tyreoperoxidas-antikroppar, TPOAk.

Tidigare benämningar är ”antimikrosomala antikroppar”eller ”antiplasmatiska antikroppar”.

Varför behövs analysen?

Oftast utför man ett anti TPO-test för att säkerställa att det är en viss typ av sköldkörtelsjukdom, närmare bestämt en autoimmun tyreoideasjukdom.

Följande ingår i Anti TPO testet

Analysgrupp Analys
Sköldkörtel

TPO antikroppar

Frågor och svar om Anti TPO

Om provet

Anti-TPO står för antikroppar mot tyreoperoxidas och förekommer vid vissa sköldkörtelrelaterade sjukdomar. Anti-TPO-testet används för att mäta om kroppen producerar dessa antikroppar, vilket kan indikera en autoimmun sjukdom som påverkar sköldkörteln.

TPO-antikroppar har en hög diagnostisk sensitivitet för autoimmuna tyreoiditer. Cirka 95% av personer med Hashimotos tyreoidit är TPO-positiva. Negativa TPO-antikroppar utesluter för det mesta autoimmunt betingad sköldkörtelsjukdom.

Vad är sambandet mellan Anti TPO, T3 och T4?

Antikroppar mot tyreoperoxidas hänger samman med produktionen av sköldkörtelhormonerna T3 (trijodtyronin) och T4 (tyroxin) genom att påverka sköldkörtelns förmåga att syntetisera dessa hormoner.

Tyreoperoxidas (TPO) är ett enzym i sköldkörteln som hjälper till att omvandla jod till en aktiv form, som sedan används för att producera sköldkörtelhormoner. När kroppen producerar Anti-TPO-antikroppar, börjar immunsystemet attackera detta enzym, vilket minskar sköldkörtelns förmåga att producera tillräckligt med T3 och T4.

T3 och T4 är de hormoner som reglerar ämnesomsättningen i kroppen. När Anti-TPO-antikroppar påverkar sköldkörteln, kan hormonproduktionen minska, vilket ofta leder till hypotyreos (underaktiv sköldkörtel).

Detta innebär att nivåerna av T3 och T4 sjunker, vilket kan orsaka symtom som trötthet, viktökning och depression. Vid tillstånd som Hashimotos sjukdom, som är en autoimmun sjukdom, är Anti-TPO-nivåerna ofta förhöjda och leder till en gradvis minskning av T3 och T4 i kroppen.

Vad är skillnaden på TRAK och Anti-TPO?

TRAK (tyreoidea-receptor-antikroppar) och Anti-TPO (antikroppar mot tyreoperoxidas) är båda antikroppar som påverkar sköldkörteln, men på olika sätt.

TRAK-antikroppar riktar sig mot TSH-receptorerna på sköldkörtelcellerna och stimulerar ofta överproduktion av sköldkörtelhormoner, vilket kan leda till Graves sjukdom (hypertyreos).

Anti-TPO riktar sig istället mot enzymet tyreoperoxidas och är förknippat med autoimmuna sjukdomar som Hashimotos sjukdom som leder till hypotyreos (underfunktion av sköldkörteln).

Vad är Hashimotos sjukdom?

Hashimotos sjukdom är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar angriper sköldkörteln, vilket resulterar i kronisk inflammation och i längden minskad hormonproduktion.

Hypotyreos är resultatet av denna minskade produktion av sköldkörtelhormoner, vilket kan ha olika orsaker, inklusive Hashimotos sjukdom. Med andra ord är Hashimotos en av de vanligaste orsakerna till hypotyreos, men hypotyreos kan också orsakas av andra faktorer, som jodbrist eller medicinska behandlingar.

Hypotyreos är den vanligaste formen av sköldkörtelsjukdom i Sverige. Ångest, trötthet och nedstämdhet är vanliga symtom.

Varför får man autoimmuna sjukdomar?

Orsaken till autoimmuna sjukdomar är inte helt klarlagd, men de anses bero på en kombination av genetiska faktorer och miljöpåverkan. I vissa fall kan infektioner, stress eller hormonella förändringar trigga immunförsvaret att börja angripa kroppens egna vävnader. Det finns också en ärftlig komponent, där personer med familjemedlemmar som har autoimmuna sjukdomar löper en högre risk att utveckla liknande tillstånd.

Kan man bli av med TPO-antikroppar?

TPO-antikroppar tenderar att kvarstå i kroppen under en längre tid och kan vara närvarande även om symtomen på en autoimmun sjukdom som Hashimotos förbättras. I de flesta fall förblir antikropparna förhöjda, även efter att behandlingen för hypotyreos har stabiliserat hormonhalterna. Medan medicinering kan kontrollera symtomen, finns det för närvarande ingen känd metod för att helt eliminera TPO-antikropparna från kroppen.

Vilka andra faktorer kan påverka Anti-TPO?

Anti-TPO-nivåer kan påverkas av olika faktorer, inklusive andra autoimmuna sjukdomar, genetisk predisposition och hormonella förändringar som till exempel graviditet innebär. Ibland kan även personer utan tydliga tecken på sköldkörtelsjukdom ha förhöjda nivåer av Anti-TPO, och detta kan ses som en riskfaktor för framtida sköldkörtelproblem.

Om resultatet

Vad innebär ett högt värde av Anti-TPO?

Ett högt värde av Anti-TPO indikerar att immunsystemet angriper sköldkörteln, vilket kan leda till inflammation och i längden till sköldkörtelsjukdomar som Hashimotos sjukdom eller, i vissa fall, Graves sjukdom.

Vad innebär ett lågt värde av Anti-TPO?

Ett lågt eller normalt värde av Anti-TPO innebär att det inte finns några tecken på att immunsystemet angriper sköldkörteln. Detta utesluter dock inte helt sköldkörtelproblem, eftersom det finns andra faktorer som kan påverka sköldkörtelns funktion, som jodbrist eller andra medicinska tillstånd. Ett lågt Anti-TPO-värde är vanligt hos personer som inte har autoimmuna sköldkörtelsjukdomar.

Vilka andra blodprover är kopplade till sköldkörteln?

Medisera erbjuder olika tester kopplade till Sköldkörteln. Här kan du läsa mer:

T3 (fritt)

T4 (fritt)

TSH

TRAK

Sköldkörteltest Stor – i samarbete med Sköldkörtelförbundet

Sköldkörteltest Mellan

Sköldkörteltest Bas

Se samtliga blodprover kopplat till sköldkörtel och ämnesomsättning

Beställ Anti TPO - 440 kr

Så fungerar Min Journal