LH test (Luteniserande Hormon)
LH testet är för dig som vill få information om luteniserande hormon. Följande ingår:
- 1 st analys av LH (Luteiniserande hormon)
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar dina blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Vad är LH?
LH är en förkortning av Luteniserande Hormon. Det är ett gonadotropin som produceras av hypofysens framlob. Hormonet frisläpps när hypofysen får signaler från hypotalamus i form av GnRH (gonadotropinfrisättande hormoner). Luteniserande hormon, LH, har olika funktioner hos män och kvinnor.
Varför analysera LH som kvinna?
Hos kvinnor bedöms värdet i relation till ålder och cykelfas. LH styr ovulationen dvs. ägglossningen och man kan se förhöjda värden efter menopaus. Hormonet aktiverar progesteronsyntesen och hjälper gulkroppsfunktionen. Hur mycket av hormonet som finns i kroppen varierar under menscykeln, med en topp under ägglossningen läs mer här. Mängden LH i kroppen stiger under åren före, under och efter den sista mensen innan klimakteriet (men i mindre utsträckning än FSH).
Varför analysera LH som man?
Hos män stimulerar LH produktionen av testosteron. Du kan läsa mer om testosteronbrist här.
Läkemedel med hormoner, p-piller och hormonspiral
Observera att all tillförsel av hormoner till din kropp oavsett på vilket sätt påverkar dina hormonnivåer i sin helhet. Detta kommer alltså med stor sannolikhet att påverka dina resultat på blodanalysen. Vi rekommenderar inte detta test om du tillför hormoner på något sätt.
Tolkning av provsvar; hormoner
Eftersom Mediseras läkare inte har tillgång till din anamnes kommer vi inte kunna erbjuda en helhetstolkning av dina provsvar. Vi kommer inte heller kunna jämföra olika testresultat med varandra i olika hormon-kontroller för en mer heltäckande bedömning, diagnos eller orsaksförklaring. Du kommer själv att kunna jämföra värden på blodprover tagna vid olika tidpunkter i relation till referensintervall. Om du känner dig sjuk eller vill ha en mer djupgående analys av din situation rekommenderar vi dig att ta dessa blodprover i samråd med behandlande läkare.