LH test (Luteniserande Hormon)

LH testet är för dig som vill få information om luteniserande hormon. Följande ingår:

  • 1 st analys av LH (Luteiniserande hormon)
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar dina blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad är LH?

LH är en förkortning av Luteniserande Hormon. Det är ett gonadotropin som produceras av hypofysens framlob. Hormonet frisläpps när hypofysen får signaler från hypotalamus i form av GnRH (gonadotropinfrisättande hormoner). Luteniserande hormon, LH, har olika funktioner hos män och kvinnor.

Varför analysera LH som kvinna?

Hos kvinnor bedöms värdet i relation till ålder och cykelfas. LH styr ovulationen dvs. ägglossningen och man kan se förhöjda värden efter menopaus. Hormonet aktiverar progesteronsyntesen och hjälper gulkroppsfunktionen. Hur mycket av hormonet som finns i kroppen varierar under menscykeln, med en topp under ägglossningen läs mer här. Mängden LH i kroppen stiger under åren före, under och efter den sista mensen innan klimakteriet (men i mindre utsträckning än FSH).

Varför analysera LH som man?

Hos män stimulerar LH produktionen av testosteron. Du kan läsa mer om testosteronbrist här.

Läkemedel med hormoner, p-piller och hormonspiral

Observera att all tillförsel av hormoner till din kropp oavsett på vilket sätt påverkar dina hormonnivåer i sin helhet. Detta kommer alltså med stor sannolikhet att påverka dina resultat på blodanalysen. Vi rekommenderar inte detta test om du tillför hormoner på något sätt.

Tolkning av provsvar; hormoner

Eftersom Mediseras läkare inte har tillgång till din anamnes kommer vi inte kunna erbjuda en helhetstolkning av dina provsvar. Vi kommer inte heller kunna jämföra olika testresultat med varandra i olika hormon-kontroller för en mer heltäckande bedömning, diagnos eller orsaksförklaring. Du kommer själv att kunna jämföra värden på blodprover tagna vid olika tidpunkter i relation till referensintervall. Om du känner dig sjuk eller vill ha en mer djupgående analys av din situation rekommenderar vi dig att ta dessa blodprover i samråd med behandlande läkare.

Följande blodmarkör ingår i LH testet:

Analysgrupp Analys
Hormon

LH test (Luteniserande Hormon)

Frågor och svar

Vem passar LH-provet för?

Ett LH-test kan utföras av flera anledningar. Det kan handla om fertilitetsproblem eller frågor rörande hormonrubbning. Testet kan även tas när läkare misstänker sjukdom i äggstockar, testiklar eller hypofysen.

För kvinnor

LH-värdet indikerar för den fertila kvinnan när ägglossningen är på gång. Hur mycket av hormonet som finns i kroppen varierar under menscykeln, med en topp under ägglossningen. Läs mer om hormonerna och menstruationscykeln. Som kvinna kan LH vara en del i utredningen av PCOS samt andra tillstånd som kan påverka fertiliteten.

Vilka liknande prover finns för kvinnor?

LH-provet visar enbart kroppens nivåer av LH. Vid frågor om fertilitet kan även följande prov väljas: Fertilitetstest – Äggstatus Fertilitetstestet mäter sex olika hormonvärden (däribland LH), två värden i sköldkörteln samt blodstatus. Det är därmed ett prov som ger en bredare bild.

Progesteron & Östrogentest

Progesteron är ett hormon som påverkar kvinnans fertilitet. Hormonet är ett förstadium till testosteron och östrogen. Kom ihåg att P-piller och all typ av intag av hormoner kan påverka nivåerna vid provtagning. Här hittar du Progesteron och Östrogentest.

För män

För män finns det en koppling mellan nivåer av LH och testosteron och blodanalyser kan ge en indikation på eventuell testosteronbrist.

Andra prover för män

I denna hälsokontroll analyseras PSA (prostata), manligt könshormon (testosteronnivåer), LH och S-SHBG.

Visar LH provet om en person är fertil?

Nej, det går inte att fastställa om en person är fertil enbart med blodprov. Däremot kan avvikande värden upptäckas och peka på att ytterligare undersökningar bör ske.

Om provtagningen

I vilka städer kan provtagning ske?

Medisera har samarbetspartners över stora delar av Sverige. Kontrollera enkelt närmaste provtagningsställe via vår sökfunktion här. Ange i vilken stad du bor varpå närliggande ställen kommer att presenteras.

Hur går det till?

Beställ LH-prov via Beställ-knappen nedan (i mobil) eller till höger (desktop). I kassan anges i vilken stad, samt vilket provtagningsställe, som önskas. Betalning sker sedan med kort eller Swish. Direkt efter betalning skapas en remiss hos det valda provtagningsstället. Någon tidsbokning behöver vanligtvis inte ske utan provtagning sker på drop-in tider, du får information om detta efter din beställning. Även adressuppgifter till provtagningsstället anges i bekräftelsemailet som skickas ut vid beställning.

Kan jag köpa LH provet som presentkort och ge bort?

Ja, det går att köpa blodprovet som ett värdebevis/presentkort som därmed kan ges bort och aktiveras av någon annan. Du kan läsa mer här.

Om resultatet

Vad innebär ett högt LH värde?

Ett högt LH-värde hos kvinnor beror ofta på att ägglossning är på gång. Det brukar höjas ungefär två dygn innan själva ägglossningen. LH värdet varierar under menstruationscykeln. Högt LH-värde förekommer även när kvinnan är på väg in i klimakteriet. Det kan även vara ett tecken på att något är fel i äggstockarna eller testiklarna. För män finns det en koppling mellan högt värde av LH och testosteronbrist.

Vad innebär ett lågt LH värde?

Ett lågt LH-värde kan indikera att man har hypogonadotropism, det vill säga att man sannolikt har låga värden av andra könshormoner. Det kan indikera på nedsatt funktion i testiklar eller äggstockar. Det kan bero på att hypotalamus inte fungerar som den ska, vilket i sin tur hämmar hypofysens hormonproduktion. Låga LH-värden betyder att kroppen kommer att ha problem med sin fortplantningsförmåga, något som gäller både män och kvinnor. Män får svårt att producera spermier och kvinnor får problem med ägglossningen. För män finns det en koppling mellan lågt värde av LH och testosteronbrist.

Vad behöver ske om LH värdet är avvikande?

I provresultatet visas LH-värdet samt referensvärden. Detta tillsammans med en kommentar från ansvarig läkare, som ger dig en bedömning samt rekommendation om hur du bör gå vidare vid större avvikelser. Vid grava avvikelser kommer ansvarig läkare kontakta personen och ge råd om vad som behöver ske.

Försöker du bli gravid?

Har du försökt att bli gravid i mer än ett år utan att lyckas rekommenderar vi dig att uppsöka en läkare för en fertilitetsutredning. Blodanalysen behöver kompletteras med flera typer av undersökningar till exempel ultraljud. En blodanalys kan inte ensamt svara på frågan om du är fertil eller inte, för att få svar på denna fråga behöver problemet belysas på ett mer omfattande sätt.

Beställ LH-test

Du kan ta blodprovet minuter efter beställning på valt provtagningsställe nära dig, drop-in. Tidsbokning på ett fåtal orter. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Beställ LH test (Luteniserande Hormon) - 425 kr

Så fungerar Min Journal