Transferrinmättnad – järnmättnad
Blodprovet för transferrinmättnad mäter järnmättnaden i blodet, det vill säga hur stor andel av transferrinet som är bundet till järn. Följande ingår:
- Analys av transferrinmättnad. P-transferrinmättnad (plasma) analyseras av Karolinska och Unilabs, och S-transferrinmättnad (serum) av SYNLAB.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: Du behöver ta blodprovet innan kl. 10 på dagen på grund av naturlig dygnsvaraiation.
Vad är transferrin?
Transferrin är ett protein som transporterar järn i blodet genom att binda till järnjoner och leverera dem till olika delar av kroppen.
Vad är transferrinmättnad?
Transferrinmättnaden som även kallas järnmättnad visar hur stor andel av blodets järntransportkapacitet som faktiskt är fylld med järn och uttrycks i procent.
Hur beräknas transferrinmättnad?
Transferrinmättnaden uttrycks i procent och räknas ut genom att dela mängden järn i blodet med blodets kapacitet att binda järn (TIBC):
Transferrinmättnad = Järn / TIBC × 100
Där TIBC (Total Iron Binding Capacity) beskriver hur mycket järn som teoretiskt sett kan bindas av transferrinet.
Låg transferrinmättnad innebär att en liten andel av transferrinet är bundet till järn, vilket kan tyda på järnbrist. Hög transferrinmättnad betyder att en stor andel är fylld med järn, vilket kan tyda på järnöverskott.
Varför behövs analysen av transferrinmättnaden?
Blodprov för analys av järnmättnaden kan ingå i bedömning och uppföljning av behandling gällande till exempel blodbrist (anemi), järnbrist samt hemokromatos. Hemokromatos är en genetisk sjukdom där kroppens järnupptag inte fungerar som det skall med följden att man lagrar för mycket järn i sina depåer.
Observera att tillförsel av hormoner, som till exempel p-piller, och graviditet kan påverka parametrarna som ingår i att räkna fram transferrinmättnaden. Även inflammation, näringsbrist och nedsatt förmåga att absorbera olika ämnen i kroppen kan påverka värdet.