LDL-kolesterol – det “onda” kolesterolet

Denna analys mäter LDL-kolesterol i blodet. Följande ingår:

  • 1 analys av LDL-kolesterol
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen. Du behöver fasta minst 12 timmar innan provtagning. Drick gärna vatten, då det förenklar blodprovstagningen. Du kan även dricka kaffe eller te, men då utan mjölk, socker eller sötningsmedel.

Vad är LDL-kolesterol?

Kolesterol är ett ämne i kroppen som behövs för flera olika processer, bland annat för att ge cellernas membran stadga. Det är ett fettaktigt ämne och för att kunna transportera kolesterolet till olika delar av kroppen måste det knytas till ett protein och det är här LDL kommer in i bilden.

LDL står för low-density lipoprotein och tillsammans med HDL transporterar dessa lipoproteiner kolesterol genom blodet. Om LDL oxideras fastnar den lätt i blodkärlens väggar, något som leder till att kärlen blir stelare och inte släpper igenom lika mycket blod.

Varför behövs analysen?

Att undersöka kroppens LDL-värden behövs för att kunna ge besked om kroppens kolesterolvärden. LDL-kolesterol anses vara skadligt när det finns i höga nivåer eftersom det kan bidra till att kolesterol avlagras på insidan av blodkärlen, vilket bildar förhårdnader och plack.

Lipoproteinet LDL kan ha olika storlek och form. Ju större lipoproteinet är, desto mindre sannolikt är det att den fastnar i blodkärl och ju mindre den är desto större risk. För att ta reda på om just ditt LDL består av stora eller små lipoproteiner måste man även utföra ett Apo B-test.

Följande ingår

Analysgrupp Analys
Hjärta/kärl

LDL-kolesterol

Frågor och svar om LDL-kolesterol

Om provet

Mer om LDL-kolesterol – det onda kolesterolet

LDL-kolesterol, eller lågdensitetslipoprotein, är ofta känt som det “onda” kolesterolet. LDL-kolesterol transporterar kolesterol från levern till kroppens celler och vävnader, där det används för att bygga cellmembran och producera vissa hormoner. Om det finns för mycket LDL i blodet kan det dock börja fastna i kärlväggarna och bilda plack, vilket ökar risken för åderförkalkning (ateroskleros), hjärtinfarkt och stroke.

Varför är LDL-kolesterol skadligt?

LDL-kolesterol anses vara skadligt när det finns i höga nivåer eftersom det kan bidra till att kolesterol avlagras på insidan av blodkärlen, vilket bildar förhårdnader och plack. Dessa avlagringar kan göra blodkärlen trånga och mindre flexibla, vilket försämrar blodflödet. Detta tillstånd kan leda till hjärt-kärlsjukdomar som kranskärlssjukdom, perifer kärlsjukdom och stroke.

Varför mäts LDL-kolesterol?

LDL-kolesterol mäts för att bedöma risken för hjärt-kärlsjukdomar. Höga nivåer av LDL ökar risken för plackbildning i artärerna, vilket kan leda till hjärtinfarkt eller stroke. LDL-mätning är vanligtvis en del av en lipidpanel som också inkluderar HDL-kolesterol, totalt kolesterol och triglycerider.

Vilka är normala nivåer av LDL-kolesterol?

Generellt anses följande nivåer normala för kvinnor och män:

  • 18 – 30 år. 1,2 – 4,3 mmol/L
  • 31 – 50 år 1,4 – 4,7 mmol/L
  • > 50 år  2,0. – 5,3 mmol/L
  • Se Unilabs och Karolinskas referensvärden.

    Om provtagningen

    Hur tas ett LDL-kolesterolprov?

    Ett LDL-kolesterolprov tas genom ett vanligt blodprov. En liten mängd blod tas från en ven i armen och skickas till laboratoriet för analys.

    Behöver jag fasta innan provtagningen?

    Ja, du behöver fasta 12 timmar innan provtagning. Drick gärna vatten, då det förenklar blodprovstagningen. Du kan även dricka kaffe eller te, men då utan mjölk, socker eller sötningsmedel. Undvik också fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

    Finns det några risker med provtagningen?

    Blodprovstagning för LDL-kolesterol är en säker och enkel procedur med minimal risk.

    Om resultatet

    Vad innebär ett högt LDL-värde?

    Höga LDL-nivåer innebär att det finns mycket av det “onda” kolesterolet i blodet, vilket kan öka risken för att kolesterol fastnar på insidan av blodkärlen och bildar plack. Detta tillstånd kallas för åderförkalkning och ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, kärlkramp och stroke. Vanliga orsaker till höga LDL-nivåer inkluderar:

  • En kost rik på mättade fetter och transfetter.
  • Brist på fysisk aktivitet.
  • Övervikt eller fetma.
  • Genetiska faktorer som påverkar kroppens kolesterolomsättning.
  • Vissa medicinska tillstånd, som diabetes och underfunktion i sköldkörteln (hypotyreos).
  • Förhöjda LDL nivåer ses vid primär hyperlipidemi (familjär hyperkolesterolemi, familjär dyslipoproteinemi) och sekundärt vid njursjukdom, leversjukdom och hypotyreos.

    Vad innebär ett lågt LDL-värde?

    Låga LDL-nivåer ses ofta som fördelaktiga och innebär en minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar. Det finns inga tydliga hälsorisker med lågt LDL-kolesterol, men extremt låga nivåer kan ibland vara kopplade till andra medicinska tillstånd, såsom undernäring eller leverproblem.

    Hur kan jag sänka mitt LDL-kolesterol?

    Det finns flera sätt att sänka LDL-kolesterolet och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar:

  • Minska intaget av mättade fetter och transfetter, som finns i processade livsmedel och rött kött, och inkludera mer frukt, grönsaker, fibrer och hälsosamma fetter (som omega-3-fettsyror från fisk och enkelomättade fetter från olivolja).
  • Regelbunden motion kan bidra till att sänka LDL-kolesterol och höja HDL-kolesterol.
  • Att sluta röka kan förbättra kolesterolprofilen och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.
  • Om du är överviktig eller har fetma kan viktnedgång hjälpa till att sänka LDL-nivåerna.
  • Alkohol kan öka nivåerna av LDL-kolesterol och triglycerider.
  • Vad händer om mina LDL-nivåer är höga?

    Om dina LDL-nivåer är höga kan kan livsstilsförändringar och i vissa fall medicinering, såsom statiner, för att sänka LDL-kolesterolet, vara nödvändigt.

    Hur tolkas LDL-värdet tillsammans med andra lipidvärden?

    Man använder ofta LDL-kolesterolvärdet i kombination med andra lipidvärden som totalt kolesterol, HDL-kolesterol och triglycerider för att göra en fullständig riskbedömning av hjärt-kärlsjukdomar.

    Ett högt LDL-värde kan vara mer riskabelt om det kombineras med höga triglycerider och lågt HDL.

    Beställ LDL-kolesterol - 175 kr

    Så fungerar Min Journal