HDL-kolesterol
HDL-kolesterol, ofta kallat “det goda kolesterolet,” är en viktig komponent i kroppens lipidbalans. Det spelar en skyddande roll i att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar genom att transportera överskott av kolesterol från blodkärlen till levern för att brytas ner och utsöndras. Höga nivåer av HDL är associerade med en lägre risk för åderförkalkning och hjärtinfarkt.
Vad är HDL-kolesterol?
HDL-kolesterol är en lipoproteinpartikel som tillhör gruppen fettliknande ämnen och fungerar som en transportör av kolesterol i blodet. HDL står för högdensitetslipoprotein beroende på dess höga proteininnehåll i förhållande till fett.
Den molekylära strukturen hos HDL består av ett kärnkomplex av apolipoproteiner och fosfolipider som omsluter kolesterol. Denna struktur gör HDL lösligt i blodplasma och särskilt effektivt i att binda och transportera överskott av kolesterol från kroppens vävnader och kärlväggar tillbaka till levern för utsöndring eller återvinning.
Denna process kallas omvänd kolesteroltransport och är viktig för att motverka fettavlagringar i blodkärlen som kan leda till åderförkalkning och andra hjärt-kärlproblem. HDL-kolesterol hjälper också till att reglera nivåerna av andra lipoproteiner, som LDL-kolesterol (lågdensitetslipoprotein), vilket bidrar till att hålla kolesterolbalansen i kroppen.
Vad är P-HDL-kolesterol?
P-HDL-kolesterol mäter halten av HDL-kolesterol i blodplasma. Blodplasma är den vätska som återstår efter att blodceller har avlägsnats och innehåller koagulationsfaktorer. Analysen används för att bedöma nivåerna av HDL-kolesterol och för att utvärdera risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Vad är S-HDL-kolesterol?
S-HDL-kolesterol avser nivån av HDL-kolesterol i serum, en vätska som erhålls efter att blodet har fått koagulera och koagulationsfaktorerna har avlägsnats.
Kolesterolnivåerna i serum och plasma är i stort sett identiska, och skillnaden ligger främst i hur blodprovet hanteras.
Varför är analys av HDL-kolesterol viktigt?
Analys av HDL-kolesterol är viktig eftersom det ger insikt i kroppens förmåga att hantera kolesterol och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Låga nivåer av HDL indikerar en sämre förmåga att transportera bort överskott av kolesterol, vilket kan öka risken för plackbildning i blodkärlen. Höga nivåer av HDL är associerade med en skyddande effekt och minskad risk för åderförkalkning, hjärtinfarkt och stroke.
Varför tas blodprov för analys av HDL-kolesterol?
HDL-kolesterol mäts vanligtvis som en del av en lipidpanel, vilket inkluderar test av totalt kolesterol, LDL-kolesterol, apolipoproteiner och triglycerider. Det är ett enkelt blodprov som kan ge värdefull information om en persons lipidprofil och kardiovaskulära risk. Endast HDL-värdet i sig ger inte ett bra svar på hur dina kolesterolvärden ser ut. Värdet ska analyseras i proportion till kroppens totalkolesterolvärde och andra parametrar.
Flera studier har dock visat att högre nivåer av HDL-kolesterol är kopplade till en minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar. HDL har också antiinflammatoriska egenskaper och kan skydda mot oxidativ stress, vilket minskar risken för hjärtinfarkt och stroke.
HDL-kolesterol ingår i hälsokontroll stor och kan beställas som ett enskilt HDL-kolesterol test.
Vad är referensintervallet för HDL-kolesterol?
Referensintervallet för HDL-kolesterol varierar beroende på kön och ålder och är 1,0 till 2,7 mmol/L för kvinnor 18 år eller äldre, och 0,8 till 2,1 mmol/L för män 18 år eller äldre enligt Karolinska, Unilabs och SYNLAB.
mmol/L står för millimol per liter.
Vid högt värde
Höga nivåer av HDL-kolesterol är i allmänhet positiva och indikerar en god förmåga att transportera bort överskott av kolesterol från blodkärlen. Detta är ofta kopplat till en lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.
Höga värden kan vara ärfligt och bero på genetiska faktorer eller en hälsosam livsstil med regelbunden motion och en balanserad kost. De flesta kvinnor har ett högt värde och personer som tränar ofta och mycket har också ofta ett högt värde.
Förhöjda nivåer av HDL-kolesterol kan observeras vid användning av vissa läkemedel som östrogener, antiepileptika och bronkvidgande läkemedel. Regelbundet alkoholintag kan också bidra till högre HDL-värden.
I sällsynta fall kan mycket höga nivåer av HDL (över 3,0 mmol/L) vara kopplade till ineffektiva HDL-partiklar, vilket kan minska den skyddande effekten, även om forskningen inom detta område fortfarande är begränsad.
Vid lågt värde
Låga nivåer av HDL-kolesterol innebär en sämre förmåga att transportera bort kolesterol från blodkärlen, vilket kan öka risken för åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdomar.
Låga HDL-värden är ofta kopplade till riskfaktorer som rökning, övervikt, fysisk inaktivitet och ohälsosamma matvanor. De kan också vara en del av metabola tillstånd som insulinresistens och typ 2-diabetes samt inflammatoriska sjukdomar, leversjukdomar och njursjukdomar.
Ett lågt HDL-värde tillsammans med höga LDL- och totalkolesterolvärden betyder att man ligger i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar.
I sällsynta fall kan mycket låga HDL-kolesterolnivåer (lägre än 0,2 mmol/L) bero på ärftliga sjukdomar. Ett exempel är brist på enzymet lecitinkolesterolacyltransferas (LCAT), som påverkar HDL-partiklarnas förmåga att transportera kolesterol. En annan är Tangiers sjukdom, en ovanlig genetisk störning som leder till nästan obefintliga nivåer av HDL-kolesterol och ansamling av kolesterol i vissa vävnader, vilket kan orsaka neurologiska problem och hjärt-kärlkomplikationer.
Enligt SYNLAB som hänvisar till Läkemedelsverket indikerar HDL-kolesterolnivåer under 1,3 mmol/L för kvinnor och under 1,0 mmol/L för män en ökad risk för kardiovaskulär sjukdom.